Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2023-05-18

Hegyvidéki Nyár 2023 – az idén sem unatkozunk

Hegyvidéki Nyár 2023 – az idén sem unatkozunk

Június első hétvégéjén a már megszokott és sokak által kedvelt programok mellett néhány újdonság is vár minket a Hegyvidéki Nyár 2023 programjai közt. A szervezők igyekeztek úgy összeállítani a programot, hogy a legifjabbaktól a szépkorúakig mindenki találjon magának szórakozást.


A megszokottól eltérően az idén nem a Gesztenyés kertben, hanem a MOMkult szabadtéri színpadán és kertjében, illetve a Sirály sétányon várja a Hegyvidéki Nyár szabadtéri rendezvény a kerületi polgárokat.
 
A június 3-i (szombat) és június 4-i (vasárnap) rendezvénynapok részletes programja megtalálható  az önkormányzat honlapján és a MOMkult weboldalán, ebben a cikkben pedig két olyan programot nézünk meg, amelyek eddig nem szerepeltek a XII. kerület nyári rendezvényein.
 
Buli vagy sport a görkori?

3-án szombaton az esti órákban a 80-as évek egyik kedvelt szórakozása köszön vissza, amikor a Sirály sétányon felhangzó zene görkoris diszkóba hívja a vállalkozó kedvűeket. Annak, aki nem abban az időben volt fiatal, vagy akkor még meg sem született, elmondjuk, hogy a görkoris diszkóban a kétsoros, azaz négy keréken guruló görkorcsolyákkal lehet körbe-körbe gurulni zenei aláfestés mellett. A gyakorlottabbak különböző figurákat is bemutatnak, de a Sirály sétányon mindenkinek lesz elég hely, sőt még görkorit is lehet bérelni, ha ki szeretnénk próbálni.

A görkorcsolya diadalútjának kezdete az 1970-es évek végére tehető, amikor két amerikai jéghokis a szezonon kívüli nyári edzéslehetőségen törte a fejét. Egy használt sporteszközöket árusító bolt leértékelt holmikkal telerakott ládájában bukkantak rá egy pár görkorcsolyára, amelyet valamikor a Chicago Skate Company gyártott. A szerkezet alig fogta a bokát, a kerekei pedig csapnivalók voltak, azonban ezek felhasználásával 1979-ben az Olsen fivérek, Scott és Brennan minneapolisi házuk alagsorában elkészítették az első görgős korcsolyákat, akkori nevükön rollerblade-eket. A két fivér megerősítette a bokarészt, és uretánból készült kerekeket szerelt a szerkezetre.

A görkoriban találták meg álmaik sporteszközét a nyolcvanas években dúló aerobik- és fitneszőrület követői is, majd innen már csak egy ugrás volt, hogy elterjedjen a beltéri görkorcsolyázás, a görkoris diszkó. Magyarországon a 80-as években talán az egykori Petőfi csarnokban rendezték meg a legnépszerűbb ilyen eseményeket.

A szórakozáson túl a görkorcsolyázás fokozza az állóképességet, javítja a koordinációs készséget. Átmozgatja az egész testet, erősíti a láb és a törzs izmait, valamint formálja a feneket. A görkorcsolyázás során a test fokozottan égeti a zsírt, jótékonyan hat az egész keringési rendszerre, ugyanakkor a futással szemben az ízületeket szinte alig terheli meg. 

Kocsma, de nem a falu végén

A vasárnap (június 4-én) délután 4-től 5-ig tartó QuizNight – Szabadtéri kocsmakvíznek csak annyi köze van az italméréshez, hogy eredetileg a kocsmákban kezdték játszani az angolszász területeken, és az elmúlt években Magyarországon is rendkívüli népszerű lett. A pub quiz indulását nem lehet pontosan meghatározni, de annyi ismert, hogy a 60-as 70-es években már elterjedt, és a kocsmatulajdonosok arra használták fel, hogy a vendéglátóhelyek holtidejében is legyen mivel bevonzani a vendégeket. Később, 1987-ben kiadták a The Burns and Porter Pub Quiz Book könyvét, amely azóta is alapdarabnak számít, és körülbelül 10 ezer kvízkérdés és válasz található benne.

A játékba, ahová baráti társaságok és családok regisztrációját várják, általános műveltségi és helytörténeti témákban feltett kérdésekre kell válaszolni. Nyeremények nélkül nem lenne olyan izgalmas ez a játék sem, ezért itt is értékes díjakért lehet harcba szállni.

Eseményoldal

A Hegyvidéki Nyár 2023 a Facebookon is megtalálható, ahol jelezni tudja az eseményen való részvételét, és meghívhatja barátait, ismerőseit: 
 
https://www.facebook.com/events/197567236452371 
 
Kellemes szórakozást kívánunk!

Ajánló
Ajánló
A tökéletesen sima bőr titka

A tökéletesen sima bőr titka

A lézeres kezelések jó szolgálatot tesznek a szépségápolás területén. Így például a világ első...

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

A téli időszakban a kipirosodó, száraz és viszkető bőr sokaknak gondot okoz, de a kellemetlen...

Szilveszter éjjel

Szilveszter éjjel

Az év utolsó napján, szilveszter éjjelén nem egyszerű hazajutni, ezért szétnéztünk, hogy itt a...