Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2021-07-13

Mit tegyünk, ha sérvünk van?

Mit tegyünk, ha sérvünk van?

Sokakat érinthet egy eleinte kevés tünettel és gonddal járó, ám később sok panaszt okozó probléma, a sérv. Ne ijedjünk meg: ez az orvosok előtt jól ismert, gyakorta előforduló és kezelhető baj, amit sem életmód-változtatással, sem izomerősítéssel nem tudunk helyrehozni, gyógyítására csakis a műtét a megoldás.


Többfajta sérvet ismerünk. Mindegyik lényege, hogy a hasfal szerkezetében kialakuló lyukon keresztül kisebb-nagyobb mértékben kitüremkedik a hasüreg tartalmának egy része. Ennek megértéséhez egy rövid anatómiai magyarázat szükséges. Fogjuk fel a hasüreget egy zsáknak, amelynek a fala több rétegből áll. A legbelső egy vékony, sima, sikamlós, tágulékony hártyaborítás, a hashártya. Kifelé haladva több-kevesebb zsírréteg jön, majd a hasfal igazi záró rétege, egy izompalást. Ettől kifelé ismét egy zsírréteg jön, majd a bőr.

Ha az izompalást egyik helyén lyuk alakul ki – ezt sérvkapunak hívjuk –, akkor hasprés alkalmával a hasüreg tartalma elkezd kitüremkedni. A sérvkapun keresztül a hashártya kitüremkedik, ezt hívjuk sérvtömlőnek, először az előtte lévő zsírréteget tolva. Majd előrehaladt állapotban a sérvtömlőbe belenyomul a hasüreg szervei közül egy bélkacs is. Ez utóbbi a sérvtartalom. Megnövekedett sérv esetén az elődomborodás már jól látható kívülről is – magyarázta el dr. Szabó Kázmér sebész főorvos, a Swiss Prémium Egészségközpont szakembere.

Különböző sérvfajták

Persze nem minden sérv ilyen szembetűnő. Különbözőek vannak, aszerint, hogy hol és miért alakultak ki. 

Köldöksérv:
Ez a köldökgyűrűben türemkedik ki, és itt azért vagyunk hajlamosak sérvesedésre, mert a méhen belüli életünkben itt haladtak át a hasfalunkon az édesanyánkkal összekötő éltető erek, képletek. A születésünk után záródási zavar miatt itt kialakulhat egy lyuk, vagyis egy sérvkapu. Ez a sérv is lehet veleszületett, vagy csak később kialakult.

Lágyéksérv:
Egy másik hely, ahol gyakorta lehet sérvünk, a lágyékhajlat. Itt pedig azért, mivel a férfiaknál itt haladnak keresztül a hasüregből a herékhez haladó érképletek. Ez a nőknél is ismert, mivel náluk itt egy a méhtől induló szalag fúrja át a hasfalat. A lágyéksérvek is lehetnek veleszületettek vagy később kialakultak.

Combsérv:
Ez a harmadik leggyakoribb sérvfajta, ami a comb felső harmadában jelenik meg, és a sérvtartalom az alsó végtaghoz haladó nagy erek mentén bújik a hasüregből.
Ritka sérvek: Léteznek sérülés vagy nagy hasi műtétek után kialakult, valamint az úgynevezett ritka sérvek. Ezek vizsgálata és véleményezése is sebész feladata.

Csak a műtét a megoldás

A sérvek az idő előrehaladtával egyre nagyobb panaszt okoznak. Kezdetben még nem is látható, de már bizonytalan égő, húzódó kellemetlenség, esetleg fájdalom jelentkezik, főleg mozgáskor, erőlködéskor. Előrehaladt állapotban a sérv kifejezetten panaszossá válik, amikor béltartalom csúszik ki a sérvtömlőbe.

Amikor ez nem húzódik vissza magától, az komoly zavart okoz a normális életvitelben. Egy kezeletlen sérv a fokozódó panaszok és fájdalom mellett veszélyes is lehet. A fenyegető szövődmény a sérv kizáródása. A lényege, hogy a sérvtömlőbe kicsúszott bélkacs beszorul a sérvkapuba, a leszorítás miatt a kinti része megduzzad, kizáródik, emiatt pedig elhalhat. Azon túl, hogy rettenetesen fáj, életveszélyes is, és sürgős műtétet igényel.

Egy kialakult sérv nem képes bezáródni, magától meggyógyulni. Sem életmód-változtatás, sem gyógytorna vagy izomerősítés nem segít. A sérvkötők viselése már idejétmúlt próbálkozás a dolgok orvoslására. Egyetlen megoldás a műtét. Egy sérv idővel egyre nagyobb és egyre panaszosabb lesz. Ezért egyöntetű az orvosi vélemény, hogy sérv esetén, ha a páciens alkalmas a műtétre, javasolt az operáció. A műtét altatásban, egynapos sebészeten elvégezhető, és a lényege, hogy sebészi úton bezárják a sérvkaput, vagyis a lyukat a hasfal izomzatán. 

A sérv kezelése sebészre tartozik

A beavatkozás egy gyakorlott sebésznek rutinműtétnek számít, mivel sok ilyen műtéteket végeznek és a technika kiforrott. 

1. A leggyakoribb a klasszikus operáció, amikor közvetlen feltárásból oldják meg a sérvkapu zárását.

2. Újabb technika a laparoszkópos, amikor több helyen, több eszközzel és egy kamerával behatolva, de direkt feltárás nélkül oldják meg a problémát. 

Mindkét műtéti technika lényege azonos: a lyuk bezárása, amit szövetbarát háló beültetésével oldanak meg biztonságosan és tartósan.

Az operáció után a páciens fennjáró, önmagát otthon el tudja látni, kontrollokra járó betegként megjelenhet, és két hét után a munkáját általában el tudja végezni. A nehéz fizikai munkát négy hétig kerülni kell.

Ajánló
Ajánló
Ha folyton fáradtak vagyunk – A pajzsmirigy megbetegedései

Ha folyton fáradtak vagyunk – A pajzsmirigy megbetegedései

A pajzsmirigybetegség egyik tipikus tünete, amikor akár tíz óra alvás után is fáradtnak,...

Család születik program

Család születik program

A Maternity Magánklinika a várandósság teljes ideje alatt, egészen a szülés pillanatáig mindenben...

Mentsük meg a fogainkat!

Mentsük meg a fogainkat!

Amikor fáj a fogunk, mindent megtennénk, hogy megszabadítsanak minket ettől a kíntól, még a...