Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2021-07-05

Fülfájás gyermekkorban – mi az oka, hogyan kezeljük?

Fülfájás gyermekkorban – mi az oka, hogyan kezeljük?

A fülfájás talán a legkellemetlenebb betegség gyermekkorban. Az éles fájdalom nehezen csillapítható, fekvő helyzetben felerősödhet, magától pedig ritkán múlik. A gyermek sír, a szülő tehetetlen. Gyógyulás után pedig ott marad a félelem: mikor jön elő újra? 


Annak, hogy a felmérések szerint a legtöbb orvos-beteg találkozás a gyerekeknél a fülfájás miatt fordul elő, az az oka, hogy csecsemők és kisgyermekek esetében a fülkürt anatómiai felépítése eltér a felnőttekétől. A fülkürtjük ugyanis rövidebb és „laposabb”, vagyis kisebb szöget zár be, az izomréteg fejletlenebb, a fülkürt porcos váza is lazább. A fülben található dobüreg szellőzése emiatt nehezebb, ez pedig gyakran vezethet különféle betegségekhez, például akut, gennyes középfülgyulladáshoz. Csecsemők esetén tovább ront a helyzeten a sok háton fekvés, ami miatt az orrváladék könnyebben becsoroghat az orrgaratba.
 
Nézzük a fül gyermekkorban előforduló legfontosabb betegségeit!
 
Hallójárat-gyulladás

Különösen nyáron jellemző a hallójárat-gyulladás, de akár télen is bekövetkezhet. A leggyakoribb ok, hogy a strandon, az uszodában vagy egy kiadós hajmosás következtében a fülbe került víz feláztatja a nyálkahártyát és ezen a „kapun” át bejutnak a baktériumok. Nagyobb a fertőzés esélye, ha fültisztító pálcikával vagy a törülköző csücskével kidörzsöljük a felázott felületet.

A hallójárat-gyulladás legerősebb tünete az erős fájdalom, amely a fülkagyló mozgatására tovább fokozódik. Ezt a gyulladt hallójáratban felgyülemlett sokszor nagy mennyiségű váladék okozza.
Fontos már az első tünetek jelentkezésekor orvoshoz fordulni, hogy ha lehet, a váladékképződés el se kezdődjön, mert a gyulladás könnyen és gyorsan súlyosbodhat. A hallójárat vizsgálatához speciális műszerek és gyakorlat szükséges, ezért érdemes fül-orr-gégész szakorvosra bízni a feladatot.

A hallójárat-gyulladás gyógyítására legtöbbször helyi kezelés (gyógyszeres gézcsík, fülcsepp) elegendő, de súlyos esetekben, illetve cukorbetegeknél szükség lehet szájon át szedhető antibiotikumra is.

Középfülgyulladás

Akut megfázás (nátha, orrfolyás) szövődményeként középfülgyulladás jelentkezhet. Akut középfülgyulladásról beszélünk, ha hirtelen lobban fel a betegség, amely kezelésre hamar múlik. Krónikus, ha elhúzódó, a tünetei lanyhulnak, de nem múlnak el, esetleg a betegség újra és újra fellobban. A gyulladás lehet savós vagy gennyes. Az érzékenyebb betegeknél egy kis nátha is végződhet középfülgyulladással, ezért rendkívül fontos a megelőzés a fül-orr-gégész által előírt orrcsepp használatával.

A betegség jellemző tünetei: erős fülfájás, amely hajnalban és éjszaka fokozódik, láz, elesettség, gyerekeknél hányinger, hányás, esetleg a fül piszkálása, rosszabb hallás. Az első tünetek megjelenésekor érdemes fül-orr-gégész szakorvoshoz fordulni, így megelőzhetjük az elhúzódó, visszatérő betegeskedést.

Krónikus savós középfülgyulladás

A savós középfülgyulladás lassan alakul ki, gyakori vagy tartós orrduguláson, és azonkívül, hogy a gyerek úgy érzi, időnként eldugul a füle, nem jár különösebb tünetekkel. Sajnos általában akkor vesszük észre, ha már fokozott halláscsökkenés jelentkezik. Ha a gyermek gyakran visszakérdez, nem hallja, ha suttogunk, esetleg nyomásérzésre panaszkodik, akkor mindenképp felmerülhet bennünk a gyanú, hogy ez a betegség áll a háttérben.

Ha késlekedünk a fül-orr-gégész szakorvos felkeresésével, a gyermeknél késhet a beszédfejlődés, beszédhiba alakulhat ki. Ha már iskolás a gyermekünk, a tanórákon nem tudja követni az eseményeket, nem képes megoldani a feladatokat, mert nem hallja meg az instrukciókat. A váladék egy idő után egyre sűrűbbé válhat (nyákos középfülgyulladás), akár kötőszövetesen átalakulhat, a dobhártya pedig teljesen elvékonyodhat. Bizonyos idő elteltével hiába állítjuk helyre a fülkürt működését, ez az állapot állandósul, így műtéti korrekcióra lehet szükség.

Megelőzés, kezelés

A külső- és középfül betegségeinek egy része megelőzhető. Nagyon fontos az orrdugulás és a fül problémájának szakszerű kezelése. A fülkürt működésének javítására egyes esetekben javasolják az orrmandula eltávolítását. Amennyiben ez nem hoz megfelelő eredményt, akkor segít egy kis tubus beültetése a dobhártyába (ventillációs vagy grommet tubus), amellyel a fülkürt működését helyettesítik. A légnyomás kiegyenlítése ilyenkor nem a fülkürtön, hanem a dobhártyán lévő kis lyukon keresztül történik, amelyet egy műanyag csövecske biztosít.

Előfordul az is, hogy az orrmandulát kivették, a tubus már kiesett a fülből, de újból jelentkeznek a savós középfülgyulladás tünetei. Ilyenkor fontos áttekinteni, hogy vajon minden lehetséges okot megvizsgáltak-e a gyereknél (orrmandula, allergia, nagyon ritkán orrpolip), és szükség esetén pótoljuk, ami még nem történt meg. Továbbra is fontos a fenti hosszú távú, negatív hatások miatt a tubus ismételt behelyezése, és jó eséllyel harmadik tubus behelyezésére már nem lesz szükség.

Az Istenhegyi Klinika rendelőjében a legmodernebb diagnosztikai eszközök, valamint hatalmas tapasztalatot szerzett fül-orr-gégészek vizsgálják napról napra az akut betegséggel vagy akár a visszatérő gyulladásokkal érkező pácienseket.

Ajánló
Ajánló
Mentsük meg a fogainkat!

Mentsük meg a fogainkat!

Amikor fáj a fogunk, mindent megtennénk, hogy megszabadítsanak minket ettől a kíntól, még a...

Hatékony immunválasz – Mindent a lázról

Hatékony immunválasz – Mindent a lázról

Az őszi-téli időszakban gyakoribbá válnak a különböző fertőzéses megbetegedések. Ha tudni...

Szüleink, nagyszüleink – rajtunk is múlik jóllétük

Szüleink, nagyszüleink – rajtunk is múlik jóllétük

Ez a cikk a Hegyvidéken élő szépkorú lakosok számára íródott, és mégis az ő gyermekeikhez,...