Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2022-02-10

A jó könyvek otthona – február 14. a könyvtárimádók világnapja

A jó könyvek otthona – február 14. a könyvtárimádók világnapja

Az év első hónapjaira rengeteg olyan hazai és nemzetközi emléknap esik, melyek kapcsolódnak a művelődéshez és a kultúrához. Ezek közül most egy szokatlan és vidám világnapot emelünk ki, amelyik remek lehetőséget nyújt arra, hogy elmenjünk a kedvenc könyvtárunkba, és értékes olvasnivalókkal vagy remek kikapcsolódást jelentő regényekkel megrakodva térjünk haza. Az olvasás ugyanis egyszerre a műveltség forrása és remek szórakozás.

Február 14-én szeretet lengi be az egész világot. Ez főleg azóta van így, hogy Amerikából átterjedt a nálunk korábban viszonylag ismeretlennek számító Valentin-napi ünneplés. Az esztendő napjainak száma azonban véges, így egy-egy napra több jelentős esemény is eshet. Február 14-én sincs ez másként. A Valentin-napi szeretetáradattal összhangban van azzal, hogy sok helyen ekkor tartják a könyvtárak imádóinak világnapját.
 
A kultúra világítótornyai

Az elmúlt két esztendőben rájöttünk arra, milyen nagyszerű dolog, hogy nehéz időkben vigasztalást találhatunk a remek könyvekben. Több olyan ember akadt, aki azért vészelte át különösebb megrázkódtatások nélkül a borongósabb időszakokat, mert az ágya mellett a kis szekrényen vagy a polcán jó pár izgalmas könyv várta, hogy kézbe vegye és elmerüljön benne. A könyv az emberi civilizáció legnagyszerűbb találmányai közé tartozik.

Képes arra, hogy továbbadja a következő nemzedékek számára őseink bölcsességét és élettapasztalatait, kellemes kikapcsolódást nyújtson, szórakoztasson, felvidítson és jó néhány boldog órát szerezzen nekünk.

A könyv a létező legjobb befektetés. Minden egyes, könyv vásárlására fordított forintunk sokszorosan megtérül. Ráadásul az olvasás értékálló. Ugyanazt a művet többször, akár évek elteltével is kézbe vehetjük. Különös élményben lehet részünk, ha azt tapasztaljuk, hogy a serdülőkorunkban elolvasott mű egész más húrokat pendít meg bennünk, ha érett fejjel újra elmerülünk benne.

A szép kötetek azonban nem csak a lakásunkban találtak otthonra. A kultúra és a kikapcsolódás igazi fellegvárainak számítanak a könyvtárak. Ráadásul, ha valaki egy könyvtár, például a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár XII. kerületi fiókjának, vagyis az Ugocsa utcai gyűjteménynek, vagy a Zugligeti úton a Moholy Nagy Művészeti Egyetem Könyvtárának a tagja, az minimális anyagi ráfordítással vagyonokat érő mennyiségű olvasnivalót kölcsönözhet ki. Könyvtárainkban a bőség zavarával küszködünk.

Az emberi kultúrának nem akad olyan területe, amelyik ne képviseltetné magát a polcokon. Ráadásul Budapesten rengeteg világszínvonalú szakkönyvtár működik. A tudomány bármelyik ágában akarjuk elmélyíteni a műveltségünket, némi utánjárást követően erre is lehetőségünk nyílhat az egyetemek és kutatóintézetek gyűjteményeiben.
 
Szórakozás és kikapcsolódás

Egyesek szerint a nyomtatott könyv szerepe csökken, mégis feltételezhetjük, hogy még az új digitális eszközök, a számítógépek és az internet korszakában is sokáig fontos szerepet fognak betölteni a műveltségre, valamint kikapcsolódásra vágyók hétköznapjaiban.

Bár ma már többet kell fizetnünk az éves könyvtári tagságként, mint mondjuk húsz vagy harminc évvel ezelőtt, ez az összeg még így is elenyészően csekély ahhoz képest, hogy milyen sok izgalmas könyvet vihetünk haza. A könyvtárak ugyanis nemcsak a köznevelés, hanem a szórakoztatás fellegvárai is.

A könyvtárosok arra törekednek, hogy a polcokon ott sorakozzanak a legújabb, legnépszerűbb lektűrök is. Jól tudják, hogy egy-egy divatos regény csodákra képes. Negyedszázaddal ezelőtt gyerekek és kamaszok tízmilliói vettek a kezükbe öt-hatszáz oldalas köteteket, hogy képzeletben átélhessék egy szemüveges varázslótanonc kalandjait. Ráadásul, aki egyszer rászokik az olvasásra, az élete végéig a könyvek barátja marad.
 
Kis figyelmesség

Február 14-én érdemes erre gondolni, amikor Bálint napján meg akarjuk lepni valamivel a szeretteinket. Mi lenne, ha egy szál virág mellé könyvtári tagságot ajándékoznánk annak, akiről tudjuk, hogy ezzel örömet és sok boldog órát szerezhetünk neki?

De ennél messzebbre is merészkedhetünk. Meglephetjük kedvenc könyvtárunk munkatársait valamilyen apró figyelmességgel, így adva tudtukra, hogy milyen nagyra becsüljük áldozatos és fáradságos munkájukat.

Ajánló
Ajánló
Minden élet alapja – december 5. a talaj világnapja

Minden élet alapja – december 5. a talaj világnapja

Az egyik legfontosabb természeti kincsünk a termőtalaj. Ennek megőrzése során egymásra...

A világ legnépszerűbb sportága! – december 10. a labdarúgás világnapja

A világ legnépszerűbb sportága! – december 10. a labdarúgás világnapja

Kevés olyan sportág létezik, amelynek népszerűsége vetekedhetne a labdarúgás elismertségével....

Megfontoltan és bajok nélkül – november 30. a számítógépes biztonság világnapja

Megfontoltan és bajok nélkül – november 30. a számítógépes biztonság világnapja

Az elmúlt negyven évben elképesztő mértékben elterjedtek a különféle számítógépek. A biztonságos...