Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2023-01-27

Az igazi édes élet! – január 27. a csokitorta világnapja

Az igazi édes élet! – január 27. a csokitorta világnapja

A születésnapi ünnepségek, a családi összejövetelek elképzelhetetlenek néhány szelet finom csokitorta nélkül. Hihetetlen, de ez az ízletes ínyencség csak nemrég került fel a nagyvilág népeinek asztalára, ám a távoli Mexikó ajándéka világszerte gyorsan népszerűvé vált. Január 27-én sok helyen a csokoládétorta világnapját megünnepelve visznek egy kis színt és boldogságot a hideg téli hétköznapokba.


Nincs olyan ember, aki ne találkozott volna a csokitorta valamilyen fajtájával. Ugyanúgy rendelhetünk belőle az előkelő cukrászdákban, mint a gyorséttermekben, amelyek üzemeltetői rájöttek arra, hogy a hamburger és a sült krumpli után a vendégeiknek kifejezetten jólesik egy kis csokis édesség.

A világ legfinomabb csokoládétortáját természetesen a nagymamánk vagy az anyukánk készíti, ám az elmúlt nem egészen egy évszázad során az előkelő éttermek és édességszaküzletek mesterszakácsai számtalan fajtáját, változatát kifejlesztették. A siker egyik titka, hogy az ízletes csokitorta elkészítéséhez nincs szükség különösebb varázslatra.
 
Az alapjául szolgáló tortalapot mi is elkészíthetjük, vagy megvásárolhatjuk. Nem túl hosszú a hozzávalók listája sem. Csupán étcsokoládéra, finomlisztre, kakaóporra, étkezési olajra, cukorra, tejre, tojásra, sütőporra és vajra van szükség hozzá. Egyedül a képzelőerőnk szab határt annak, hogy mivel ízesítsük.

Van, aki a lekvárra és a mézre, mások a mogyoróra, a tej- vagy fehércsokoládé-reszelékre, míg a vakmerőbbek egy kevés rum hozzáadására esküsznek.
 
Évszázados utazás

A csokoládétorta népszerűsége a mai napig töretlen, pedig karrierje első napjától kezdve igen komoly vetélytársai akadtak. Például a híres bécsi cukrász, Franz Sacher úgy alkotta meg a saját különlegességét, hogy a tortájának a cukrászdában a legendás pesti dobostortával vagy a legismertebb klasszikus magyar tortakülönlegességgel, az Esterházy-tortával kellett versengenie.

Az ínyencség legfontosabb alapanyagát, a csokoládét Közép-Amerika indián népeinek köszönhetjük. A 16. században Hernán Cortés spanyol hódító lépett a mai Mexikó földjére. Az ott élő maja és azték városállamokban ismerték és szerették az értékes kakaóbabból készített serkentő hatású italokat és ételeket. Ősi legendáik szerint egy hatalmas istenség, a Tollas Kígyó tanította meg Közép-Amerika nemzeteit a kakaó felhasználására. A spanyol hódítóknak kezdetben nem igazán ízlett a sűrű barna ital.

Kétszáz évnek is el kellett telnie ahhoz, hogy a szerecsendióval és fahéjjal ízesített, cukorral édesített egzotikus eledel elterjedjen az Óvilágban. Kezdetben annyira népszerűtlen volt, hogy egy pápai döntés értelmében a kakaóital fogyasztása nem számított az egyházi böjt megszegésének. A franciáknak és az angoloknak köszönhetően azonban a ma kedvelt csokoládé elődje is felkerült az úri házak asztalára. A 19. században megszülettek a manapság is jól ismert csokoládégyártó cégek elődei, például a Lindt, a Nestlé vagy a Cadbury.

A 19. században nem volt olyan egyszerű csokoládétortát készíteni, mint napjainkban. Svájci szakemberek azonban kifejlesztették a kenőgyúrás technológiáját, ami lehetővé tette a sokkal finomabb, lágyabb csokik kikeverését. Az új eljárásnak köszönhetően a csokoládé készítése egyszerűbbé és olcsóbbá vált. Az emberek többsége Európában és Észak-Amerikában kétszáz évvel ezelőtt is csak forró italként fogyasztotta a csokoládét, ám az 1840-es években a kávéházakban már különféle csokis süteményeket és tortákat is árultak. A következő ötven év során elterjedtek a receptek, és dédanyáink szakácskönyveiből nem hiányozhatott az ilyen ínyencségek leírása.

A csokitorta azóta is megtalálható a cukrászdák kínálatában. Klasszikus változata mellett ezernyi helyi különlegesség, országonként eltérő specialitás alakult ki. Van, aki tejszínhabbal szereti, míg mások gyümölcsöket, földiepret, sárgabarackot, esetleg körtét tesznek a tetejére.
 
Az édes élet ünnepe

Január 27. remek alkalom arra, hogy pihenjünk, és egy kicsit saját magunkat kényeztessük. Nincs szükség születésnapra ahhoz, hogy együnk egy szelet finom csokoládétortát. Mivel ez az édesség jól megy a kávéhoz, keresve se lehetne jobb desszertet találni nála, ha le akarunk ülni a barátainkkal beszélgetni egy kicsit.

A csokoládétorta világnapja egy új ünnep. Alig néhány éve terjedt el, de napjainkban Magyarországon is megünnepelhetjük. Ezen a napon nem kell visszafognunk magunkat, nyugodt szívvel ehetünk egy szelettel régi kedvencünkből, esetleg abból a cukrászda kirakatában lévő különlegességből, amit kinéztünk magunknak. Ha a csokoládétorta napját nem otthon, hanem a munkahelyünkön akarjuk megünnepelni, akkor biztosak lehetünk abban, hogy a kollégáink örömmel fogadják majd, amikor beállítunk néhány tortaszelettel.

Ajánló
Ajánló
A mesék birodalmából kaptuk – december 12. a mézeskalács házikók világnapja!

A mesék birodalmából kaptuk – december 12. a mézeskalács házikók világnapja!

Az emberek a legősibb idők óta örömmel fogyasztottak mézet, amikor egy kis édességre vágytak....

Minden élet alapja – december 5. a talaj világnapja

Minden élet alapja – december 5. a talaj világnapja

Az egyik legfontosabb természeti kincsünk a termőtalaj. Ennek megőrzése során egymásra...

A világ legnépszerűbb sportága! – december 10. a labdarúgás világnapja

A világ legnépszerűbb sportága! – december 10. a labdarúgás világnapja

Kevés olyan sportág létezik, amelynek népszerűsége vetekedhetne a labdarúgás elismertségével....