Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2021-02-09

Vizsgálatok a koronavírus-fertőzés után

Vizsgálatok a koronavírus-fertőzés után

A koronavírus-fertőzés egy kiszámíthatatlan lefolyású, sok meglepetést tartogató betegség. Ha átestünk a fertőzésen, akkor sem lehetünk teljesen nyugodtak, hiszen különböző szövődmények léphetnek fel a szervezetünkben, amelyek például tüdő- vagy szívizomgyulladást is okozhatnak. Megfelelő vizsgálatokkal azonban kizárhatjuk ezek lehetőségét.


A Covid–19-fertőzés nehezen kiismerhető betegséget takar. Számos tanulmányban szerepel, hogy a fertőzés után 4-6 héttel is több tünet észlelhető, így fáradékonyság, fáradtság, nehézlégzés, ízületi panaszok vagy mellkasi fájdalom.
 
A friss kutatásokból kiderült, hogy szív- és érrendszeri, tüdőgyógyászati, neurológiai késői tüneteket, valamint pszichés problémákat diagnosztizáltak a fertőzés után. Ilyen többek között a gyors pulzus, a szívdobogásérzés, az izomfájdalmak, a fejfájás, a szaglás és az ízérzés hiánya, az alvás-, a koncentráció- és a memóriazavar, sőt kiütések, hajhullás is jelentkezhet hetekkel a betegség lezajlása után. Bár a Covid–19 elsősorban a tüdő betegsége, más szerveket is károsíthat, ezzel növelve a hosszú távú egészségügyi problémák kockázatát.
 
A Budai Egészségközpont Covid–19-fertőzés utáni kivizsgálási csomagjáról dr. Nagy Judit, az intézet orvos igazgatója, belgyógyász és foglalkozás-egészségügyi szakorvos beszélt a központ oldalán:
 
Milyen vizsgálatokat tartalmaz az új Covid–19-fertőzés utáni kivizsgálási csomag?

Dr. Nagy Judit: Az új csomag első körben laborvizsgálatot tartalmaz. A gócfertőzést kutató labor mellett ez olyan eltérések paramétereit is vizsgálja, amelyek a legújabb orvosi szakirodalom szerint a koronavírus-fertőzés következtében alakulnak ki. Tehát a vérkép a máj-, a vesefunkciók és a gyulladásos paraméterek mellett alvadási zavart és szívizomgyulladást jelző faktorok elemzésével egészül ki.

A következő lépésben a natív, azaz kontrasztanyag nélküli mellkas-CT során a radiológus szakorvos a tüdők állapotát méri fel – ez a koronavírus-fertőzésnek önmagában is egy diagnosztikus kritériuma. A röntgenhez képest a CT biztonságosabban értékelhető diagnosztikai képet mutat. 
 
Harmadik lépésben a szívultrahang segítségével a szív struktúráját, szerkezetét tudja megítélni a kardiológus szakorvos.
 
 
Miért éppen a fenti vizsgálatok elvégzése fontos a koronavírus-fertőzésen átesettek számára?

Dr. Nagy Judit: Ez egy rendkívül kiszámítatlan betegség, és sok meglepetést tartogat. Lehet tünetmentes, enyhe lefolyású, de olyan is van, hogy egyik napról a másikra, gyorsan alakulnak ki az ijesztő tünetek. Tehát az egész betegség lefolyása nehezen kiszámítható képet mutat. Tulajdonképpen ugyanezt produkálja a fertőzés lezajlása után is. Ezért a labor, a mellkas-CT és a szívultrahang segítségével egyből észre tudunk venni egy tüdő- vagy egy szívizomgyulladást, és ezzel azonnali kezelésre tudjuk irányítani a pácienst. Továbbá a belgyógyászati-kardiológiai vizsgálattal, a tünetek kikérdezésével további szövődmények kizárását célzó vizsgálatokat tudunk előirányozni.
 
Kiknek javasolja a vizsgálatok elvégzését? A tünetmentes pácienseknél is felléphetnek a fertőzés szövődményei?

Dr. Nagy Judit: Sajnos igen. Épp amiatt, hogy ilyen kiszámíthatatlan a betegség. Amennyiben tünetmentes volt a beteg, és kissé fáradékonyabb, vizsgálatok nélkül nem lehet eldönteni, hogy a vírus utáni legyengült állapotnak tudható be, vagy egy szívizomgyulladás húzódik-e meg a háttérben. 

Ajánló
Ajánló
Mentsük meg a fogainkat!

Mentsük meg a fogainkat!

Amikor fáj a fogunk, mindent megtennénk, hogy megszabadítsanak minket ettől a kíntól, még a...

Hatékony immunválasz – Mindent a lázról

Hatékony immunválasz – Mindent a lázról

Az őszi-téli időszakban gyakoribbá válnak a különböző fertőzéses megbetegedések. Ha tudni...

Szüleink, nagyszüleink – rajtunk is múlik jóllétük

Szüleink, nagyszüleink – rajtunk is múlik jóllétük

Ez a cikk a Hegyvidéken élő szépkorú lakosok számára íródott, és mégis az ő gyermekeikhez,...