Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2023-05-04

Egészségünk ősi őrei a gyógynövények

Egészségünk ősi őrei a gyógynövények

A különféle gyógyító hatású növények évezredek óta hűséges társai az emberiségnek. Különféle fajtáik nem csupán az ősi kultúrák számára voltak fontosak, sokat segíthetnek a mai világban is. Sok országban május első szombatján ünneplik a különböző gyógynövényeket.


A gyógynövények ismerete megelőzi az írásra támaszkodó civilizáció kialakulását, nagyjából egyidős az emberiséggel. Évezredeken keresztül a betegségekkel küszködő őseink csakis a természetben megtalálható különféle cserjékre, bogyókra, gombákra, gyökerekre, sarjakra és levelekre számíthattak, amikor megpróbálták helyreállítani saját maguk vagy valamelyik társuk egészségét. 
 
Értékes hagyományok

Dacára annak, hogy az elmúlt százötven esztendő alatt mennyit fejlődött az orvostudomány, a gyógynövényeknek ma is megvan a maguk jól megérdemelt helye. Ez lebegett azon amerikai szakemberek szeme előtt, akik 2006-ban úgy döntöttek, hogy május első szombatján tájékoztató programokat szerveznek, hogy felhívják a figyelmet a gyógynövényekkel kapcsolatos hagyományainkra.

Az öt nonprofit szervezet közös erőfeszítése komoly eredménnyel járt. A különféle gyógynövények ismét divatba jöttek, az emberek újra felfigyeltek rájuk, és egyre többen ismerték meg, hogy milyen előnyökkel járnak a régi módszerek, a különféle hagyományos gyógyászati eljárások. Két évtized sem kellett ahhoz, hogy ez a nem hivatalos ünnepnap elterjedjen a világon.

Ennek többek között az az oka, hogy földünkön nincs olyan lakott terület, ahol az embereknek ne lennének meg a saját, gyógyítással kapcsolatos hagyományai, amelyek évezredek óta szállnak nemzedékről nemzedékre. Az ősember nem is ismerhetett más gyógyászati eljárást, mint a különféle hatóanyagú gyógyító növények használatát. Amikor megszületett a mai orvostudomány elődje, az első civilizációkban a doktorok is különféle gyógynövényeket használták.
 
Ismerték Kínában és Indiában is

Az ókor civilizációi kivétel nélkül használtak gyógynövényeket. Legelőször a sumérok jegyezték le írásban a növényeket és gyógyító eljárásokat. Az első városállamokban ugyanúgy készítettek növényi alapú gyógyszereket, mint Indiában vagy Kínában.

E két helyen az állam is támogatta a hagyományos gyógyítási módszerek elterjedését. Kínában a feljegyzések szerint évezredek óta nagy sikerrel használtak növényi alapú gyógyszereket. Ez a gyógyító iskola mind a mai napig létezik, és sok embernek segít megőrizni az egészségét.

Hasonló volt a helyzet Indiában is. A gyógynövények titkai ugyanúgy érdekelték az őserdei falvakban élő tudósasszonyokat, mint a templomokban szolgáló főpapokat. Abban a korban, amikor a mágia még nem vált el a vallástól, a szertartások során éppúgy használtak bódító hatású növényeket, mint amikor egy műtét előtt elaltattak egy beteget. Az ősi Indiában egy egyedülálló hagyományt, „a hosszú élet gyakorlatát”, vagyis az ájurvéda gyógyászati rendszerét fejlesztették ki.

Természetesen minden országnak, területnek megvoltak a maga szakértői. A legtöbbjük nevét már nem ismerjük, hiszen olyan helyeken tevékenykedtek, ahol nem készültek írott feljegyzések. Van azonban valaki, akinek a gyógynövényekkel kapcsolatos erőfeszítéseit ismerhetjük.
 
Görögország bölcse

A mai európai civilizáció atyáinak a görög filozófusokat, mindenekelőtt Platónt és Arisztotelészt tartják. Ez utóbbi egyik tanítványa, az ereszoszi Theophrasztosz egész Görögország elismert gondolkozója, filozófusa lett. A növényekről szóló könyvei miatt őt tartják a botanika atyjának. 

Népszerűségét mutatja, hogy a halálát követő nemzedékek idézték, a rómaiak pedig a gyógyító növények szaktekintélyeként hivatkoztak rá. Két nagyhatású műve, A növények természetrajza és

A növények okairól a gyógyítás lehetőségével foglalkozott. Ő fogalmazta meg ezt a mind a mai napig fontos alapvető felismerést, hogy a növények a legnemesebb gyógyszerek. Annyira tisztelték, hogy amikor elhunyt, egész Athén kivonult a temetésére.

A rómaiak nem csupán a görögök műveltségét vették át, sokat tanultak az egyiptomiaktól is, akik több száz növényre alapuló gyógymódot ismertek. Felhasználták a különféle alkoloidokat, a bódító, a fájdalomcsillapító, az élénkítő hatású anyagokat. Más gyógynövényekkel a szívműködést tudták szabályozni, csökkentették a gyulladásokat, javítottak az étvágyon, sőt a vérzést is el tudták állítani.
 
Ma is hasznos ez a tudás

Bár ma a betegek a patikákban vásárolnak maguknak különféle tablettákat, a gyógynövények napjainkban is hozzájárulnak az egészségünk megőrzéséhez. A gyógyszeripar is felhasználja a bennük talált hatóanyagokat, és a természetgyógyászattal foglalkozó szakemberek a 21. században is örömmel segítenek. Gyógynövényeket használnak fel az állatorvosok, a kozmetikai, az élelmiszeripar és a népi gyógyászat.

A gyógynövények világnapján érdemes körülnézni az interneten. Elképzelhető, hogy a lakóhelyünk közelében is szerveznek felvilágosító előadást, ahol hasznos dolgokat tudhatunk meg azzal kapcsolatban, hogyan lehet nekünk is saját fűvészkertünk tavasszal az erkélyen vagy a kertünk egyik szegletében.

Ajánló
Ajánló
Minden élet alapja – december 5. a talaj világnapja

Minden élet alapja – december 5. a talaj világnapja

Az egyik legfontosabb természeti kincsünk a termőtalaj. Ennek megőrzése során egymásra...

A világ legnépszerűbb sportága! – december 10. a labdarúgás világnapja

A világ legnépszerűbb sportága! – december 10. a labdarúgás világnapja

Kevés olyan sportág létezik, amelynek népszerűsége vetekedhetne a labdarúgás elismertségével....

Megfontoltan és bajok nélkül – november 30. a számítógépes biztonság világnapja

Megfontoltan és bajok nélkül – november 30. a számítógépes biztonság világnapja

Az elmúlt negyven évben elképesztő mértékben elterjedtek a különféle számítógépek. A biztonságos...