Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2022-01-25

Jókedv és hatékonyság – január 28. a munkahelyi vidámság napja

Jókedv és hatékonyság – január 28. a munkahelyi vidámság napja

Amerikából terjedt el, hogy január 28-án az emberek megpróbálnak egy kis vidámságot és jókedvet vinni a munkával töltött órák közé. E világnap érdekessége, hogy egyre több helyen nagyon komolyan veszik: ma már ugyanis a vállalkozások hatékonyságával foglalkozó szakemberek is jól tudják, mennyire fontos és hasznos a jókedv és a vidám munkahelyi légkör.


Egy olyan világban élünk, ahol a kezdő munkavállalók néha azzal szembesülnek, hogy tapasztaltabb kollégáik megpróbálják lehűteni a lelkesedésüket. A fiatalok boldogan lépnek ki az iskola kapuján, hogy elhelyezkedjenek, pénzt keressenek, önálló egzisztenciát teremtsenek és a saját útjukat járhassák. Ilyenkor felérhet egy kisebb hideg zuhannyal, ha egy savanyú képű munkatárs a képükbe vágja, hogy ne panaszkodjanak az iskola miatt, mert az ott eltöltött évek jelentik az életük legvidámabb időszakát, és a munka világában csak csalódás, stressz és lélekölő robot várhat rájuk.

Ez tényleg előfordulhat, ám sehol nincs kőbe vésve, hogy így kell lennie. Ráadásul már elmúltak azok az idők, amikor a munka fásultságot és stresszt okozó robotolás volt. Széles körben elterjedt az a felismerés, hogy a jókedvű munkavállaló lelkesebben dolgozik, sokkal hatékonyabb és több értéket teremt.
 
Törekedjünk a jókedvre!

Január 28-a, a munkahelyi vidámság napja remek alkalom arra, hogy még több színt, életet vigyünk a munkahelyünkre. Arról persze ne feledkezzünk meg, hogy jókedvű ötleteinket beszéljük meg a főnökünkkel. Nem lenne helyes január végét összekeverni április első, bolondos napjával.

Amikor kitaláljuk, hogy milyen ötletekkel szerzünk örömet a kollégáknak, érdemes figyelembe venni az adott szakma sajátosságait. Az irodai dolgozókat máshogy érdemes meglepni, mint a kint fizikai munkát végző kollégáinkat. Szerencsére akadnak olyan lehetőségek, amelyek valamennyiünket boldogsággal tölthetnek el, függetlenül a tevékenységi körünktől vagy a szakmánktól.

Mindegy, hogy az élet milyen területén dolgozunk, néhány finom falatnak mindenki örül.
Ha megbeszéljük a kollégáinkkal, hogy ezen a napon behozunk otthon készített sütit, csemegéket, meglepetéseket a munkahelyre, akkor ezzel mosolyt varázsolhatunk mindenki arcára. Nincs olyan, aki ne örülne annak, ha a többiek odafigyelnek rá, érdeklődnek iránta és beszélgetnek vele. A vidámság napja erre is kiváló alkalom.
 
Jókedv és siker

Ahogy nincs két egyforma munkahely, úgy nincsen két tökéletesen azonos munkavállaló sem. Érdekes, hogy bár mindannyian különbözők vagyunk, vannak olyan dolgok a munkahelyen, amik mindenkit örömmel töltenek el.

A modern világban egyre nagyobb szerepet kapnak a jól képzett és a szakmájukhoz kiválóan értő alkalmazottak. Az ilyen szakembereket komoly hiba lenne szigorúsággal nagyobb teljesítményre ösztökélni, és erre már a munkaadók is rájöttek. Egyre több cégnél ismerik fel, hogy a jókedvűen végzett munka hosszabb távon eredményesebb és már rövidtávon is hatékonyabb, mintha valaki nyögvenyelősen tenné a dolgát. Egy modern vállalatnál az egyik legfontosabb értékteremtő „eszköznek” a munkaerő számít. Ha az alkalmazottak úgy érzik, megbecsülik őket, akkor erősebben kötődnek a vállalathoz, és magukénak érzik a munkahelyi közösség célkitűzéseit.

A jókedvre szükség van az irodákban, az építkezéseken, az acélművekben vagy éppen a szántóföldeken. Természetesen oda kell figyelni arra, hogy a humor, a vidámság az adott munkahelynek megfelelő módon jelenjen meg.

Nem véletlen, hogy a sikeres vezetők a megfelelő derűs munkahelyi légkör megteremtésére törekszenek. Ha egy alkalmazott jól érzi magát, akkor tovább kitart a munkahelye mellett. Jól kezeli a nehézségeket, átfogó ismeretei vannak, így elkerülhető, hogy a távozása esetén egy lassan beilleszkedő újoncot kelljen betanítani helyette. 
 
Derű és hatékonyság

Ahol nagy a jókedv, ott csökken a munkavégzéssel járó stressz, kevesebb lesz a konfliktus és kiegyensúlyozottabbá válik az alkalmazottak kapcsolata. Ez pedig ahhoz vezet, hogy mindenki hatékonyabban teszi a dolgát, és ez a jókedv a külső szemlélőknek, például a céges partnereknek vagy az ügyfeleknek is feltűnik. Mindenki szívesebben köt üzletet egy olyan vállalkozással, amelynek alkalmazottaiból derű, nyugalom és kiegyensúlyozottság is árad a profizmus mellett.

A jókedv a cégen belül is fontos kedvező változásokat eredményezhet. Az alkalmazottak szívesen járnak be, és mivel nem feszülten dolgoznak, ezért nagyobb kreativitással tehetik a dolgukat. A felmérések szerint a jó hangulatú munkakörnyezetben tevékenykedők gyakrabban tesznek fejlesztési javaslatokat. Mindezek miatt egyre szélesebb körben terjed el a jókedvet kihangsúlyozó céges működés. Az alkalmazottak érzik, hogy megbecsülik őket, és a csapatszellem arra ösztönöz mindenkit, hogy ezért a megbecsülésért cserébe a lehető legtöbbet nyújtsák.

Sokan úgy vélik, hogy a kellemes munkahelyi légkör megteremtésének az igénye csupán egy átmeneti hóbort, amit a cégek magasan képzett, de érzékeny, fiatal munkavállalói miatt találtak ki. Bár a kezdeményezés valóban a technológiai vállalatoktól indult ki, az elterjedtsége bebizonyította, hogy a megbecsülésre és a jókedvre a tapasztalt munkavállalóknak ugyanúgy igényük van, mint a pályakezdőknek.

A munkahelyi vidámság világnapján mi is hozzájárulhatunk ahhoz, hogy közvetlen munkakörnyezetünkben kicsit fokozódjon a jókedv. Szinte biztos, hogy utána mindenki sokkal hatékonyabban és nagyobb odaadással teszi majd a dolgát. Az is előfordulhat, hogy szép hagyományt teremtünk, mégpedig mindenki megelégedésére.

Ajánló
Ajánló
Minden élet alapja – december 5. a talaj világnapja

Minden élet alapja – december 5. a talaj világnapja

Az egyik legfontosabb természeti kincsünk a termőtalaj. Ennek megőrzése során egymásra...

A világ legnépszerűbb sportága! – december 10. a labdarúgás világnapja

A világ legnépszerűbb sportága! – december 10. a labdarúgás világnapja

Kevés olyan sportág létezik, amelynek népszerűsége vetekedhetne a labdarúgás elismertségével....

Megfontoltan és bajok nélkül – november 30. a számítógépes biztonság világnapja

Megfontoltan és bajok nélkül – november 30. a számítógépes biztonság világnapja

Az elmúlt negyven évben elképesztő mértékben elterjedtek a különféle számítógépek. A biztonságos...