Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2023-05-04

Leonardo 500 – egy zseni élete a Várkert Bazárban

Leonardo 500 – egy zseni élete a Várkert Bazárban

Hála a Leonardo da Vinci munkásságáról az elmúlt évtizedek során készült könyveknek és filmeknek, az itáliai festő, tudós, matematikus népszerűbb, mint valaha. Francesco Invernizzi olasz filmes szakember úgy döntött, hogy e különleges személyiség életét vadonatúj nézőpontból vizsgálja meg, miközben lerántja a leplet Leonardo legizgalmasabb titkairól.


A XV. század második fele viharos időszakot jelentett Európában. Magyarország a korszak egyik jelentős hatalmának számított, és Mátyás király udvarából rendszeresen indultak követségek Milánóba, Firenzébe és Rómába, vagyis ahol Da Vinci is élt és alkotott. 

Leonardo közel tíz évvel volt fiatalabb a legnagyobb magyar reneszánsz uralkodónál. Egész biztosan tudott arról, hogy Mátyás milyen komoly erőfeszítéseket tesz azért, hogy Magyarország ne csak a fegyverei erejével dominálja Közép-Európát, de hazánk a reneszánsz és a humanizmus egyik világítótornya is legyen. Leonardo honfitársai többször ellátogattak a Duna partjára. Mátyás udvarában örömmel fogadták a hozzá hasonló itáliai művészeket, természettudósokat, gondolkodókat. 

Érdekes belegondolni abba, miként változott volna meg Európa és Magyarország kulturális élete, ha Leonardo is eljutott volna hozzánk. Hadmérnökként ugyanis elképesztő technikai újdonságokon gondolkodott, elmés csatagépeket fejlesztett ki, de tanulmányozta a repülés lehetőségét, sőt egy harckocsi terveit is kidolgozta. Mátyásnak jól jöttek volna az ilyen találmányok, hiszen egyfolytában hadakozott a szomszédos országokkal. Ráadásul Leonardo egyik leveléből azt is tudjuk, hogy nemcsak fegyverszakértőnek tartotta magát, de a csatornaépítés és úgy általában a technikai fejlesztések nagymesterének.

Ha elnyerhette volna a legjelentősebb közép-európai birodalom támogatását, akkor valószínűleg nem csupán Budán, Kolozsváron és Pozsonyban díszítené még több bronzszobor e városok főtereit, de a mohácsi csata is másként alakult volna, ha őseink a törökök ellen bevethették volna Leonardo harckocsijait vagy repülő szerkezeteit.
 
A köztünk élő Leonardo

Francesco Invernizzi a modern korszak embereként tekint az itáliai zseni munkásságára. Kilencvenperces filmet készített Leonardóról, amelyikben mérnökök, természettudósok és szakértők osztják meg a nézőkkel a Leonardóval kapcsolatos gondolataikat. Alig akad olyan területe a mai életnek, amelynek a legfontosabb fejlesztéseit ne lehetne egyetlen emberre visszavezetni, legyen szó a nehéziparról, a könnyűiparról, az optikáról, a folyók szabályozásáról, a mocsarak lecsapolásáról, az orvostudományról, az anatómiáról, a kommunikációról vagy éppen a különféle mérnöki tudományokról. Az az ember pedig, akire mindez visszavezethető, nem más, mint Leonardo.

A munkásságát bemutató filmet A művészet templomai sorozat részeként május 16-án késő délután tekinthetjük meg a Várkert Bazárban, a Testőrpalotában. Ez a sorozat azoknak szól, akik egy film megtekintése közben szórakozva akarják elmélyíteni a műveltségüket. Vannak, akik jól ismerik Invernizzi munkásságát, hiszen rendezőként vagy producerként már elvezetett minket a Vatikáni Múzeumba, Firenzébe és az Uffizi-képtárba is. Nem csupán Leonardo életét dolgozta fel, de feltárta Raffaello, vagyis egy másik festőfejedelem életének a titkait is.

A Leonardo 500 című alkotása főhajtás Da Vinci előtt. Megtekintve Leonardo festményeit és szobrait, az Angyali üdvözletet, a Hölgy hermerinnelt, a Három királyok imádását, Az utolsó vacsorát, a Mona Lisát, hihetetlennek tűnhet, hogy az alkotójuk halála óta már eltelt egy fél évezred.
 
Titkok tudója

Leonardo a mai világban is könnyedén megállná a helyét. Nem csupán festőművész, szobrász, építész, de kiemelkedő jelentőségű humanista gondolkodó, feltaláló és természettudós is volt. 1452-ben született, és akárcsak élete jó néhány időszakáról, a születése körülményeiről sem tudunk sokat. Az apja egy Piero nevű hivatalnok volt Toscanában, Vinci falu közelében. Ez a férfi rajongott a fiatal nőkért. Leonardo édesanyja, a titokzatos múltú Caterina szegény parasztlányként nem tudott ellenállni az uraság csábításának, és kettőjük kapcsolatából született meg Leonardo.
 
Törvénytelen gyermekként nem járathatták iskolába, ám mégis gyorsan megtanult latinul és matematikai tudásával egész korán lenyűgözte a környezetét. Akik odafigyeltek rá, azok látták, hogy a gyerek egy zseni.

Első mestere a firenzei Andrea del Verrocchio volt. A kamasz fiú rengeteg hasznos dolgot tanulhatott nála: asztalosmesterséget, fémmegmunkálást, festészetet és szobrászművészetet. 
A lehető legjobbkor volt a lehető legjobb helyen. Firenzében hamarosan már mindenki ifjú mesterként tisztelte a húszéves Leonardót. Később a pápa és a korszak legfontosabb itáliai fejedelmei is elhalmozták megrendelésekkel. A francia király is a rajongói közé tartozott.

Május 16-án ezt az életutat elevenítik fel a Várkert Bazárban. A filmet azoknak ajánljuk, akik szeretnének többet megtudni az európai történelem egyik legizgalmasabb, titkokkal és elmulasztott lehetőségekkel teli korszakáról.

Ajánló
Ajánló
A tökéletesen sima bőr titka

A tökéletesen sima bőr titka

A lézeres kezelések jó szolgálatot tesznek a szépségápolás területén. Így például a világ első...

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

A téli időszakban a kipirosodó, száraz és viszkető bőr sokaknak gondot okoz, de a kellemetlen...

Szilveszter éjjel

Szilveszter éjjel

Az év utolsó napján, szilveszter éjjelén nem egyszerű hazajutni, ezért szétnéztünk, hogy itt a...