Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2021-08-10

Napóleon, Mozart és Sting – róluk is szól augusztus 13. a balkezesek világnapja

Napóleon, Mozart és Sting – róluk is szól augusztus 13. a balkezesek világnapja

Mi a közös Julius Caesarban, Goethében, Mozartban vagy éppen Paul McCartney-ban? Amellett, hogy mindannyian világhírűek, valamennyien balkezesek. Augusztus 13-án a hozzájuk hasonlókat ünnepeljük a balkezesek világnapján.

Szinte mindenkinek van olyan ismerőse, aki a jobb keze helyett a másikat használja vagy használná, ha kiskorában az általános iskola alsó tagozatos osztályában nem szoktatták le volna erről. Az ő életük nem könnyű, ám nem azért, mintha ügyetlenebbek vagy esetlenebbek lennének a jobbkezeseknél.

A tudósok megvizsgálták ezt a jelenséget, és ma már sokkal többet tudunk róla. Manapság az emberek körülbelül tíz-tizenkét százaléka balkezes. Ez nem tűnik túl soknak, pedig körülbelül hétszázmillió emberről van szó. Egy magára valamit is adó marketinges vagy reklámszakember ezt az adatot meghallva összevonná a szemöldökét, és elégedetten csettintene. Hétszázmillió ember ugyanis nagy célcsoport, ami óriási piaci-üzleti jelentőséget jelent.

A balkezesek ugyanis több nehézséggel küszködnek a mindennapi életük során. Gyakran azért „ügyetlenkednek”, mert olyan eszközökkel, szerszámokkal kell tevékenykedniük, amit nem nekik, hanem a jobbkezeseknek fejlesztettek ki. Az ilyesmi nehézséget és bosszúságot okozhat.

Nézzünk két egyszerű példát! A kalapács az a szerszám, amit egy bal- és egy jobbkezes egyformán tud használni. Egész más a helyzet az ollóval. A jobbkezesek ollóját sok balkezes csak kihívások árán tudja használni. Ha viszont egy szaküzletben bal kézre tervezett ollót vehet, akkor sokkal hatékonyabban teheti a dolgát.

A nehézséget nem az jelenti, hogy a balkezes ügyetlenebb lenne a jobbkezesnél, hanem az, hogy nem megfelelő eszközzel próbál tevékenykedni. A nagy gyártók csak részben fedezték fel a hatalmas vásárlói tömeget, így a balkezesek még ma is küszködnek, ha „kézreálló” hétköznapi árucikkekre van szükségük.
 
Gondoljunk rájuk!

A világon jó néhány szervezet foglalkozik a balkezesekkel. 1992-ben határozták el, hogy augusztus 13-a legyen a balkezesek világnapja. Ilyenkor felvilágosító előadásokat tartanak, elmondják a jobbkezeseknek, hogy a balkezesség nem valamilyen betegség, és nem is a butaság jele.

Arra bátorítják a kormányzatokat, a nagy cégeket és a kereskedőket, hogy támogassák a balkezeseket, fejlesszenek, gyártsanak számukra olyan eszközöket, amelyek kényelmesebbé tehetik a hétköznapjaikat. A felvilágosítás azért is fontos, mert még néhány évtizeddel ezelőtt is gyakran fizikai büntetéssel vagy éppen a bal kéz hátrakötözésével kényszerítették a gyerekeket, hogy a jobb kezüket használják.

Mostanában az iskolákban és az óvodákban minden gyerek azt a kezét használhatja, amelyik természetes neki. Így az írás megtanulása kevesebb nehézséggel jár, és az elsős balkezes sokkal szebben tud majd írni, mintha átszoktatták volna a másik kezére.

A balkezesek világnapja remek lehetőség arra, hogy áttekintsük az ilyen emberek történetét. Annak dacára, hogy sokáig igyekeztek elnyomni e kéz használatát, rengeteg olyan hírességet ismerünk, akik balkezes létükre megállták a helyüket és csodálatos dolgokat alkottak.

A zeneszerzők közül Beethoven, Mozart és Paganini, a zenészek közül többek között Paul McCartney, Sting, Jimi Hendrix és Bob Dylan balkezes. A képzőművészet sok zsenije is mesterként tudta használni ezt a kezét. Gondoljunk erre, amikor megcsodáljuk Dürer, Holbein, Michelangelo vagy Raffaello remekműveit. A balkezes Goethe pedig nemcsak költőként, de államférfiként is megállta a helyét.

Vajon mitől balkezes valaki?

Egészen a 20. század közepéig széles körben elterjedt az a nézet, hogy ez csupán egy rossz szokás vagy rosszabb esetben valamilyen belső torzulás jele. Mindez nem igaz. A balkezes emberek nem lustaságból vagy makacsságból utasítják el a jobb kezük használatát, hanem biológiai okok miatt részesítik előnyben a bal kezüket. A jelenséget valószínűleg a jobb agyfélteke dominanciájával lehet megmagyarázni.

Nem lehet tudni, hogy a világ különböző részein mekkora a balkezesek aránya. Ennek részben kulturális okai is vannak. A balkezesség ugyanis több hátránnyal jár. A nyelv jól tükrözi, hogy az ilyen embert mennyire megbélyegezték az évszázadok során.

Sok nyelven a magyar jobb szó megfelelője egyben azt is jelenti, hogy az a valami helyes, jogos, igaz és igazságos. A bal pedig sok helyen mindezen ellentétének felel meg, vagyis helytelen, ügyetlen, törvénytelen, nem helyes.

Ázsiában a balkezes gyerekeket még ma is arra kényszerítik, hogy jobb kézzel vegyék a szájukba az ételt, míg a másik kezüket a tisztátlan feladatok elvégzésére kell használniuk. Az ősi misztikusok a jobbot a jóval, a balt pedig a gonosszal azonosították, például akkor, amikor a fehér vagy a fekete mágia titkairól elmélkedtek. Hogy az efféle előítéletek milyen sokáig éltek, azt jól mutatja, hogy Cesare Lombroso olasz kriminológus úgy vélte, a balkezesség a bűnözői hajlamok lehetséges jele lehet.

Valójában már a születésünk előtt, magzatként eldől, hogy melyik agyfélteke lesz a domináns. Nincs értelme ezzel szembeszállni, mivel azzal csak árthatunk a gyerekeknek.

Inkább támogatni kell őket, hogy a nekik legjobb módon tudják a lehető legtöbbet kihozni magukból, hogy boldog és sikeres felnőttek lehessenek.

Ajánló
Ajánló
Minden élet alapja – december 5. a talaj világnapja

Minden élet alapja – december 5. a talaj világnapja

Az egyik legfontosabb természeti kincsünk a termőtalaj. Ennek megőrzése során egymásra...

A világ legnépszerűbb sportága! – december 10. a labdarúgás világnapja

A világ legnépszerűbb sportága! – december 10. a labdarúgás világnapja

Kevés olyan sportág létezik, amelynek népszerűsége vetekedhetne a labdarúgás elismertségével....

Megfontoltan és bajok nélkül – november 30. a számítógépes biztonság világnapja

Megfontoltan és bajok nélkül – november 30. a számítógépes biztonság világnapja

Az elmúlt negyven évben elképesztő mértékben elterjedtek a különféle számítógépek. A biztonságos...