Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2020-10-06

Hogyan őrizzük meg a lelki egészségünket a járvány alatt?

Hogyan őrizzük meg a lelki egészségünket a járvány alatt?

A koronavírus terjedése nemcsak a testi, hanem a lelki egészségünket is veszélyezteti. A biztonságérzetünk megingása, az aggasztó hírek miatt könnyen pánikba eshetünk. De mit tehetünk azért, hogy elkerüljük a szorongást, a depressziót, a pánikot, miközben tisztában maradunk a realitásokkal? 


A koronavírus európai, majd magyarországi megjelenése után nálunk is észlelhetők voltak a bizonytalan helyzet miatti pánik jelei: az emberek megrohamozták a boltokat, felvásárolták a tartós élelmiszereket, elfogytak a kézfertőtlenítők, az antibakteriális tisztítószerek, a szájmaszkok. Mindez teljesen érthető: az ismeretlentől való félelemre adott természetes reakció.

És nem csak a vásárlási láz ilyen: a koronavírus-járványra szorongással, álmatlansággal, rémálmokkal, étvágytalansággal vagy épp ellenkezőleg, falási rohamokkal is reagálhatunk. Természetes reakció még az állandó feszültség érzése, a dühkitörések, a folyton megjelentő rossz gondolatok a jövőről, a szomorúság, a lehangoltság. Fontos azonban, hogy a lelki egészségünk megőrzésére is figyeljünk, ne adjuk át magunkat teljesen a negatív gondolatoknak.

Gyűjtsünk pozitív élményeket!

Bár ez nem egyszerű feladat, mégis törekednünk kell arra, hogy az adott keretek között minél több pozitív élményt gyűjtsünk. Ha nem találkozhatunk a barátainkkal, a családtagjainkkal személyesen, attól még ne mondjunk le a társaságukról. Tartsuk a kapcsolatot telefonon, chaten, Skype-on, a lényeg, hogy ne maradjunk társas támogatás nélkül. Ugyanez igaz a kultúrára vagy a sportra is: ezeket se adjuk fel, tornázzunk otthon, kövessünk online színházi vagy koncertközvetítéseket. A WHO ajánlása alapján próbáljunk meg minél többet a szabad levegőn tartózkodni, természetesen kerülve a másokkal való érintkezést, így csökkentve a fertőzés kockázatát.

Alkalmazzunk szorongásoldó technikákat!

A szorongás ebben a helyzetben, ahogy fent írtuk, természetes. Szerencsére van néhány otthon is alkalmazható módszer, amelynek a segítségével oldhatunk rajta. Válasszuk azt, amelyik számunkra ideális: a rendszeres meditációt, a jógát, az autogén tréninget, bármit, ami segít oldani a stresszt. A Facebookon egyre több online jógaórához vagy meditációs csoporthoz csatlakozhatunk.

Szerezzük vissza a kontrollt!

Az egyik legnyomasztóbb dolog a jelenlegi helyzetben, hogy úgy érezzük, az események irányítása teljesen kicsúszott a kezünkből, nincs már befolyásunk a saját és szeretteink jövőjére. Más krízishelyzetekkel, például egy balesetből való felépüléssel vagy egy válással ellentétben itt a stresszhelyzet végét sem látjuk.

Mégis, a mindennapi élet kisebb dolgaiban visszaszerezhetjük az irányítást, ezzel csökkentve a tehetetlenség- és a szorongásérzést. Ha otthon sem engedjük el magunkat, és nem ülünk egész nap pizsamában a számítógép előtt, ha mindennap ügyelünk a higiéniai és a társas érintkezésre vonatkozó szabályok betartására, azzal a lelki egészségünknek is jót teszünk.

Informálódni csak hiteles forrásból

Teljesen érthető, hogy ilyenkor azokban is felélénkül a híréhség, akik egyébként nem követik intenzíven a napi eseményeket. Figyelni kell azonban arra, hogy honnan és mennyit tájékozódunk. A jól informáltság fontos, de ilyenkor még alaposabban kell ellenőrizni, hogy csak hiteles forrásokat kövessünk, és ne dőljünk be álhíroldalaknak. A pánik érzését fokozza az is, ha egyfolytában a híreken csüngünk, és percről percre követjük az új megbetegedések és az áldozatok számát. Korlátozzuk tehát, amennyire lehet, a hírfogyasztást, és határozzuk el, hogy mondjuk csak napi 3-4 alkalommal nézünk rá a friss hírekre.

Alakítsuk ki az új rutinunkat!

A szorongás, a pánik leküzdésének hatékony módja az önfegyelem, a napi rutin kialakítása otthon is. Vagyis bár nem vagyunk rákényszerítve, hiszen sokaknak nem kell munkába járnia és otthonról dolgozhatnak, szabjuk meg előre, hogy mikor dolgozunk, mikor végzünk házimunkát, mikor játszunk a gyerekkel, mikor tartjuk a kapcsolatot a barátainkkal és mikor szórakozunk.

Ne feledjük, hogy mindez csak átmeneti!

Bár néha úgy tűnik, hogy soha nem lesz vége, hiszen a járvány első hulláma után máris itt a második, a legfontosabb, hogy emlékeztessük magunkat arra, hogy mindez csak átmeneti időszak. Még nem tudjuk, hogy mikor, de az életünk vissza fog térni a régi kerékvágásba. Ezt észben tartva sokkal könnyebb leküzdeni a feltörő negatív érzéseinket.

Ajánló
Ajánló
Hogyan sportoljunk, ha túlsúlyunk van?

Hogyan sportoljunk, ha túlsúlyunk van?

Ha súlyfelesleggel küzdünk, elérkezhetünk egy olyan ponthoz, amikor úgy döntünk, rendszeresen...

Mikor kezdődjön a gyermek fogszabályzása?

Mikor kezdődjön a gyermek fogszabályzása?

A fogszabályozás szinte bármelyik életkorban elkezdhető, ám nem mindegy, mikor és milyen...

Mit tegyünk, ha sérvünk van?

Mit tegyünk, ha sérvünk van?

Sokakat érinthet egy eleinte kevés tünettel és gonddal járó, ám később sok panaszt okozó...