Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2023-05-04

Szabadtéri játékok: a fejlesztés eszközei

Szabadtéri játékok: a fejlesztés eszközei

Sokszor előkerül a gyermekek fejlődésével kapcsolatban, hogy a felnőtteknek olykor triviálisnak tűnő játékok mennyire hasznosak a kicsik számára. Így van ez a játszóterezéssel is. Nézzük, melyik eszköz hogyan hat a gyermekekre!


A szabadtéri játékok többszörösen jótékony hatással vannak a gyerekek fejlődésére. Egyrészt a szabad levegőn végzett mozgás nagyon sok élettani folyamatra kihat. A testtartás, a csontozat erősödése, az izmok fejlődése és az idegrendszer számára is hasznos az önfeledt, a gyerek számára mégis olykor nehezebb, bonyolultabb mozdulatokat igénylő játék. 

A testmozgás ráadásul fokozza az immunsejtek termelését. Bizonyos immunsejtek a mozgás hatására termelődnek, és mivel közben a vérkeringés is felgyorsul, ezért ezek az immunsejtek gyorsabban terjednek el a testben. A napsütésben pedig feltöltődik a szervezet D-vitaminnal is. A szabadtéri mozgásoknak köszönhetően tehát megalapozzuk gyermekünk immunrendszerének erősségét, ellenállóbbá válik a fertőzésekkel szemben, és közben a mozgása, idegrendszere is fejlődik.
 
A hinta fejleszti az egyensúlyérzéket

A hinta a kisbabák számára is fontos fejlesztőeszköz, ugyanis kiválóan stimulálja a gyerekek idegrendszerét. Az idegrendszer egyik fontos feladata, hogy össze tudja hangolni a térlátást, a hallást, az egyensúlyérzéket, a testtartást, valamint a mozgást. Ez nagyon komplex feladat. Így a hintázással nemcsak az egyensúlyérzéket és az izommunkát fejlesztjük, hanem a koncentrációt, a finommotorikát, a mozgáskoordinációt is.

A beszédközpont pedig az egyensúlyközpont mellett található, ezért a beszédfejlődésre is hat a hinta. Ezért fejlesztik a figyelemzavaros gyerekeket sok különböző irányba való hintáztatással, illetve arra felépített gyakorlatokkal, de a beszédfejlesztésnél is a logopédiai gyakorlatokat kiegészítő terápia során hintázó mozdulatokat, játékokat is játszanak a gyerekek.
 
A homokozó az alkotás terepe

A homokozó is fontos területe a világ megismerésének. A homok egyik legnagyobb szerepe a taktilis érzékelésben van. A bőrünkkel való tapasztalatszerzés, azaz a tapintás a külvilág megismerésének és a test határai megtanulásának az eszköze. A tapintás, főleg a különböző anyagok megismerése nyomot hagy az idegrendszerben, és hatékonyabbá teszi a tanulást.

A hintázáshoz hasonlóan a homokozás és a gyurmázás is stimulálja az idegrendszert, és olyan területek fejlődhetnek általa, amelyekre nem is gondolnánk. A beszéd, az artikuláció, a gondolkodás. Emellett a homokozó a kreativitást, a szem-kéz koordinációt és a finomomtoros mozgást is fejleszti. Ezért érdemes előszedni a kedvenc kislapátot, és hagyni, hogy a csöppség jó alaposan összekoszolja magát!
 
A mászókák komplex fejlesztők

A mászókák zseniális játékok. A gyerekek rengeteg fontos dolgot megtanulhatnak általuk, miközben jól érzik magukat. A játszóvárak kifejezetten okos találmányok, mert sok komplex feladatot tartalmazhat egy-egy jól megtervezett darab. Az észlelésre és az érzékelésre, sőt, a vesztribuláris rendszerre, vagyis a fülben lévő egyensúlyközpontra is kihatnak ezek a játékok. Egész feladatsort kell elvégezniük a gyerekeknek ahhoz, hogy elérjék a céljukat, a jól megérdemelt csúszdát vagy a látványos tornyot. A tapintásos rendszert rengeteg inger éri közben, így a két agyfélteke közötti ingerátadás is javul.
 
A labda az iskolai munkára is hat

A labdázás rengeteg területen fejleszti a kicsiket. A labda dobálása és rugdosása a szem-láb és a szem-kéz koordinációt segíti. A szem-kéz koordináció lesz később az iskolában az írás elsajátításának az alapja. A labda több szempontból is segíti különböző területek összehangolását, valamint a térlátást, a mozdulatok összekapcsolását, és javítja a reakció sebességét. Ezért egy kiadós labdajátékkal nagyon sok területen fejlődhetnek a gyerekek. Idővel a labdasportok a szociális készségeket is fejlesztik, a csapatban gondolkodást, az összedolgozást.

A Manubaba üzletében gazdag a labdaválaszték. Ráadásul, ha ide térünk be labdát vásárolni, két legyet üthetünk egy csapásra. Az üzlet ugyanis a Kiss János altábornagy utcában, közvetlenül a Margaréta játszótér szomszédságában található. A névadó virágot több helyen, játékok és díszítés formájában is megleljük itt, még a gumiburkolatot is margaréták borítják. Emellett találunk függőhidat, traktort formázó famászókát és csúszdát, meglovagolható állatokat, bárányt, kecskét, csigát, valamint katica- és szarvasbogarat is. Ne csodálkozzunk azon, hogy ha egyszer eljövünk ide a gyerekekkel, egyből beleszeretünk a Margaréta játszótérbe!

Ajánló
Ajánló
Leonardo 500 – egy zseni élete a Várkert Bazárban

Leonardo 500 – egy zseni élete a Várkert Bazárban

Hála a Leonardo da Vinci munkásságáról az elmúlt évtizedek során készült könyveknek és filmeknek,...

Nyári táborok 2023

Nyári táborok 2023

Lehet, hogy az időjárás még csak most fordult melegebbre, de már csupán néhány hét választ el...

A szabad akarat csodái – Orvos-Tóth Noémi előadása

A szabad akarat csodái – Orvos-Tóth Noémi előadása

Orvos-Tóth Noémi napjainkban a legnépszerűbb hazai szakpszichológusok közé tartozik. A sikerét...