Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2023-05-04

Szabadtéri játékok: a fejlesztés eszközei

Szabadtéri játékok: a fejlesztés eszközei

Sokszor előkerül a gyermekek fejlődésével kapcsolatban, hogy a felnőtteknek olykor triviálisnak tűnő játékok mennyire hasznosak a kicsik számára. Így van ez a játszóterezéssel is. Nézzük, melyik eszköz hogyan hat a gyermekekre!


A szabadtéri játékok többszörösen jótékony hatással vannak a gyerekek fejlődésére. Egyrészt a szabad levegőn végzett mozgás nagyon sok élettani folyamatra kihat. A testtartás, a csontozat erősödése, az izmok fejlődése és az idegrendszer számára is hasznos az önfeledt, a gyerek számára mégis olykor nehezebb, bonyolultabb mozdulatokat igénylő játék. 

A testmozgás ráadásul fokozza az immunsejtek termelését. Bizonyos immunsejtek a mozgás hatására termelődnek, és mivel közben a vérkeringés is felgyorsul, ezért ezek az immunsejtek gyorsabban terjednek el a testben. A napsütésben pedig feltöltődik a szervezet D-vitaminnal is. A szabadtéri mozgásoknak köszönhetően tehát megalapozzuk gyermekünk immunrendszerének erősségét, ellenállóbbá válik a fertőzésekkel szemben, és közben a mozgása, idegrendszere is fejlődik.
 
A hinta fejleszti az egyensúlyérzéket

A hinta a kisbabák számára is fontos fejlesztőeszköz, ugyanis kiválóan stimulálja a gyerekek idegrendszerét. Az idegrendszer egyik fontos feladata, hogy össze tudja hangolni a térlátást, a hallást, az egyensúlyérzéket, a testtartást, valamint a mozgást. Ez nagyon komplex feladat. Így a hintázással nemcsak az egyensúlyérzéket és az izommunkát fejlesztjük, hanem a koncentrációt, a finommotorikát, a mozgáskoordinációt is.

A beszédközpont pedig az egyensúlyközpont mellett található, ezért a beszédfejlődésre is hat a hinta. Ezért fejlesztik a figyelemzavaros gyerekeket sok különböző irányba való hintáztatással, illetve arra felépített gyakorlatokkal, de a beszédfejlesztésnél is a logopédiai gyakorlatokat kiegészítő terápia során hintázó mozdulatokat, játékokat is játszanak a gyerekek.
 
A homokozó az alkotás terepe

A homokozó is fontos területe a világ megismerésének. A homok egyik legnagyobb szerepe a taktilis érzékelésben van. A bőrünkkel való tapasztalatszerzés, azaz a tapintás a külvilág megismerésének és a test határai megtanulásának az eszköze. A tapintás, főleg a különböző anyagok megismerése nyomot hagy az idegrendszerben, és hatékonyabbá teszi a tanulást.

A hintázáshoz hasonlóan a homokozás és a gyurmázás is stimulálja az idegrendszert, és olyan területek fejlődhetnek általa, amelyekre nem is gondolnánk. A beszéd, az artikuláció, a gondolkodás. Emellett a homokozó a kreativitást, a szem-kéz koordinációt és a finomomtoros mozgást is fejleszti. Ezért érdemes előszedni a kedvenc kislapátot, és hagyni, hogy a csöppség jó alaposan összekoszolja magát!
 
A mászókák komplex fejlesztők

A mászókák zseniális játékok. A gyerekek rengeteg fontos dolgot megtanulhatnak általuk, miközben jól érzik magukat. A játszóvárak kifejezetten okos találmányok, mert sok komplex feladatot tartalmazhat egy-egy jól megtervezett darab. Az észlelésre és az érzékelésre, sőt, a vesztribuláris rendszerre, vagyis a fülben lévő egyensúlyközpontra is kihatnak ezek a játékok. Egész feladatsort kell elvégezniük a gyerekeknek ahhoz, hogy elérjék a céljukat, a jól megérdemelt csúszdát vagy a látványos tornyot. A tapintásos rendszert rengeteg inger éri közben, így a két agyfélteke közötti ingerátadás is javul.
 
A labda az iskolai munkára is hat

A labdázás rengeteg területen fejleszti a kicsiket. A labda dobálása és rugdosása a szem-láb és a szem-kéz koordinációt segíti. A szem-kéz koordináció lesz később az iskolában az írás elsajátításának az alapja. A labda több szempontból is segíti különböző területek összehangolását, valamint a térlátást, a mozdulatok összekapcsolását, és javítja a reakció sebességét. Ezért egy kiadós labdajátékkal nagyon sok területen fejlődhetnek a gyerekek. Idővel a labdasportok a szociális készségeket is fejlesztik, a csapatban gondolkodást, az összedolgozást.

A Manubaba üzletében gazdag a labdaválaszték. Ráadásul, ha ide térünk be labdát vásárolni, két legyet üthetünk egy csapásra. Az üzlet ugyanis a Kiss János altábornagy utcában, közvetlenül a Margaréta játszótér szomszédságában található. A névadó virágot több helyen, játékok és díszítés formájában is megleljük itt, még a gumiburkolatot is margaréták borítják. Emellett találunk függőhidat, traktort formázó famászókát és csúszdát, meglovagolható állatokat, bárányt, kecskét, csigát, valamint katica- és szarvasbogarat is. Ne csodálkozzunk azon, hogy ha egyszer eljövünk ide a gyerekekkel, egyből beleszeretünk a Margaréta játszótérbe!

Ajánló
Ajánló
A tökéletesen sima bőr titka

A tökéletesen sima bőr titka

A lézeres kezelések jó szolgálatot tesznek a szépségápolás területén. Így például a világ első...

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

A téli időszakban a kipirosodó, száraz és viszkető bőr sokaknak gondot okoz, de a kellemetlen...

Szilveszter éjjel

Szilveszter éjjel

Az év utolsó napján, szilveszter éjjelén nem egyszerű hazajutni, ezért szétnéztünk, hogy itt a...