Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2023-05-16

Az esküvők idei, új arca

Az esküvők idei, új arca

A 2021-es fellendülés után tavaly visszaesett a házasságkötések száma, azonban a Hegyvidéken továbbra is évi 500-700 polgári esküvőt celebrálnak az önkormányzat anyakönyvvezetői. 


Cikkünkben azt nézzük meg, hogy a számokon túl milyen volt egy saját esküvő megszervezése, és mivel kell szembenézniük azoknak, akik az idén szeretnék megtartani az esküvőjüket.

Covid előtt

A pandémia az esküvők világát is jelentősen befolyásolta, hiszen 2020 előtt, aki eldöntötte, hogy esküvőt akar, viszonylag nyugodt gazdasági környezetben kezdhetett neki a szervezésnek. Erre az időszakra jellemző volt, hogy több hónapra, akár két évre előre is lehetett tervezni esküvői rendezvényt, a jellemző tervezési időszakok a 8-12-15 hónapos voltak. Természetesen előfordult, hogy ennél rövidebb idő alatt jutottak el a párok az esküvőig és lakodalomig. A KSH adatait megnézve a házasságkötések száma ebben az időszakban folyamatosan nőtt.

Összességében véve kényelmes helyzetben voltak a párok, és nyugodtan lehetett készülni az esküvőre, aztán a Covid-időszakkal megváltozott valami…

Covid alatt

A beütemezett esküvőt nem lehetett megtartani, át kellett szervezni, olyan is előfordult, hogy többször kellett új időpontra tenni a szertartást. A külföldről érkező vendégek nem vagy csak 2 hét karantént vállalva jöhettek volna. Több esetben a 2 hét vesztegzár itt és a visszautazás után ott, akár 4 hét lett volna, ami egy nap esküvőért túl nagy áldozat volt, így nem is vállalták. A sok bizonytalanság miatt voltak olyan esküvők, amelyeket le is mondtak.
 
A lakodalmi helyszínek, az éttermek dolgozói más területen kezdtek dolgozni. A szakács, a pincér elment futárnak, és amikor feloldották a korlátozásokat, azzal szembesültek a párok, hogy az étterem bezárt, vagy teljesen más a tulajdonos. Ezért a rendezvénynek új helyszínt kellett nézni, illetve a kialkudott árak és díjak is feljebb kúsztak. A párok úgy ellensúlyozták ezt, hogy 10-15 százalékkal csökkentették a vendégek számát, vagy határozatlan időre elhalasztották az esküvőjüket. Vagyis a körülmények miatt a hosszabb távú tervezés sok bizonytalanságot hozott, így az előre tervezés bonyolult lett.

Covid után

Ezek az évek nem múltak el nyomtalanul, és már 2022-ben is megfigyelhető volt, hogy az esküvő szervezésének ideje a 8–15 hónapos szervezési időtartamról 6–10 hónapra csökkent. Tavaly év elején az orosz–ukrán háború tovább növelte a teljes ország és az esküvőre készülők bizonytalanságát, ezzel ismét erősítve azt, hogy nem lehet egy évre előre tervezni. Mindezek miatt a 2022-es esküvőszezon sok szolgáltató számára kevés megrendeléssel zárult.

A tavalyi év utolsó harmadában Magyarországon is elkezdtük érezni az inflációs hatást, és a mostani helyzetben egy saját esküvőjére készülő pár a kiválasztott étteremtől, helyszíntől inkább csak 6 hónap távlatában kaphat árajánlatot.

Mi várható az idén az esküvőszakértő szerint?

A Vőfély megoldás szakértője szerint a bizonytalanságból fakadóan az esküvőszervezés „elfogadott” időtartama tovább csökken. Becslések szerint közelíteni fogunk az 1–6 hónapos szervezési időhöz. Ugyanakkor lesznek olyan esküvők, amiket 2 hét alatt hoznak majd össze, hogy az árváltozási kockázatot a lehető legkisebbre csökkentsék.
 
Ez azt jelenti, hogy ugyanazt az esküvőszervezési feladatot kevesebb idő alatt kell elvégezni, ami magával hozza azt, hogy a rossz szervezést nem lehet majd javítani, mert nem lesz rá idő. Emiatt még nagyobb jelentőséget kap, hogy a saját esküvő szervezése előtt a menyasszony felkészüljön az egyes lépésekre, rövid idő alatt képes legyen jól megszervezni az esküvőjét.

Ebben nagy segítséget jelenthet az esküvőszervező, aki a kapcsolatrendszerével és tapasztalatával jelentősen lerövidítheti, valamint egyszerűbbé teheti a szervezési munkát. Hiszen az esküvő egyes lépései ugyanazok, csak a helyszín és az egyedi igények változnak, de egy rutinos esküvőszervező már tudja, mivel kell kezdeni a szervezést, és mi az, amit elég a lista végére hagyni. 

Ha mégis szeretnénk mi magunk szervezni az esküvőnket, sok ingyenes ötletet, hasznos tanácsot és havi tagsági díjas szolgáltatást is találunk a meses-eskuvo.hu oldalon, amely során többek közt olyan trükköket sajátíthatunk el, amivel pár perc alatt elkészíthetjük az ültetési tervet, a fotóslistát, a kedvezménylistát, a köszönőajándék-listát.
 
Esküvő a Hegyvidéken

A XII. kerületben több különleges rendezvényhelyszín közül lehet választani, mint például a Lóvasút patinás, 2017-es felújításának köszönhetően a modern igényeket teljes körűen kielégítő épülete, a Gesztenyés kert ölelésében található Larus étterem és rendezvényközpont vagy a klasszicista stílusú Barabás-villa, amely a XII. kerület hivatalos házasságkötő helyszíne, ezért lehetőség van a polgári szertartás helyben való megtartására, házasságkötésre, bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésére. 

A házasságkötésről további felvilágosítást az alábbi linken talál:
https://hegyvidek.hu/szolgaltatasok/anyakonyvezes/hazassagkotes 

Ajánló
Ajánló
Leonardo 500 – egy zseni élete a Várkert Bazárban

Leonardo 500 – egy zseni élete a Várkert Bazárban

Hála a Leonardo da Vinci munkásságáról az elmúlt évtizedek során készült könyveknek és filmeknek,...

Nyári táborok 2023

Nyári táborok 2023

Lehet, hogy az időjárás még csak most fordult melegebbre, de már csupán néhány hét választ el...

A szabad akarat csodái – Orvos-Tóth Noémi előadása

A szabad akarat csodái – Orvos-Tóth Noémi előadása

Orvos-Tóth Noémi napjainkban a legnépszerűbb hazai szakpszichológusok közé tartozik. A sikerét...