Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2021-05-18

Kedvenceink betegségei: a fogkő

Kedvenceink betegségei: a fogkő

Ha gondos és szerető gazdái vagyunk kisállatunknak, az ő egészségére is odafigyelünk, nem csak a magunkéra. A fogbetegségek a kutyákat és a macskákat is sújtják, és mint minden egészségügyi problémánál, itt is fontos a megelőzés.

Nem új keletű gond, hogy a kisebb testű kutyafajtáknál (bolognese, yorkshire terrier, havanese stb.) viszonylag fiatal, akár 1-2 éves korban megjelennek a fogkőképződés jelei, vagyis sárgás elszíneződés a fognyakon, gyulladt fogíny, kellemetlen szájszag. Ez leginkább arra vezethető vissza, hogy ezek a kutyusok nem rágnak eleget, legtöbbször konzerves eleséget vagy házi kosztot kapnak, illetve hogy fiatalkorukban a fog ápolásához nem szoktak hozzá, így a későbbiekben a gazdik nehezen boldogulnak ezzel a feladattal. Alapvetően minden kedvencnél, a cicáknál is számíthatunk a probléma idősebb korban való előfordulásával. 
 
Előzzük meg a problémát!

Rossz hír, hogy a már meglévő fogkövet semmilyen speciális eleséggel vagy táplálékkiegészítővel, fogmosással nem lehet eltávolítani. Ugyanakkor mégsem teljesen felesleges a megelőzésre és a már kialakult fogkőre figyelmet szentelni, mivel bizonyos készítményekkel, illetve 1-2 otthoni praktikával a fogkő képződésének mértékét lassítani tudjuk, így az ezzel járó kellemetlenségek, például a szájszag is háttérbe szorítható. Ha kialakult a probléma, és az ultrahangos fogkő-eltávolítás mellett döntünk, a beavatkozás után is érdemes ezeket a tanácsokat megfogadni, hogy a kiújulás folyamatát lassítsuk.

A Böszi-Vet Állatorvosi Rendelő szakemberei a következő táplálékkiegészítőket és megoldásokat ajánlják: 

Algapor: előnye, hogy egy doboz sokáig elég, por formája révén könnyen keverhető eleségbe vagy vízbe is, szagtalan. 

Rágószalag kutyáknak különböző méretekben: előnye, hogy az egyéb rágócsíkokkal szemben több ideig rághatja kedvencünk, így jobban tisztítja a fogakat, érzékeny fogínyű kutyák is rághatják, jutalomfalatnak ugyancsak kiváló.

Speciális „dentál” tápok: nagyobb szemcséjük és speciális formájuk miatt alaposabb rágásra kényszeríti a kutyákat, macskákat.

Fogkrém és fogkefe: Már kutyák részére is kifejlesztették a csirkeízesítésű fogkrémet, amit a hozzá való fogkefével együtt használhatunk vagy akár egy ujjunk köré csavart rongydarabkára, esetleg gézlapra is nyomhatjuk.

Nagyon fontos, hogy már pár hónapos kortól szoktassuk hozzá kedvencünket a fogtisztításhoz, rendszeres időközönként nyissuk ki a száját, nyúljunk a fogaihoz stb. Ez a későbbi fogápolási higiénia fenntartását nagyban segíteni fogja.

Ha már kialakult a fogkő, többféle eltávolítási módja lehetséges.

1. Fogkő-eltávolítás bódítás nélkül: Fegyelmezett kutyánál, illetve nyugodt macskánál lehet alkalmazni. Általában a szemfogak és a felső zápfogak külső felszíne tisztítható meg így, legtöbbször csak kézi műszerrel. Súlyosabb fogkövesség, illetve a fogak belső felszínén levő érintettség esetén nem alkalmazható, illetve mozgó fogak eltávolítására alkalmatlan. 

2. Fogkő-eltávolítás bódítással: Bódító injekció beadása után legtöbbször vénakanült helyeznek az állat lábába, amin keresztül infúziót adnak. További altatót és légcsőtubust nem kap.

3. Gépi altatásos ultrahangos fogkő-eltávolítás: Bódító injekció beadása után vénakanült helyeznek a kutya lábába, majd vénásan altatják rövid hatású altatóval, közben folyamatosan infúziót kap. Légcsőtubust helyeznek be a biztonságosabb altatás és a nyál, illetve a szennyezett folyadék tüdőbe jutásának elkerülése érdekében. Ezzel a módszerrel lehet a legalaposabban átvizsgálni a szájüreget és leszedni szakszerűen a fogköveket, szükség szerint a mozgó vagy hibás fogakat eltávolítani, így a Böszi-Vet szakemberei ezt módszert ajánlják. A beavatkozás után ébresztő injekciót adnak, így kedvencünk perceken belül felébred, és lábon elhagyhatja a rendelőt. Szükség szerint a kisállat fájdalomcsillapítót és antibiotikumot is kap.

Ajánló
Ajánló
Mentsük meg a fogainkat!

Mentsük meg a fogainkat!

Amikor fáj a fogunk, mindent megtennénk, hogy megszabadítsanak minket ettől a kíntól, még a...

Hatékony immunválasz – Mindent a lázról

Hatékony immunválasz – Mindent a lázról

Az őszi-téli időszakban gyakoribbá válnak a különböző fertőzéses megbetegedések. Ha tudni...

Szüleink, nagyszüleink – rajtunk is múlik jóllétük

Szüleink, nagyszüleink – rajtunk is múlik jóllétük

Ez a cikk a Hegyvidéken élő szépkorú lakosok számára íródott, és mégis az ő gyermekeikhez,...