Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2023-05-16

Az esküvők idei, új arca

Az esküvők idei, új arca

A 2021-es fellendülés után tavaly visszaesett a házasságkötések száma, azonban a Hegyvidéken továbbra is évi 500-700 polgári esküvőt celebrálnak az önkormányzat anyakönyvvezetői. 


Cikkünkben azt nézzük meg, hogy a számokon túl milyen volt egy saját esküvő megszervezése, és mivel kell szembenézniük azoknak, akik az idén szeretnék megtartani az esküvőjüket.

Covid előtt

A pandémia az esküvők világát is jelentősen befolyásolta, hiszen 2020 előtt, aki eldöntötte, hogy esküvőt akar, viszonylag nyugodt gazdasági környezetben kezdhetett neki a szervezésnek. Erre az időszakra jellemző volt, hogy több hónapra, akár két évre előre is lehetett tervezni esküvői rendezvényt, a jellemző tervezési időszakok a 8-12-15 hónapos voltak. Természetesen előfordult, hogy ennél rövidebb idő alatt jutottak el a párok az esküvőig és lakodalomig. A KSH adatait megnézve a házasságkötések száma ebben az időszakban folyamatosan nőtt.

Összességében véve kényelmes helyzetben voltak a párok, és nyugodtan lehetett készülni az esküvőre, aztán a Covid-időszakkal megváltozott valami…

Covid alatt

A beütemezett esküvőt nem lehetett megtartani, át kellett szervezni, olyan is előfordult, hogy többször kellett új időpontra tenni a szertartást. A külföldről érkező vendégek nem vagy csak 2 hét karantént vállalva jöhettek volna. Több esetben a 2 hét vesztegzár itt és a visszautazás után ott, akár 4 hét lett volna, ami egy nap esküvőért túl nagy áldozat volt, így nem is vállalták. A sok bizonytalanság miatt voltak olyan esküvők, amelyeket le is mondtak.
 
A lakodalmi helyszínek, az éttermek dolgozói más területen kezdtek dolgozni. A szakács, a pincér elment futárnak, és amikor feloldották a korlátozásokat, azzal szembesültek a párok, hogy az étterem bezárt, vagy teljesen más a tulajdonos. Ezért a rendezvénynek új helyszínt kellett nézni, illetve a kialkudott árak és díjak is feljebb kúsztak. A párok úgy ellensúlyozták ezt, hogy 10-15 százalékkal csökkentették a vendégek számát, vagy határozatlan időre elhalasztották az esküvőjüket. Vagyis a körülmények miatt a hosszabb távú tervezés sok bizonytalanságot hozott, így az előre tervezés bonyolult lett.

Covid után

Ezek az évek nem múltak el nyomtalanul, és már 2022-ben is megfigyelhető volt, hogy az esküvő szervezésének ideje a 8–15 hónapos szervezési időtartamról 6–10 hónapra csökkent. Tavaly év elején az orosz–ukrán háború tovább növelte a teljes ország és az esküvőre készülők bizonytalanságát, ezzel ismét erősítve azt, hogy nem lehet egy évre előre tervezni. Mindezek miatt a 2022-es esküvőszezon sok szolgáltató számára kevés megrendeléssel zárult.

A tavalyi év utolsó harmadában Magyarországon is elkezdtük érezni az inflációs hatást, és a mostani helyzetben egy saját esküvőjére készülő pár a kiválasztott étteremtől, helyszíntől inkább csak 6 hónap távlatában kaphat árajánlatot.

Mi várható az idén az esküvőszakértő szerint?

A Vőfély megoldás szakértője szerint a bizonytalanságból fakadóan az esküvőszervezés „elfogadott” időtartama tovább csökken. Becslések szerint közelíteni fogunk az 1–6 hónapos szervezési időhöz. Ugyanakkor lesznek olyan esküvők, amiket 2 hét alatt hoznak majd össze, hogy az árváltozási kockázatot a lehető legkisebbre csökkentsék.
 
Ez azt jelenti, hogy ugyanazt az esküvőszervezési feladatot kevesebb idő alatt kell elvégezni, ami magával hozza azt, hogy a rossz szervezést nem lehet majd javítani, mert nem lesz rá idő. Emiatt még nagyobb jelentőséget kap, hogy a saját esküvő szervezése előtt a menyasszony felkészüljön az egyes lépésekre, rövid idő alatt képes legyen jól megszervezni az esküvőjét.

Ebben nagy segítséget jelenthet az esküvőszervező, aki a kapcsolatrendszerével és tapasztalatával jelentősen lerövidítheti, valamint egyszerűbbé teheti a szervezési munkát. Hiszen az esküvő egyes lépései ugyanazok, csak a helyszín és az egyedi igények változnak, de egy rutinos esküvőszervező már tudja, mivel kell kezdeni a szervezést, és mi az, amit elég a lista végére hagyni. 

Ha mégis szeretnénk mi magunk szervezni az esküvőnket, sok ingyenes ötletet, hasznos tanácsot és havi tagsági díjas szolgáltatást is találunk a meses-eskuvo.hu oldalon, amely során többek közt olyan trükköket sajátíthatunk el, amivel pár perc alatt elkészíthetjük az ültetési tervet, a fotóslistát, a kedvezménylistát, a köszönőajándék-listát.
 
Esküvő a Hegyvidéken

A XII. kerületben több különleges rendezvényhelyszín közül lehet választani, mint például a Lóvasút patinás, 2017-es felújításának köszönhetően a modern igényeket teljes körűen kielégítő épülete, a Gesztenyés kert ölelésében található Larus étterem és rendezvényközpont vagy a klasszicista stílusú Barabás-villa, amely a XII. kerület hivatalos házasságkötő helyszíne, ezért lehetőség van a polgári szertartás helyben való megtartására, házasságkötésre, bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésére. 

A házasságkötésről további felvilágosítást az alábbi linken talál:
https://hegyvidek.hu/szolgaltatasok/anyakonyvezes/hazassagkotes 

Ajánló
Ajánló
A tökéletesen sima bőr titka

A tökéletesen sima bőr titka

A lézeres kezelések jó szolgálatot tesznek a szépségápolás területén. Így például a világ első...

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

A téli időszakban a kipirosodó, száraz és viszkető bőr sokaknak gondot okoz, de a kellemetlen...

Szilveszter éjjel

Szilveszter éjjel

Az év utolsó napján, szilveszter éjjelén nem egyszerű hazajutni, ezért szétnéztünk, hogy itt a...