Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2022-08-22

Legyünk segítő angyalok! – egy mennyei világnap

Legyünk segítő angyalok! – egy mennyei világnap

Sokan úgy gondolják, hogy őrangyalok vigyázzák minden lépésünket, megakadályozva azt, hogy komolyabb bajba kerüljünk. Augusztus 22-én mi is követhetjük a mennyei őrzőket, és jó cselekedeteket végrehajtva, odafigyelve az embertársainkra megpróbálhatjuk jobb, barátságosabb hellyé tenni a világot.


Sok olyan vallás létezik, amelyben fontos szerep jut az angyaloknak. Ferenc pápa is több alkalommal beszélt már róluk. A szent őrzőangyalok emléknapján felhívta kortársaink figyelmét arra, hogy mindenkinek megvan a maga őrangyala. Az ilyen lények olyanok, mint a jó pásztorok.

Védelmezik a halandókat, és segítenek eljutni nekik az örök életbe. Talán a közvetlen környezetünkben is él olyan ember, aki biztos abban, hogy élete során az ilyen túlvilági lényeknek köszönhette a sorsa jobbra fordulását, vagy azt, hogy sikerült elkerülnie valamilyen bajt.
 
Követendő példa

Az amerikai Jayne Howard Feldman évtizedek óta foglalkozik az angyalok és az emberek kapcsolatával. E kérdés szakértőjének számít, és több könyvet is írt arról, hogyan fedezhetjük fel az életünk jobbá tételéért munkálkodó lények erőfeszítéseit. 1993-ban merült fel benne az a gondolat, hogy az átlagembernek is érdemes lenne e lények példáját követni, és azon társaink segítségére sietni, akik bajba kerültek, vagy egy nehéz pillanatban pár jó szóra, egy kis támogatásra van szükségük.

Jayne megalapította a legyünk segítő angyalok világnapot. Ez a nem hivatalos ünnep gyorsan népszerű lett az USA-ban, és immár jó néhány országban követik az angyalszakértő útmutatásait. Nem kér tőlünk sokat, csupán azt, hogy augusztus 22-én legyünk kedvesebbek egymáshoz. Bár ettől még nem válunk angyalokká, de hozzájuk hasonlóan, jó cselekedeteket végrehajtva, jobb hellyé tehetjük a világot.

Egyre többen vannak olyanok, akik úgy érzik, hogy mind nagyobb szükség van az ilyen segítő aktivitásra. A hétköznapjaink ugyanis zűrzavarosabbá, kellemetlenebbé váltak. Még néhány évtizeddel ezelőtt nyugodtan teltek a hetek, addig mostanában járványok, természeti katasztrófák, váratlanul kitörő fegyveres összetűzések vannak körülöttünk. Mind több feszült, ideges emberrel találkozunk. Óhatatlanul is feltámadhat bennünk az a vágy, hogy helyreállítsuk a korábbi nyugalmat és harmóniát. A belső békénk megacélozásának létezik egy nagyon egyszerű módja: ne várjuk azt, hogy valaki velünk cselekedjen jót, ragadjuk magunkhoz a kezdeményezést, és legyünk mi a hétköznapi élet angyalai.
 
Mennyei útmutatás

A keresztények, a zsidók és a muszlimok jól ismerik és tisztelik az angyalokat. Az embernél magasabb rendű szellemi lényeknek tartják őket. Gyakran a Mindenható akaratát, döntéseit tolmácsolják a hétköznapok világában és segítenek a rászorulóknak. Az Ószövetségben több mint kétszáz alkalommal olvashatunk róluk. Az elmúlt két évezred során az arkangyalok játszottak fontos szerepet a keresztény egyházak életében.

A művészek rengetegszer ábrázolták Mihályt, Gábrielt és Rafaelt. Ünnepnapjuk fontos egyházi esemény, a Mihály, a Gábriel, a Rafael nevet vagy ezek női változatát, a Gabriellát, a Rafaélát és a Magyarországon meglehetősen ritka Mihaélát ma is sok gyerek kapja. A katolikus Katekizmus szerint az egyház élvezi az angyalok titokzatos és hatalmas segítségét.

Az őrangyalok az életünk utolsó pillanatáig mellettünk állnak, és tanárként, pásztorként irányítják a lépteinket. Ferenc pápa szerint ezek a lények gondolatokon, képeken és érzéseken keresztül kommunikálnak velünk. Érdemes odafigyelnünk az üzeneteikre és megfogadni a tanácsaikat.
 
Az angyalok útján járva

Nem csupán augusztus 22-én viselkedhetünk az angyalok példáját követve jóságosan és barátian embertársainkkal. Ez a nap viszont remek kiindulási pont lehet. Nincs szükség nagy dolgokra, mert az angyalok útján egészen apró lépésekkel is a megfelelő irányba haladhatunk. Elég, ha kedvesek vagyunk másokhoz, és segítő kezet nyújtunk annak, aki rászorul. Boldogabbá tehetjük közvetlen környezetünket, vagy ismeretleneknek is segíthetünk. Jó cselekedeteinkért ne várjunk jutalmat.

Munkába vagy iskolába menet bearanyozhatjuk egy-egy ember napját azzal, hogy köszönünk neki, magunk elé engedjük, vagy ha fáradtnak tűnik, átadjuk neki az ülőhelyünket. Meglephetjük a szomszédunkat azzal, hogy egy kedves üzenetet írunk képeslapra és azt bedobjuk a postaládájába. Ha tudjuk valakiről, hogy nehéz időszakon megy keresztül, akkor leülhetünk mellé, és meghallgathatjuk a panaszait.

Gyakran már a puszta odafigyelésünkkel is csodát tehetünk. Embertársunk, akit gondok gyötörnek, rádöbben arra, hogy nincs egyedül. Odafigyelésünk erővel tölti el, és képes lesz leküzdeni az útjában álló akadályokat.

Ha pedig valaki velünk viselkedik segítő angyal módjára, akkor kedvességét egy mosollyal hálálhatjuk meg. Angyalként viselkedni egyáltalán nem nehéz, viszont nagyon hálás, felemelő feladat.

Ajánló
Ajánló
Minden élet alapja – december 5. a talaj világnapja

Minden élet alapja – december 5. a talaj világnapja

Az egyik legfontosabb természeti kincsünk a termőtalaj. Ennek megőrzése során egymásra...

A világ legnépszerűbb sportága! – december 10. a labdarúgás világnapja

A világ legnépszerűbb sportága! – december 10. a labdarúgás világnapja

Kevés olyan sportág létezik, amelynek népszerűsége vetekedhetne a labdarúgás elismertségével....

Megfontoltan és bajok nélkül – november 30. a számítógépes biztonság világnapja

Megfontoltan és bajok nélkül – november 30. a számítógépes biztonság világnapja

Az elmúlt negyven évben elképesztő mértékben elterjedtek a különféle számítógépek. A biztonságos...