Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2022-05-18

Mindenki kedvence – május 20. a pizzás bulizás világnapja

Mindenki kedvence – május 20. a pizzás bulizás világnapja

A pizza azon ételek közé tartozik, amelyekért százmilliók lelkesednek. Nem csupán finom és tápláló, de szinte elengedhetetlen étel a partikon, a társas összejöveteleken. Nem csoda, hogy Amerikából széles körben elterjedt, hogy május 20-án a pizzás bulizás világnapját ünnepeljék meg.


Az olasz eredetű, kerek lepény népszerűségét jól mutatja, hogy nemcsak az év egyetlen napján ünnepeljük, hanem több időpont is kapcsolódik hozzá. Október 25-én az ínyencek a pizzakészítőket köszöntik fel, február 9-én az amerikaiak nagy része ezzel a finomsággal kezdi és végzi a napot, és az egyes pizzafajtáknak, például a margaritának, a sajtosnak vagy a pepperonisnak is megvan a maga saját napja.

De vajon mi lehet a siker titka?
 
Imádja a világ

Alighanem a pizza sokoldalúsága a magyarázat. A kelt tésztából készült alapra a paradicsomos vagy tejfölös szósz mellett a feltétek széles köréből válogathatunk. Ráadásul, dacára itáliai gyökereinek, ez az ínyencség ma már otthonra talált a nagyvilág több országában, és a helyi éttermek kínálatának kihagyhatatlan részét jelenti.

Ehetjük egyedül, akkor is, amikor jókedvűek és akkor is, amikor esetleg szomorúak vagyunk. Egy ropogós tésztájú, kellemesen illatozó szelet nemcsak az éhséget űzi el, hanem a bánatot is. A pizza ma már az egyetemes popkultúrának is szerves része. A mutáns tini nindzsa teknőcök ugyanúgy ezt eszik föld alatti rejtekhelyükön, mint a világ legducibb narancssárga macskája, Garfield. Róla még azt is tudjuk, hogy szükség esetén falat bontat, hogy beférjen a lakásba a közeli olasz vendéglőből érkező, XXL-es partipizza.

A pizzának van még egy fontos funkciója. Ugyanúgy a közösségi életet, a társas együttlétet szolgálja, mint egy üveg jó bor. Manapság a házibulik elképzelhetetlenek anélkül, hogy a jókedvű mulatozók ne sütnének vagy ne rendelnének pizzát.
 
Ősi korok ereklyéje

A napjainkban jól ismert pizza Itáliából indult hódító útjára a XVIII. században. E finom étel azonban jóval hosszabb múltra tekinthet vissza, és kis túlzással azt is állíthatjuk róla, hogy egyidős az emberi civilizációval, mivel a régészek Pompeii városában a hamuréteg alatt megtalálták napjaink pizzériáinak előfutárát. Pizzához hasonló, lapos kenyereket már az ókori egyiptomiak is fogyasztottak.

A legjobb falatok persze a mindenkori uralkodónak és a fáraónak jutottak. Akkoriban még nem a mai feltéteket – hagymát, babot, kolbászt, szalámit, sonkát vagy ananászt – tettek rá, hanem különféle gyógyfüveket. Hérodotosz, a görög történetíró titkos társaságok beavatottjaként jól ismerte az ősi korok szent titkait. Neki köszönhetjük, hogy ma is tudjuk, milyen receptek alapján készült Babilon városában az ottani pizza.

A mai olasz pizza közvetlen őse körülbelül 2500 évvel ezelőtt érkezett meg Itáliába. A napkelet felől alighanem az első görög telepesek hozták el magukkal. Vergilius kortársai kedvelték a kövön sütött tésztákat. Eltérően a közel-keleti kenyerektől, a régi rómaiak kelt tésztából sütötték a pizzát, amelyet különféle fűszerekkel és olívaolajjal ízesítettek. Persze tudjuk, hogy az Örök Város lakói igen furcsa dolgokat is feltálaltak a lakomáikon. Ezek egy részét nem igazán venné be a mai ember gyomra. Lehet, hogy jó páran fintorognának, ha a Marcus Cato történetíró munkáiban szereplő mézes pizzát kellene enniük.
 
Mindenki kedvence

A mai pizza 1780 körül, Nápolyban született. Raffaele Esposito mester sütödéje mind a mai napig működik. A mai formáját száz évvel később nyerte el, amikor a királyi pár tiszteletére zöld-fehér-piros pizzát sütöttek. Ezen már ott találjuk a ma kihagyhatatlannak számító mozzarellát és a paradicsomszószt is.

Nem sokkal ezután olasz kivándorlók tízezrei keltek útra az Újvilág felé. Egy jó darabig csak ők ettek pizzát az USA-ban, ám a második világháborút követő gazdasági fellendülés idején a feltétekkel gazdagon megrakott étel a nem olasz származású amerikaiak rokonszenvét is elnyerte.

A pizza innen, az USA-ból kiindulva hódította meg az egész világot. Amerika legfőbb hozzájárulása eme ételhez alighanem a sonkás-ananászos Hawaii volt, amit az olaszok nem kis része eretnekségnek tart, az emberiség egy jelentős része viszont lelkesen fogyaszt.

Kerületünkben is jó néhány olyan étterem és pizzéria működik, ahol a legegyszerűbbtől a legkülönlegesebbig minden fajából rendelhetünk. A Hegyvidéki Ízlelő étterem délutáni uzsonna választékában például 6 féle pizzát találtok, de bármelyikre kérhettek extra feltétet is. 

Május 20-án a pizzás bulizás világnapja pedig remek alkalmat ad arra, hogy azok is torkoskodjanak egy kicsit, akik ritkán esznek pizzát. Mivel egy pénteki napról van szó, így abból sem lesz baj, ha az ízletes pizzaszeletektől erőre kapva kora hajnalig bulizunk.

Ajánló
Ajánló
Minden élet alapja – december 5. a talaj világnapja

Minden élet alapja – december 5. a talaj világnapja

Az egyik legfontosabb természeti kincsünk a termőtalaj. Ennek megőrzése során egymásra...

A világ legnépszerűbb sportága! – december 10. a labdarúgás világnapja

A világ legnépszerűbb sportága! – december 10. a labdarúgás világnapja

Kevés olyan sportág létezik, amelynek népszerűsége vetekedhetne a labdarúgás elismertségével....

Megfontoltan és bajok nélkül – november 30. a számítógépes biztonság világnapja

Megfontoltan és bajok nélkül – november 30. a számítógépes biztonság világnapja

Az elmúlt negyven évben elképesztő mértékben elterjedtek a különféle számítógépek. A biztonságos...