Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2022-04-06

Legfőbb kincsünk védelmében – április 7. az egészségügy világnapja

Legfőbb kincsünk védelmében – április 7. az egészségügy világnapja

Alapvető igazság, hogy a legfőbb kincsünk az egészség. Ha ugyanis nem vagyunk betegek, sokkal boldogabban élhetünk, és tehetünk álmaink valóra váltásáért. 1948 óta a WHO igyekszik koordinálni a nemzetközi közegészségügyi erőfeszítéseket. Április 7-én immár több mint hét évtizede a legjobb szakemberek útmutatásával szerveznek átfogó, világméretű kampányokat földünk lakosságának érdekében.

Az emberiség már a történelmi idők hajnalától kezdve sokat küzdött a különféle betegségek, járványok ellen. Az elmúlt száz évben minden korábbinál jobb eredményeket sikerült elérni, ám a legutóbbi pandémia megmutatta, hogy továbbra is sok feladat vár ránk.

A betegségek ellen küzd a Genfben működő Egészségügyi Világszervezet. Jelenleg közel kétszáz tagja van. Megtaláljuk benne az ENSZ szinte valamennyi tagállamát, de társult tagokat és megfigyelőket is. Fő feladata, hogy világszintű tájékoztató és útmutató tevékenységet végezzen az egészségüggyel kapcsolatos témákban. Segít kifejleszteni a betegségek leküzdéséhez szükséges technológiákat és szabványokat. Hozzájárul ahhoz, hogy az új eljárások, a fontos információk mindenkihez eljussanak.

A WHO támogatja és irányítja a fertőző betegségek és a járványok elleni fellépést, az elmúlt évtizedek során pedig arra is nagy hangsúlyt helyezett, miként lehetne a különféle bajokat, például a szív- és keringési zavarokat vagy a gyermekbetegségeket megelőzni.
 
Az egészségügyi világnap

A WHO alapokmánya 1948. április 7-én lépett életbe. Ez a nap azóta is az egészségügy világnapja. Az elmúlt több mint hetven év során rendszeresen szerveztek felvilágosító kampányokat, előadás-sorozatokat, közösségi megmozdulásokat, hogy minél több ember figyelmét hívják fel egészségünk megőrzésének fontosságára. Ez idő alatt gyökeresen átalakultak a mindennapjaink. Bár összefogva, közös erővel lenyűgöző eredményeket sikerült elérni, és ma már több milliárd ember élhet sokkal jobb körülmények között, mint a XX. század derekán, az egészség megőrzésére továbbra is oda kell figyelni

A WHO küzdelmet folytatott a tuberkulózis, a malária, a hepatitisz és az AIDS ellen. A partnerszervezetek a felvilágosító munkájuk során megmutatják, miért fontosak a különböző betegségek elleni védőoltások, mi okból van szükség véradásra, valamint több fontos téma mellett rámutattak az alkoholfogyasztásban és a dohányzásban rejlő veszélyekre.
 
Fontos a közegészségügyi ellátás

A WHO minden évben meghatároz egy olyan központi témát, amivel kapcsolatban valamennyi országban előadásokat, konferenciákat és felvilágosító kampányokat tartanak. Az idén a közegészségügyi ellátás áll a figyelem középpontjában. Az elmúlt időszak eseményeit áttekintve mindenki számára nyilvánvaló, mennyire fontos, hogy egy nemzet megbízhatóan működő egészségügyi rendszerre támaszkodva nézhessen szembe például a világjárványokkal.

Európában, Ausztráliában, Japánban, Ázsia és Észak-Amerika egy részén természetes dolognak számít a minden állampolgárt megillető, jól működő közegészségügyi rendszer. Az egészségügy világnapján azonban a WHO felhívja a figyelmünket arra, hogy e számunkra hétköznapinak tűnő dolgok – az ingyenes egészségügyi ellátás, a megbízhatóan működő kórházak, rendelőintézetek, a jól képzett orvosok és ápolónők – földünk jelentős részén elérhetetlen csodának tűnnek. 
 
Egészség és boldogság

Bár az egészséghez való jog az alapvető emberi jogok közé tartozik, mindaddig csupán egy hangzatos, megfoghatatlan szlogen marad, míg nem sikerül világszerte mindenütt kiépíteni az alapvető közegészségügyi ellátás rendszerét. Sok helyen, például az Egyesült Államokban, létezik világszínvonalú egészségügyi rendszer, ám azt csupán az USA lakosságának csekély része tudja nehézségek nélkül igénybe venni.

A jól működő közegészségügyi szisztéma éppen azt teszi lehetővé, hogy a betegségek leküzdése ne jelentsen pénzügyi csődöt a családok számára. Az ilyen rendszernek jó néhány komoly előnye van. Az adófizetők által fenntartott intézményhálózat nyitva áll a teljes lakosság előtt, ami fokozza a társadalom stabilitását és erősebbé teszi az országukat. Ha ugyanis a szegények is számíthatnak könnyen elérhető, ingyenes vagy olcsó egészségügyi ellátásra, akkor az egész társadalom határozottabban léphet fel a betegségek ellen, és az egészséges emberek a mindennapjaik során a munkahelyükön és a magánéletükben is a társadalmi rend stabil pilléreinek számítanak. 

Egy adott ország gazdasági teljesítményére jótékony hatást gyakorol, ha a lakosság egészségesen, teljes erőbedobással dolgozik. Több millió ember esetén a pénzügyi életet is meghatározhatja az, hogy a betegek családjai nem szegényednek el, nem kell vagyonokat költeniük az egészségük visszanyerése érdekében, hanem hála a jól működő kórházak és klinikák rendszerének, gyorsan meggyógyulnak, és a pénzüket a gazdaság egyéb területein költik el, például árucikkek vagy szolgáltatások megvásárlásával.

A WHO arra törekszik, hogy földünkről eltűnjön a szegénység, az emberek mindenütt egészségesen élhessenek, a rendelkezésükre álljon a tiszta ivóvíz, a megfelelő minőségű élelem, és betegség esetén mindenkinek jusson megfelelő egészségügyi ellátás.

Ajánló
Ajánló
Minden élet alapja – december 5. a talaj világnapja

Minden élet alapja – december 5. a talaj világnapja

Az egyik legfontosabb természeti kincsünk a termőtalaj. Ennek megőrzése során egymásra...

A világ legnépszerűbb sportága! – december 10. a labdarúgás világnapja

A világ legnépszerűbb sportága! – december 10. a labdarúgás világnapja

Kevés olyan sportág létezik, amelynek népszerűsége vetekedhetne a labdarúgás elismertségével....

Megfontoltan és bajok nélkül – november 30. a számítógépes biztonság világnapja

Megfontoltan és bajok nélkül – november 30. a számítógépes biztonság világnapja

Az elmúlt negyven évben elképesztő mértékben elterjedtek a különféle számítógépek. A biztonságos...