Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2017-12-11

Kacatok és fantázia egyenlő: egyedi karácsonyi ajándék!

Kacatok és fantázia egyenlő: egyedi karácsonyi ajándék!

Rengetegen készítik maguk a karácsonyi ajándékot, de lássuk be, sokszor nem az elképzeléseik szerint alakul a végeredmény, pedig néhány trükkel vagány, egyedi és hasznos meglepetést készíthetünk akár az otthon fellelhető, kidobásra ítélt alapanyagokból is. 


Konzervdobozból fűszerkert

Csak a fantázia szab határt annak, hogy mivé varázsoljuk át az otthon kallódó konzervdobozokat. Főzni szerető ismerősöknek például zöldfűszer-kertet érdemes alkotni belőle! 
Először is fúrjunk vagy üssünk pár apró lyukat az alján, hogy locsoláskor majd távozhasson a felesleges víz, de nyugalom, más barkácsolást nem igényel az eredmény elérése! Telepíthetünk a dobozokba pár fűszerágat, sőt, a bolti növényt is beletehetjük, utóbbi esetben azonban rendes földbe ültessük át, hogy fejlődhessen.

A dekorálásnál a kevesebb több elv szuperül működik - modern konyhába sprayfestékkel fújjuk simán fehérre, bohémeknek különböző színűre, romantikusoknak pasztellárnyalatokra, férfiaknak pedig bronzra vagy feketére a dobozt, és legfeljebb egyféle zsinórral, dekortapasszal vagy írható táblafestékkel bolondítsuk meg a növénykertet.

Gasztroajándék a kamra aljáról

Ha nem tartozunk a hosszan tervezgető, előrelátó ajándékozók közé, ezt a megoldást nekünk találták ki. Igazi utolsó pillanatos, de extrafinom ajándékok állíthatók elő a kamrában rejlő, „valami zörög még az alján” típusú maradékokból - egy jó adag granolát például könnyedén összedobhatunk belőle. 

Nagyon egyszerű elkészíteni, mindössze maradék olajos magokat (mandulát, tökmagot, mogyorót), kókuszchipset, zabpelyhet kell megöntözni vaj és méz összeolvasztott, nagyjából egy decinyi keverékével, fűszerezni fahéjjal, őrölt szegfűszeggel, gyömbérrel, szétteríteni egy tepsin, és pár percenként átforgatva megpirítani a forró sütőben. 

Ropogóssá akkor válik, ha kihűlt, étcsokidarabkákkal, aszalt gyümölccsel tovább fokozható a hatás – egy szép üvegbe csomagolva pedig fantasztikus ajándék lesz! Névre szóló ajándékkártyával, dekorszalaggal átkötve megható meglepetést rakhatunk a karácsonyfa alá.

Befőttesüvegből praktikus tároló

Hölgyeknél általában halomban állnak otthon a formás kis befőttesüvegek, mondván, nem dobjuk ki őket, hiszen majd jók lesznek még valamire. És ez így is van! Tároló funkciójuktól nem kell megfosztani az üvegeket, de rengeteg célra kialakíthatjuk – ha beszerezünk pár kisebb bútorgombot, és akárcsak a szekrényajtóra, az üveg tetejére rögzítjük, majd spray vagy zománcfestékkel díszítjük, stílusos fürdőszobai tároló lehet belőle, de elnyelheti a kávékapszulákat, gyerekeknek vagány persellyé, fogtündér-rejtekhellyé is alakíthatjuk. 

Mini zenkertet is ültethetünk bele, de csak olyan növényt, kaktuszt használjunk, ami minimális vizet igényel. Fontos, hogy a dekorálás során a klasszikus üvegfestéket hagyjuk máskorra, mert egyrészt nem fed rendesen, másrészt nagy felületen foltos lesz a végeredmény!

Játékfigurából kiegészítő

A gyerekek felségterületén is érdemes körülnézni, mert aranybánya a szobájuk - kicsi játékfigurákból például, legyen szó csokitojásból való állatkákról, szuperhősökről, csillaharcosokról, legoemberekről vagy kisautókról, biztosan akad néhány, amit a gyermekünk hajlandó feláldozni a Jézuska kedvéért. 

Akrilfestékkel lekenve, aranyszínűre lefújva vagy dekorálás nélkül is átalakíthatók nyakláncnak, kulcstartónak, karácsonyfa- vagy táskadísznek, de rácsavarozhatjuk akár befőttesüveg tetejére fogantyúnak is. 

Ehhez ördögi ügyesség helyett csak hobbiboltokban kapható apró, filléres alkatrészekre lesz szükség - egy-egy személyre szabott elefántos nyaklánc vagy képregényhős kulcstartó pedig nemcsak gyerkőcöknek, de felnőtteknek is telitalálat lesz! Elég csak elképzelni a meghatódott, párásszemű nagyszülőket, ha ilyen, kis unokájukra emlékeztető ajándékot találnak a fa alatt.

Ajánló
Ajánló
Házi feladat - családi gond?

Házi feladat - családi gond?

Már megint a házi feladat a családi probléma forrása? Hogyan töltsük el iskola után a délutánokat...

Elvan a gyerek, ha játszik?

Elvan a gyerek, ha játszik?

Szívesen játszik egyedül a gyermek? Hogyan dönthetjük el, hogy mikor hasznos, és mikortól káros...

Óvodából iskolába - Könnyítsük meg az első lépéseket!

Óvodából iskolába - Könnyítsük meg az első lépéseket!

Hatalmas változás egy kisgyerek számára, amikor óvodából iskolába kerül. Mivel könnyíthetjük meg...