Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2021-09-08

A fájdalom enyhítői – szeptember 8. a fizioterápia világnapja

A fájdalom enyhítői – szeptember 8. a fizioterápia világnapja

Sok ember panaszkodik különféle mozgásszervi megbetegedésekre, fájdalmakra, a mindennapjaikat megnehezítő problémákra. A civilizációs ártalmakkal a gyógytornászok és a fizioterápia szakemberei veszik fel a küzdelmet. Szeptember 8-án az ő munkájukról emlékezünk meg.


Az elmúlt száz év során sokat fejlődött az orvostudomány, és komoly eredményeket ért el az egészségügy. Ám ma is akadnak olyan bajok, amelyek nehézségeket, fájdalmat, rossz közérzetet okoznak, és nem sikerült megszabadulni tőlük.

Ennek bizonyítására elegendő körülnézni a munkahelyünkön. Jó néhány alkalommal láthatjuk, hogy a kollégáink fájdalmas arckifejezéssel egyenesednek fel, és a derekukat, a nyakukat vagy a vállukat tapogatják. A mozgásszervi betegségek nagyon sokszor krónikus fájdalom formájában jelentkeznek. Nem csupán az idősebbek szenvednek tőlük, a fiatalok is. A nehézségek az életkor előrehaladtával egyre fokozódnak. Szerencse kell ahhoz, hogy valaki derék-, gerinc- vagy végtagi fájdalmak nélkül élje le az életét. A fejlett országokban a lakosság nyolcvan százaléka szenved ilyen problémáktól.

A nehézségeinket nem lehet varázsütésre eltüntetni. A fájdalmak fellépésekor sokan úgy gondolják, hogy fájdalomcsillapító tablettákat szedve könnyen és egyszerűen elháríthatják a problémát. Sokszor a fájdalomtól való félelem vezérli őket.

Az ilyen gyógyszerek azonban csak átmeneti megoldást jelentenek. Elnyomják a fájdalmat, de nem gyógyítják meg annak a kiváltó okait. A sikeres gyógyuláshoz elengedhetetlen, hogy meghallgassuk és megértsük a testünk üzenetét. Ebben segíthetnek a fizioterápia szakemberei és a gyógytornászok.
 
Fontos nap 

A Gyógytornászok Világszövetségét, a WCPT-t 1951. szeptember 8-án hozták létre. Olyan szakemberek tömörültek benne, akik szerettek volna javítani az egészségügyi ellátás színvonalán és fontosnak tartották, hogy világszerte a legkorszerűbb módszereket alkalmazva dolgozhassanak a gyógyító szakemberek.

Jelenleg körülbelül 120 szakszervezetben közel félmillió gyógytornász dolgozik világszerte. 1996-ban úgy döntöttek, hogy szeptember 8-a lesz a fizioterápia világnapja. Ez az alkalom lehetőséget nyújt arra, hogy széles körben népszerűsítsék tevékenységüket, gyógyítási módszereiket és felhívják az emberek figyelmét arra, hogy némi önfegyelem és elszántság árán javíthatnak az életminőségükön, enyhíthetik mozgásszervi problémájukat, a krónikus fájdalmakat, megőrizhetik fizikai függetlenségüket és önállóságukat.

Több felvilágosító programot tartottak, amelyek során az érdeklődők előadásokat hallhattak a 21. századi népbetegségekről, az állandó fájdalommal járó elváltozásokról, és tanácsokat kaptak hosszú távú stratégiák kiépítésére a fizikai kondícióik javítására. 
 
Új korszak, új panaszok

Az elmúlt év során korábban ismeretlen nehézségek is jelentkeztek. A járvány miatti bezárkózás, a karantén nemcsak mentális, de fizikai terheket is rakott az emberek vállára. A négy fal köré szorulva beszűkültek a mozgási, sportolási lehetőségeink. Ennek következtében az idén ősszel a korábbinál többen panaszkodtak ízületi problémákra, hát- és nyakfájásra, alvászavarra. 

Szeptember 8-a jó lehetőség arra, hogy tegyünk valamit az ilyen problémákkal szemben. A hazai gyógytornászok és fizioterápiás szakemberek több programot és továbbképzést szerveznek. Ezek lehetővé teszik, hogy elmélyítsük ismereteinket az öregedéssel és az inaktivitással együtt járó panaszok kezelésével kapcsolatban. Az összejövetelek fórumként szolgálhatnak arra, hogy a gyógymasszőrök, a fizioterápiás asszisztensek és a gyógytornász-fizioterapeuták bemutassák a szélesebb közönségnek is, hogy mivel foglalkoznak. Emellett jó néhány érdekes dolgot tudhatunk meg az idősotthonokban és a szociális-egyházi otthonokban dolgozó szakápolóktól, orvosoktól is.

Ezek a hazai szakemberek mindent megtesznek azért, hogy megszüntessék a betegségek okait, tüneteit, javítsák a betegek közérzetét és meggyógyítsák őket. Munkájuk során a legkorszerűbb technológiai vívmányokat, például elektroterápiát, ultrahangot vagy termoterápiát ugyanúgy alkalmaznak, mint a legősibb hagyományos eljárásokat, például a gyógymasszázst.
 
Szabaduljunk meg a fájdalomtól

Egy bizonyos életkor fölött az ember még gyakrabban hallja azt, hogy „nincs mit tenni, ez a probléma a korral jár”. Elkeserítő arról értesülni, hogy pusztán az életkorunk miatt sírig tartó fájdalom, kellemetlenségek hosszú sora vár ránk. Ennél is dühítőbb, ha egy szakember azt mondja: „ez a fájdalom az öregedés természetes velejárója, tessék hozzászokni”. Csakhogy senki sem szeretne hozzászokni a fájdalomhoz.

Épp ellenkezőleg, mindenki meg akarja őrizni az életminőségét és a fizikai függetlenségét. A mozgásszervi betegségek ez utóbbit is korlátozzák. Térd-, derék- vagy gerincfájdalom esetén beszűkül az ember világa, hiszen már nem élhet olyan szabadon, mint korábban. Le kell mondania egykori életviteléről, és egy idő múlva már az is gondot jelent, ha fel kell mennie egy lépcsőn vagy valahogy el kell jutnia bevásárolni.

Ahogy azt korábban már említettük, a fájdalomcsillapítók csak átmeneti enyhülést hoznak. Hosszabb távon érdemes igénybe venni egy gyógytornász szaktudását. Vannak, akik ettől azért riadnak vissza, mert a fizioterápia nem hat olyan gyorsan, mint egy tabletta. Ráadásul erőfeszítést igényel, hiszen rendszeresen el kell járni a foglalkozásokra és otthon is el kell végeznünk a megtanult gyakorlatokat.

Mindez azonban nem túl nagy ár, mert rendszeresen mozogva sikeresen leküzdhetjük a fájdalmak jelentős részét. Már kezdetben is kontrollálhatjuk a mindennapos panaszokat, később pedig meg is szüntethetjük nagy részüket. Ez nem jelenti azt, hogy a gyógytornától megfiatalodunk, de előfordulhat, hogy pontosan ezt érezzük. Lehajolva újra meg tudjuk érinteni a lábfejünket, gond nélkül leveszünk dolgokat a fenti polcról, nem sajog a derekunk, ha rosszul ülünk le, és nem hasít éles fájdalom a nyakunkba egy-egy rossz mozdulat után.

Ajánló
Ajánló
Minden élet alapja – december 5. a talaj világnapja

Minden élet alapja – december 5. a talaj világnapja

Az egyik legfontosabb természeti kincsünk a termőtalaj. Ennek megőrzése során egymásra...

A világ legnépszerűbb sportága! – december 10. a labdarúgás világnapja

A világ legnépszerűbb sportága! – december 10. a labdarúgás világnapja

Kevés olyan sportág létezik, amelynek népszerűsége vetekedhetne a labdarúgás elismertségével....

Megfontoltan és bajok nélkül – november 30. a számítógépes biztonság világnapja

Megfontoltan és bajok nélkül – november 30. a számítógépes biztonság világnapja

Az elmúlt negyven évben elképesztő mértékben elterjedtek a különféle számítógépek. A biztonságos...