Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2021-07-29

Babatáplálás - augusztus 1. az anyatejes táplálás világnapja

Babatáplálás - augusztus 1. az anyatejes táplálás világnapja

Jól tudjuk, hogy a csecsemő legideálisabb tápláléka az anyatej. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 1992-ben augusztus elsejét az anyatejes táplálás világnapjává nyilvánította. Ennek a célja, hogy felhívja a figyelmet az anyatej fontosságára, valamint arra, hogy a szoptatás nem csupán a gyermek táplálására, hanem az anya és a gyermek későbbi személyes kapcsolatára nézve is döntő jelentőségű.


Az anyatejben rengeteg ásványi anyag, vitamin, életfontosságú ellenanyag és alkotóelem található, így ez a legmegfelelőbb táplálék a kisbabák számára. A benne lévő összetevőknek köszönhetően minőségileg és mennyiségileg is biztosítja a gyermek idegrendszerének és fizikumának megfelelő fejlődést, amely a kisbabák első életévében a leggyorsabb.

Összetétele a csecsemő igényeihez alkalmazkodva folyamatosan változik, még a szoptatás során is: először hígabb, könnyebben szívható, majd sűrűbbé válik. Így biztosak lehetünk abban, hogy kisbabánk minden életszakaszban a számára szükséges táplálékot kapja. A gyermeknek élete első 6 hónapjában semmi másra nincs szüksége, csak anyatejre.
 
Fontos már a születés után is

Szerencsére már a legtöbb kórházban, szülészeti intézményben lehetőség van az ún. aranyórára, amely meghatározó az anya és a gyermek kapcsolatának alakulásában. Ebben az egy órában a kisbaba az édesanyja testén piheni ki a születés közbeni fáradalmakat, miközben bőr-bőr kontaktusban vannak, hallja és érzi a jól ismert szívhangot. 

A felszabaduló hormonoknak köszönhetően az újszülött egyre éberebbé válik, mozgolódni kezd, és nagyjából fél óra elteltével az anyamell felé kúszik, körülbelül egy óra múlva pedig önállóan képes a szopásra, amely serkenti a tejtermelést. Az előtejből minden csepp kincs a baba számára, hiszen fontos immunerősítőket tartalmaz. Ráadásul enyhe hashajtó hatása is van, amely segíti a magzatszurok és a felhalmozódott bilirubin távozását, így segíti elkerülni az újszülöttkori sárgaságot. 
 
Az édesanya számára is jó

Emellett a mellre helyezés és a szoptatás fontos érzelmi kielégülést nyújt a csecsemő részére, segíti az anya és a kicsi közti szoros, intim kapcsolat kialakulását. Ez nemcsak a babának, de az anyának is jó. Más előnyök is származnak a szoptatásból az édesanya számára, ugyanis fokozza a méhösszehúzódást, ami megkönnyíti a méh eredeti állapotának elérését. A szoptatás csökkenti az emlő- és a petefészek-daganat kialakulásának kockázatát. Megfelelő étrend alkalmazása mellett segítheti a várandósság alatt felszedett pluszkilók leadását is.
 
Környezetbarát és költséghatékony

Az anyatej mindig kéznél van, tökéletesen steril és pont megfelelő hőmérsékletű. Nem kell előkészíteni, melegíteni, edényeket fertőtleníteni, amivel többek között éjszaka is hosszú perceket spórolunk, amit pihenésre fordíthatunk. Ha szoptatunk, nem kell tápszerre, cumisüvegre költenünk, illetve felesleges, környezetkárosító szemetet sem termelünk.

Természetesen előfordulhat, hogy az édesanya nem tudja anyatejjel táplálni a gyermekét. Ilyenkor tápszeres kiegészítésre lehet szükség. Emiatt sem kell aggódni, mivel a mai tápszerek megfelelően fedezik a baba szükségleteit. Ennek ellenére se felejtsük el, hogy a tápszer mellett a hozzátáplálást ugyanúgy kell elkezdeni, mint az anyatej esetén.
 
Meddig szoptassunk?

Az Egészségügyi Világszervezet ajánlása szerint a 6 hónapos kort követően ahhoz, hogy a csecsemő táplálkozási szükséglete ki legyen elégítve, megfelelő és biztonságos kiegészítő táplálékot kell kapnia, miközben a szoptatás folytatódjon kétéves korukig vagy akár azon túl. Ez további egészségügyi előnyökkel jár a gyerek számára. Ilyen például a hirtelen csecsemőhalál kockázatának csökkenése, a magasabb intelligencia, a középfülgyulladás gyakoriságának csökkenése, a fogbetegségek, a későbbi elhízás, az asztma, az ekcéma, a cukorbetegség és több egyéb rendellenesség kisebb valószínűsége. Érdemes tehát a szoptatást addig folytatni, amíg az a gyermek és az anya számára egyaránt jólesik.

Ajánló
Ajánló
A fájdalom enyhítői – szeptember 8. a fizioterápia világnapja

A fájdalom enyhítői – szeptember 8. a fizioterápia világnapja

Sok ember panaszkodik különféle mozgásszervi megbetegedésekre, fájdalmakra, a mindennapjaikat...

Ne habozzunk tovább! – A halogatásellenesség világnapja

Ne habozzunk tovább! – A halogatásellenesség világnapja

Komoly gondot jelent, hogy sokan képtelenek végrehajtani a rájuk váró feladatokat. Nem valósítják...

Napóleon, Mozart és Sting – róluk is szól augusztus 13. a balkezesek világnapja

Napóleon, Mozart és Sting – róluk is szól augusztus 13. a balkezesek világnapja

Mi a közös Julius Caesarban, Goethében, Mozartban vagy éppen Paul McCartney-ban? Amellett, hogy...