Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2023-05-18

Hegyvidéki Nyár 2023 – az idén sem unatkozunk

Hegyvidéki Nyár 2023 – az idén sem unatkozunk

Június első hétvégéjén a már megszokott és sokak által kedvelt programok mellett néhány újdonság is vár minket a Hegyvidéki Nyár 2023 programjai közt. A szervezők igyekeztek úgy összeállítani a programot, hogy a legifjabbaktól a szépkorúakig mindenki találjon magának szórakozást.


A megszokottól eltérően az idén nem a Gesztenyés kertben, hanem a MOMkult szabadtéri színpadán és kertjében, illetve a Sirály sétányon várja a Hegyvidéki Nyár szabadtéri rendezvény a kerületi polgárokat.
 
A június 3-i (szombat) és június 4-i (vasárnap) rendezvénynapok részletes programja megtalálható  az önkormányzat honlapján és a MOMkult weboldalán, ebben a cikkben pedig két olyan programot nézünk meg, amelyek eddig nem szerepeltek a XII. kerület nyári rendezvényein.
 
Buli vagy sport a görkori?

3-án szombaton az esti órákban a 80-as évek egyik kedvelt szórakozása köszön vissza, amikor a Sirály sétányon felhangzó zene görkoris diszkóba hívja a vállalkozó kedvűeket. Annak, aki nem abban az időben volt fiatal, vagy akkor még meg sem született, elmondjuk, hogy a görkoris diszkóban a kétsoros, azaz négy keréken guruló görkorcsolyákkal lehet körbe-körbe gurulni zenei aláfestés mellett. A gyakorlottabbak különböző figurákat is bemutatnak, de a Sirály sétányon mindenkinek lesz elég hely, sőt még görkorit is lehet bérelni, ha ki szeretnénk próbálni.

A görkorcsolya diadalútjának kezdete az 1970-es évek végére tehető, amikor két amerikai jéghokis a szezonon kívüli nyári edzéslehetőségen törte a fejét. Egy használt sporteszközöket árusító bolt leértékelt holmikkal telerakott ládájában bukkantak rá egy pár görkorcsolyára, amelyet valamikor a Chicago Skate Company gyártott. A szerkezet alig fogta a bokát, a kerekei pedig csapnivalók voltak, azonban ezek felhasználásával 1979-ben az Olsen fivérek, Scott és Brennan minneapolisi házuk alagsorában elkészítették az első görgős korcsolyákat, akkori nevükön rollerblade-eket. A két fivér megerősítette a bokarészt, és uretánból készült kerekeket szerelt a szerkezetre.

A görkoriban találták meg álmaik sporteszközét a nyolcvanas években dúló aerobik- és fitneszőrület követői is, majd innen már csak egy ugrás volt, hogy elterjedjen a beltéri görkorcsolyázás, a görkoris diszkó. Magyarországon a 80-as években talán az egykori Petőfi csarnokban rendezték meg a legnépszerűbb ilyen eseményeket.

A szórakozáson túl a görkorcsolyázás fokozza az állóképességet, javítja a koordinációs készséget. Átmozgatja az egész testet, erősíti a láb és a törzs izmait, valamint formálja a feneket. A görkorcsolyázás során a test fokozottan égeti a zsírt, jótékonyan hat az egész keringési rendszerre, ugyanakkor a futással szemben az ízületeket szinte alig terheli meg. 

Kocsma, de nem a falu végén

A vasárnap (június 4-én) délután 4-től 5-ig tartó QuizNight – Szabadtéri kocsmakvíznek csak annyi köze van az italméréshez, hogy eredetileg a kocsmákban kezdték játszani az angolszász területeken, és az elmúlt években Magyarországon is rendkívüli népszerű lett. A pub quiz indulását nem lehet pontosan meghatározni, de annyi ismert, hogy a 60-as 70-es években már elterjedt, és a kocsmatulajdonosok arra használták fel, hogy a vendéglátóhelyek holtidejében is legyen mivel bevonzani a vendégeket. Később, 1987-ben kiadták a The Burns and Porter Pub Quiz Book könyvét, amely azóta is alapdarabnak számít, és körülbelül 10 ezer kvízkérdés és válasz található benne.

A játékba, ahová baráti társaságok és családok regisztrációját várják, általános műveltségi és helytörténeti témákban feltett kérdésekre kell válaszolni. Nyeremények nélkül nem lenne olyan izgalmas ez a játék sem, ezért itt is értékes díjakért lehet harcba szállni.

Eseményoldal

A Hegyvidéki Nyár 2023 a Facebookon is megtalálható, ahol jelezni tudja az eseményen való részvételét, és meghívhatja barátait, ismerőseit: 
 
https://www.facebook.com/events/197567236452371 
 
Kellemes szórakozást kívánunk!

Ajánló
Ajánló
Leonardo 500 – egy zseni élete a Várkert Bazárban

Leonardo 500 – egy zseni élete a Várkert Bazárban

Hála a Leonardo da Vinci munkásságáról az elmúlt évtizedek során készült könyveknek és filmeknek,...

Nyári táborok 2023

Nyári táborok 2023

Lehet, hogy az időjárás még csak most fordult melegebbre, de már csupán néhány hét választ el...

A szabad akarat csodái – Orvos-Tóth Noémi előadása

A szabad akarat csodái – Orvos-Tóth Noémi előadása

Orvos-Tóth Noémi napjainkban a legnépszerűbb hazai szakpszichológusok közé tartozik. A sikerét...