Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2023-05-11

Páratlan párok a Kulturális Szalonban – Loewe és Bernstein

Páratlan párok a Kulturális Szalonban – Loewe és Bernstein

Bősze Ádám és László Ferenc izgalmas ismeretterjesztő sorozatának legújabb része egy lenyűgöző korszakba kalauzol el minket. Ismét két, cseppet sem hétköznapi zeneszerző áll az est középpontjában. Tanúi lehetünk annak, ahogy a klasszikus opera találkozik a huszadik századi könnyűzenével.


Bősze Ádám és László Ferenc népszerű és szívesen látott vendége kerületünk kulturális intézményeinek. A Lóvasúton ugyanúgy találkozhatunk velük, mint a MOM Kulturális Központban vagy a Hegyvidéki Kulturális Szalonban. Az előadásaik nem véletlenül annyira sikeresek.

A Páratlan párok sorozatban ismét egy olyan témát járnak körbe a rájuk jellemző alapossággal és közérthetőséggel, amely közel áll a legtöbb zenebarát szívéhez. Bősze és László ugyanis bebarangolja az operett birodalmát, sorra veszi a legfontosabb zeneszerzők közé tartozó magyar és osztrák mestereket, és olyan részterületeket is bemutat, amelyekkel korábban kevesen foglalkoztak. A zenebarátok számára különlegességet jelenthet, hogy május 25-én este Frederick Loewe és Leonard Bernstein munkásságát, valamint életét mutatják be.

Figyelem: az estre eredetileg a MOM Kulturális Központban került volna sor, ám Bősze Ádámmal és László Ferenccel május 25-én a Hegyvidéki Kulturális Szalonban találkozhatunk.
 
A My Fair Lady szülőatyja

A XX. század második felének több amerikai operettszerzője kötődik sok szállal Közép- és Kelet-Európához. Frederick Loewe szülei Ausztriából költöztek először Berlinbe, majd onnan az Egyesült Államokba, míg Leonard Bernstein már Amerikában látta meg a napvilágot, ám az apja Ukrajnából, Rovnov környékéről jutott el a tengerentúlra.

Mind a kettőjükre sok megpróbáltatás és erőpróba várt, ám ezek egyiküket sem tántorították el céljaik valóra váltásától. Mindketten bekerültek a korszak leghíresebb zeneszerzőinek képzeletbeli dicsőségcsarnokába, és a műveiket ma is gyakran hallhatjuk nemcsak a koncerttermekben, de a rádióban és a televízióban is.

Ezt persze még nem lehetett sejteni, amikor 1901-ben megszületett Frederick Loewe. Édesapja, Edmund a kor egyik híres előadóművésze volt. A családjával együtt már Berlinben éltek, miközben az apa énekesként bejárta a fél világ operettszínházait. Úgy vélték, az lesz a legjobb, ha a kisfiút beadják egy szigorú porosz katonai általános iskolába. 

A kis „Fritz” azonban a menetelésénél jobban szerette a muzsikálást. Önállóan megtanult zongorázni, és az első dalait hétévesen komponálta meg. Berlinben ekkor virágzott a zsidó kulturális élet. Örömmel fogadták a tehetséges kamaszt. A híres Stern Zeneiskolában tanult, és tizenhárom éves korában legfiatalabb szólistaként már a Berlini Filharmonikus Zenekarban játszhatott.
 
Amerika, a csodák földje

Az apját kísérve jutott el New Yorkba. Úgy döntött, hogy az ottani zenei életben próbál szerencsét. Ez sokáig nem jött össze, így komponálás helyett aranyásóként és profi bokszolóként kereste a kenyérre valót.

Végül a The Lambs Clubban mosolygott rá a szerencse. E népszerű szórakozóhely hosszú időn át munkát adott Loewének, amiért ő egész életében hálás maradt nekik. Itt találkozott későbbi szerzőtársával, Alan Jay Lernerrel. Az első próbálkozásuk elég sikeres volt ahhoz, hogy a 40-es években több musicallel álljanak a nézők elé. Az igazi nagy áttörésre 1947 nyaráig kellett várniuk. A Brigadoon elnyerte a legjobb musicalt megillető díjat. A világ 1956-ban figyelt fel Loewe nevére. A My Fair Lady kirobbanó sikert aratott az USA-ban és Angliában is.

A szerzőpárost elhalmozták díjakkal, és már a filmgyártók is keresték őket. 1958-ban a Gigi című musical kilenc Oscar-díjat kapott. Frederick Loewe ezzel bekerült a legnagyobb sztárok közé.

A következő évtizedek során a filmvászon legnagyobb csillagjaival, Richard Burtonnel és Julie Andrewsszal dolgozhatott együtt. A szegény európai bevándorló bebizonyíthatta, hogy az amerikai álom nem csupán mendemonda, hogy az Atlanti-óceán túlsó partján idehaza elképzelhetetlen sikert arathat egy tehetséges, szorgalmas és nagy munkabírású jövevény is.
 
A csodák városa

Leonard Bernstein 1918-ban született az USA-ban. Az egyik legismertebb XX. századi amerikai zeneszerző, zongoraművész és sztárkarmester a szülei révén ismerte Európa kulturális örökségét, és fiatalon sokat tanult tengerentúli mesterektől, például a budapesti születésű Reiner Frigyestől.

Hasonlóan Loewéhez, Bernstein pályafutása is döcögősen indult. A második világháború elején alkalmi munkákból élt, és csupán 1943-tól állhatott karmesterként a közönség elé. A tehetsége gyorsan nyilvánvalóvá vált. Egy évvel az után, hogy Loewe bemutatta a 
My Fair Ladyt, az egész világ megismerte Bernstein nevét, mert elkészítette a New York-i bandák életét bemutató West Side Storyt.

Hamarosan karmesterként is megmutathatta, hogy a legnagyobbak közé tartozik. Évtizedeken keresztül folyamatosan turnézott, és munkásságát megismerhette az egész világ zeneszerető közönsége. Otthonosan mozgott a komolyzene, a jazz és a könnyűzene világában. Előadóművészként lenyűgözte és magával ragadta a közönséget. Hasonlóan Loewéhez, élete utolsó évtizedeiben Bernstein is a korszak legnépszerűbb, kitüntetésekkel elhalmozott zeneszerzői közé tartozott.

Május 25-én Bősze Ádám és László Ferenc e két zseni munkásságát mutatja be a zenebarátoknak.

Ajánló
Ajánló
A tökéletesen sima bőr titka

A tökéletesen sima bőr titka

A lézeres kezelések jó szolgálatot tesznek a szépségápolás területén. Így például a világ első...

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

A téli időszakban a kipirosodó, száraz és viszkető bőr sokaknak gondot okoz, de a kellemetlen...

Szilveszter éjjel

Szilveszter éjjel

Az év utolsó napján, szilveszter éjjelén nem egyszerű hazajutni, ezért szétnéztünk, hogy itt a...