Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2021-07-20

Mikor kezdődjön a gyermek fogszabályzása?

Mikor kezdődjön a gyermek fogszabályzása?

A fogszabályozás szinte bármelyik életkorban elkezdhető, ám nem mindegy, mikor és milyen technikával vágunk bele a kezeléssorozatba. Érdemes időben konzultálni a fogszabályozó szakorvossal, hogy gyors és költséghatékony megoldást találjunk a problémára. De mikor van itt az ideje?


A fogszabályozás rendkívül bonyolult szakterület, nem véletlen, hogy a legtöbb fogszakorvos nem vállalkozik a kusza fogak kezelésére. A későn elkezdett kezelések miatt sokan lemaradnak az egyszerű és költséghatékony megoldásokról, amelyek a gyermek növekedésének kihasználásával még adottak lehettek volna. A túl későn elkezdett kezelés nem csak anyagilag jelent megterhelést a családnak, hiszen amennyiben az arc és a csontok viszonya már kialakult, a csontos viszonyokat nem lehet befolyásolni, ezért előfordulhat, hogy az eredmény nem lesz tartós vagy nem oldható meg műtét nélkül.
 
Mikor vagyunk „időben”?

A fogszabályozást érdemes egész korán elkezdeni: négyéves korban, a tejfogas kisgyermekeknél a rossz szokásokról (például ujjszopás) való leszoktatás a legfontosabb, amit szájizomtornával vagy kivehető készülékkel lehet megszüntetni.

A „valódi kezelést” a fogváltás idején ajánlatos elkezdeni, amikor még szabályozható az állcsont fejlődése és a fogívek kialakulása, vagyis a gyermek hat- és nyolcéves kora között. A lányok növekedési szakasza korábban befejeződik, mint a fiúké, így náluk a hétéves kor az ideális.

Speciális esetekben már 4-5 évesen is szükség lehet fogszabályozó kezelésre, hogy az állcsont a megfelelő módon és irányba fejlődjön (például felső állcsontszűkület esetén). Ebben az életkorban elegendő a kivehető, illetve kisebb méretű felragasztott fogszabályozó készülék. Ezek előnye, hogy maradó fog eltávolítása nélkül lehet befolyásolni a fogak és az állcsont növekedését. A maradó fogazat kialakulása után általában már csak a fogak eltávolításával lehet tökéletes eredményt elérni.

A fogszabályozó kezelés során alkalmazott különböző kivehető és rögzített készülékek elősegítik a fokozott lepedékfelhalmozódást, ezért a nem megfelelő szájhigiénia esetén megnő a fogszuvasodás és az ínygyulladás veszélye. Ilyenkor fogászat fogszabályozó kezelőorvosa a fluoridos fogkrémek használata mellett speciális fogköztisztító eszközöket és egyéb kiegészítő fluoridos készítményeket írhat elő.

Számfeletti fogak a gyermekeknél

A gyermekek fogainak kinövésénél, fogváltásánál adódhatnak különféle problémák, ilyen például a számfeletti fog megjelenése. Ez viszonylag gyakori jelenség, az emberek 2-5 százalékánál jelentkezik. Korábban – a hatujjúsághoz hasonlóan – a táltosok tulajdonságnak tartották a sokfogúságot. A leggyakrabban a kisőrlők és a metszőfogak környékén jelenik meg a pluszfog. A számfeletti fogak általában fájdalommentesek, nem okoznak látható problémát. Akadnak a rendes fogakhoz hasonló, normális méretű és alakú fogak, ám előfordul kisebb vagy szabálytalan, véső alakú is.

Hogyan lehet megismerni a számfeletti fogat?

A legtöbbször az ilyen fog az állcsontban marad, mert helyhiány miatt nem tud kinőni. A pluszfog károsíthatja a szomszédos fogak gyökereit, vándorlásra kényszerítheti azokat, illetve felmerülhet beszéd-, valamint esztétikai probléma is (például, ha a gyermek foga a fogíven kívül helyezkedik el). Amennyiben a fog nem a megfelelő helyen helyezkedik el, hanem például a felső ínyben, az irritálhatja a nyelv szélét, a nyálkahártyát vagy más lágy részeket, amelyek kifekélyesedhetnek. Az egymásra torlódott fogakat nehezebb tisztán tartani, ezért könnyebben szuvasodnak.

A számfeletti fogak kezelése

Ha ilyen problémával szembesülünk gyermekünknél, a számfeletti fogat érdemes minél hamarabb megmutatni a fogorvosnak, aki egy röntgen után dönt, hogy maradjon vagy menjen-e. A legtöbbször a műtét, illetve a húzás mellett érdemes dönteni, hogy később ne kelljen fogszabályozó kezelést is alkalmazni. A műtéteket helyi érzéstelenítésben, altatás nélkül végzik, a gyógyulási idő 2-3 nap.

Ajánló
Ajánló
Ha folyton fáradtak vagyunk – A pajzsmirigy megbetegedései

Ha folyton fáradtak vagyunk – A pajzsmirigy megbetegedései

A pajzsmirigybetegség egyik tipikus tünete, amikor akár tíz óra alvás után is fáradtnak,...

Család születik program

Család születik program

A Maternity Magánklinika a várandósság teljes ideje alatt, egészen a szülés pillanatáig mindenben...

Mentsük meg a fogainkat!

Mentsük meg a fogainkat!

Amikor fáj a fogunk, mindent megtennénk, hogy megszabadítsanak minket ettől a kíntól, még a...