Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2022-04-05

Mennyi legyen a koleszterinszintünk? Hogyan csökkentsük, ha túl magas?

Mennyi legyen a koleszterinszintünk? Hogyan csökkentsük, ha túl magas?

Bár a koleszterin szervezetünkben nélkülözhetetlen, a túl magas szintje súlyos következményekkel járhat. Több fajtája is van ezeknek a zsírszerű anyagoknak, amelyek hatása, funkciója eltérő.


A koleszterin az emberi szervezet minden részében megtalálható, kiváltképp az epében, a mellékvesékben és az idegrendszerben. Egyrészt táplálékkal kerül be a testünkbe, másrészt a sejtjeinkben is szintetizálódik, legnagyobb mennyiségben a májban termelődik. Több életfontosságú funkció ellátásához nélkülözhetetlen, hiszen energiát biztosít a sejteknek, a sejthártyák felépítésében is fontos szerepe van, valamint hozzájárul az epesavak, bizonyos hormonok, vitaminok, például a D-vitamin termelődéséhez.
 
Eltérő szerepük van

A vérzsírok többfélék lehetnek (LDL-, VLDL-, HDL-, IDL-koleszterin és triglicerid). A HDL- és az LDL-altípusok onnan kapták a nevüket, hogy a vérben milyen típusú fehérjékhez kapcsolódnak.  Mindegyik nélkülözhetetlen, így nincs igazán jogosultsága a jó és rossz koleszterin minősítésnek, de a szerepük eltérő: a HDL-koleszterin (a magas sűrűségű lipoprotein) egyfajta védőszerepet tölt be, antioxidánsokat is tartalmaz, valamint felveszi és visszajuttatja a felesleges zsírt a májba, így ennek magasabb arányú előfordulása kívánatos a szervezetben.

Az LDL-koleszterin (az alacsony sűrűségű lipoprotein) felszaporodása a vérben veszélyessé válhat, mivel lerakódik az érfalra. A koleszterinszint normál értékei alacsony szív- és érrendszeri rizikó esetén a következők: az összkoleszterin nem több mint 5,2 mmol/l, amelyből minimum 1,1 mmol/l a HDL mennyisége, az LDL mennyisége nem éri el a 3 mmol/l-t, a triglicerid pedig az 1,7 mmol/l alatt marad.
 
Milyen gondot okozhat, ha túl magas a koleszterinszint?

A magas koleszterinszint kialakulhat öröklött hajlam alapján, kiválthatják egyes belgyógyászati és anyagcsere-betegségek (például diabétesz, májbetegség, a vese működési zavarai, pajzsmirigyproblémák), de gyakran a kiegyensúlyozatlan, helytelen táplálkozás áll a háttérben. Ha a vérben túlságosan magas az LDL-koleszterinszintje, akkor zsíros plakkok formájában lerakódhat az érfalak belső részén, csökkentheti az erek rugalmasságát és szűkítheti azok átmérőjét, akár teljesen el is zárhatja azokat. A magas LDL- és az alacsony HDL-koleszterinszint tehát fokozza a szív- és érrendszeri betegségek, köztük a stroke és a szívinfarktus kockázatát, és egyes daganatos betegségek veszélyét is növeli.

Életmódreform a koleszterinszint normalizálásáért

Sokat tehetünk a koleszterinszint normalizálásért a következőkkel

A megfelelő étrend és egy egészségesebb, mozgással is kiegészített életmód kialakításával. 

• A koleszterinben gazdag, állati eredetű termékek fogyasztását ajánlatos csökkenteni, a magas rosttartalmú növényi eredetűek (zöldségek, gyümölcsök, hüvelyesek) arányát pedig növelni. 

Egészséges, zsírszegény fehérjeforrás lehetnek a szárnyasok, a borjú, a tengeri halak húsa, a sovány tejtermékek és a telítetlen zsírsavakban gazdag magvak (lenmag, mogyoró, dió, mandula) is. 

Kerülendő a vaj és a zsíros sajt, a tojássárgája, a belsőségek, a baromfik és a sertés bőre, a szalonna és a töltelékáruk. 

Tanácsos a konyhatechnológián is változtatni: az olajban, bő zsiradékban sütés helyett a párolás, a cserépedényes vagy az alufóliás csőben sütés, a grillezés egészségesebb.

Biztosítani kell az elegendő napi folyadékbevitelt (két-két és fél litert) és nagyon fontos a rendszeres mozgás napirendbe iktatása. Már napi félóra séta is jótékony hatású, emeli a HDL- és csökkenti az LDL-koleszterin szintjét. 

Jó tudni azt is, hogy egyes életmódbeli körülmények elősegítik a normál koleszterinszint felborulását: például a stressz, a dohányzás, a kóros elhízás is hozzájárul. 

Mindezt ajánlatos orvossal is megbeszélni, különösen akkor, ha a családban öröklött hajlam van a kórosan magas koleszterinszint kialakulására, hiszen ezekben az esetekben a diéta nem elég, szükségessé válhat az is, hogy a szakorvos megfelelő gyógyszeres kezeléssel segítse a koleszterinszint normalizálását. 

Ha vigyázni szeretnénk az egészségünkre, rendszeresen, legalább évente egyszer tünetmentesen is érdemes felkeresnünk egy belgyógyászt, hogy egy alapvető fizikai, valamint laboratóriumi vér- és vizeletvizsgálatot kérjünk. A Budai Egészségközpontba telefonon vagy online is bejelentkezhetünk, ráadásul egyedülálló módon a korábbi leleteinket és vizsgálati eredményeinket is megtekinthetjük, vagy tetszés szerint letölthetjük, kinyomtathatjuk.

Ajánló
Ajánló
Millió lépés az életért – Járjuk a szív útját az egészségünkért!

Millió lépés az életért – Járjuk a szív útját az egészségünkért!

A Magyar Szervátültetettek Szövetsége az idén ismét elindította a Millió lépés az életért...

Ha legyűr minket a fáradtság… - Étrendkiegészítők az energikus mindennapokért

Ha legyűr minket a fáradtság… - Étrendkiegészítők az energikus mindennapokért

Ahogy haladunk az év vége felé, rövidülnek és hűvösödnek a napok, úgy fogyhat lassan az energiánk...

Milyen veszélyeket hordoz a gyermekkori elhízás?

Milyen veszélyeket hordoz a gyermekkori elhízás?

A gyermekkori elhízást gyakran nem vesszük elég komolyan. Úgy gondoljuk, hogy azt a pár...