Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2020-09-21

Infúzióterápia – érvek és ellenérvek

Infúzióterápia – érvek és ellenérvek

Ha folyamatosan fáradtnak érezzük magunkat, mert nagy terhelésnek vagyunk kitéve, vagy egyszerűen csak szeretnénk jobb bőrben lenni, megoldást jelenthet számunkra az infúzióterápia. A vénás csepegtetés divatja a tengerentúlról jött, és számos celeb is posztolt róla. Nem kell vesződni szájon át szedhető tablettákkal, porokkal, italokkal, nem szükséges próbálgatni más módszereket – csak egy szúrás az egész, mondják. 


A vénás csepegtetést már évekkel ezelőtt bevetették olyan esetekben, amikor dehidratált klienseket kellett gyorsan jobb állapotba hozni, illetve adták sportolóknak és intenzív életet élőknek, előadóművészeknek „feltankolás” és az immunrendszerük erősítése céljából.
 
Koktékok az infúzióbárból

Ma már az utca embere úgy tér be egy infúzióbárba nyugaton, mintha fagyit venne: csak győzze kiválasztani, melyik koktélt szeretné a választékból – és persze győzze pénztárcával! Erre a szolgáltatásra rárepült a szépségipar is, hiszen sok összetevő kombinálásával el tudják érni azt, hogy az ezt rendszeresen kapók fiatalosabbak, fittebbek legyenek, szebb legyen a bőrük, a hajuk. Menedzserek, akik havonta több jet laget (időátállási probléma hosszú repülőút után) kénytelenek elviselni, mert egymástól távol lévő üzleti megbeszélésekre járnak, szintén áldásnak tekintik ezt a fajta kúrát, hiszen sokkal gyorsabban tudnak vele regenerálódni és koncentrálni a feladataikra.
 
Ezek a legnagyobb slágerek

Az USA-ban az egyik toplistás termék a B12-vitamin-injekció, amelyet általában kimerült emberek vesznek igénybe. Sok vegetáriánus, gluténérzékeny, több éve diétás megszorításokkal élő szintén él ezzel a lehetőséggel, mert az esetükben gyakori a B12-vitamin-hiány. Ez pedig vérszegénységet, krónikus fáradtságot, szédelgést, a kognitív képességek romlását okozza.

Nagyon felkapottak lettek az olyan „koktélok”, amelyek aminosavakat és/vagy antioxidánst tartalmaznak. Ezeket kifejezetten szépítő és fogyási céllal adatják be maguknak a lelkes hívők. Bár statisztikai adatok még nincsenek arra vonatkozóan, hogy ezek a koktélok milyen hatékonysággal váltják be a hozzájuk fűzött reményeket, a növekvő népszerűségük és hatóanyagaik ismeretében el kell ismerni, hogy „lehet bennük valami”. Jó hatásúak lehetnek a zsíranyagcserére, támogatják az endokrin-, valamint a szív- és érrendszer működését, serkentik az izomszövet épülését, valamint a sejtregenerációt.

Ami az abszolút sláger, a Myers’ koktél és ennek továbbfejlesztett változata, ami nagy adag C-vitamint, B-vitaminokat, magnéziumot, kalciumot tartalmaz. A tapasztalatok szerint ez a mix üdítő hatású: fáradt, stresszes, esetleg krónikus betegek görcseit, migrénjét, izomfájdalmát, rossz közérzetét enyhíti, stressztűrő képességét fokozza és még a sportteljesítményt is képes javítani.
 
Miért javasolják a Sportkontroll szakemberei?

Manapság az emberek 90 százaléka hiányállapotban van, ha a vitamin- és ásványianyag-feltöltöttségüket nézzük: emiatt nőtt meg hihetetlenül a kereslet a különféle vitaminpótlások iránt. A leggyakoribb hiány ezekből van: A-, C-, D-, E-, B12-vitamin, vas, kalcium, kálium.

Ugyanakkor nagyon vitatott, hogy hogyan juttassuk be a szervezetbe a vitaminokat. A szájon át bevehetőkről köztudott, hogy a felszívódásuk számos tényező függvénye: számít a napszak, hogy étellel vagy anélkül vesszük-e be őket, hogy milyen a kivitelezésük és a csomagolásuk, a halmazállapotuk. Az orális készítmények hasznosulása feleannyira sem hatékony, mint az injekciós vagy vénás formátumoké.

Ezért fordulhat elő, hogy lódarázs méretű tablettákat kell lenyelni, vagy egy nap többször ismételni a „vitaminozást” – különösen akkor, ha az életformánkból vagy valamilyen egészségügyi problémánkból eredően sokkal nagyobb pótlásra van szükségünk. Ráadásul nem ritka, hogy a rengeteg készítmény szedése idővel gyomorpanaszt okoz.

Amikor a tápanyagokat közvetlenül a véráramba injektálják, megkerülik az emésztőrendszert, és közvetlenül a sejtekbe tolják be: így a szervezet hatékonyabban és gyorsabban használhatja őket.
Persze ezek az infúziók hazai viszonylatban kétségtelenül drágák – habár ez is viszonyítás kérdése. Hiszen gondoljunk bele, mennyit költünk egy hónapban táplálékkiegészítőkre.

Mérlegelés tárgya az is, hogy mennyit vagyunk táppénzen, vagy mennyire hatékonyan tudjuk élni a napjainkat, végezni a munkánkat akkor, ha örökösen kimerültek vagyunk és lassabban regenerálódunk. Az átlagember itthon még nemigen hallott erről a lehetőségről – infúzióbárok sincsenek. Viszont vannak olyan speciális helyzetben lévők, akiknek örökös dilemmát jelent, hogyan tudnák egyszerűbben megoldani a vitamin- és ásványianyag-pótlásukat.

Az egyik célcsoport a sportolóké és azoké, akiknek rendkívül stresszes az életvitelük, de nem eshetnek ki a munkából betegség esetén sem. Náluk az infúziónak egyértelműen az a fő szerepe, hogy a regeneráció idejét jelentősen tudja csökkenteni.

A másik célcsoport azoké, akik valamilyen oknál fogva krónikus vitaminhiányban szenvednek. Ilyenek a gyomorbypassműtéten átesettek, illetve a különféle felszívódási zavarok által érintettek (jellemzően az ételallergiások, például a cöliákiások, illetve krónikus bélgyulladásban szenvedők): esetükben a szájon át való pótlás nem jelent kielégítő megoldást, mivel ezek épp a bélrendszeren keresztül szívódnak fel. Nekik sokkal ideálisabb a vitaminok és ásványi anyagok intravénás beadása bizonyos időközönként.
 
Miért kell ehhez orvos?

Aki megkapja az infúziót, általában 24 órán belül tapasztalja a pozitív változást. Azonban tudni kell, hogy nem egy kliensnek valójában komplex kivizsgálásra van szüksége, ahol kiderül, hogy valamilyen orvosilag kezelendő ok áll-e a krónikus fáradtság, betegeskedés hátterében.

Ezért fontos, hogy legalább az első alkalommal sor kerüljön a konzultációra: nemcsak azért, hogy valóban személyre szabott legyen a koktél, de azért is, mert az orvos felismerheti, hogy gond van, és kivizsgálást javasolhat. Ez az oka annak, hogy az egyéni anamnézist és a tüneteket kikérdezi, valamint tudnia kell azt is, hogy a paciens milyen gyógyszereket és étrend-kiegészítőket szed. Lehet, hogy a találkozónak nem infúzió lesz a vége, hanem esetleg másra van szükség.

Hat vagy nem hat?

Persze könnyen meg tudják kérdőjelezni az infúziórajongók lelkesedését, mondván: kifizetnek annyit a terápiára, hogy nagyon akarnak hinni benne – azaz a placebohatás érvényesül.
Egyelőre kevés tudományos bizonyíték van arra, hogy ezek a koktélok valóban fiatalítanak vagy szépítenek. Ez nem csoda, hiszen ez a szolgáltatás még viszonylag újnak számít, így ennek hatásosságát nem tudták tudományosan mérni, sem igazolni. Inkább az egyedi beszámolókra, visszajelzésekre lehet támaszkodni – elnézve a koktélokat övező növekvő hype-ot, azokból nincs hiány.

Ugyanakkor számos kórkép, köztük a migrén, a fibromyalgia, a daganatos betegségekben szenvedők tüneteinek enyhítésében nyugaton biztató eredményeket tapasztaltak. A krónikus vitaminhiányban szenvedők pótlását kétségtelenül hatékonyan megoldja ez a terápia, valamint a dehidratációban és a regenerációban verhetetlen, ha fertőzésekről, betegségekről, másnaposságról vagy intenzív sportról van szó.

Ajánló
Ajánló
Mentsük meg a fogainkat!

Mentsük meg a fogainkat!

Amikor fáj a fogunk, mindent megtennénk, hogy megszabadítsanak minket ettől a kíntól, még a...

Hatékony immunválasz – Mindent a lázról

Hatékony immunválasz – Mindent a lázról

Az őszi-téli időszakban gyakoribbá válnak a különböző fertőzéses megbetegedések. Ha tudni...

Szüleink, nagyszüleink – rajtunk is múlik jóllétük

Szüleink, nagyszüleink – rajtunk is múlik jóllétük

Ez a cikk a Hegyvidéken élő szépkorú lakosok számára íródott, és mégis az ő gyermekeikhez,...