Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2021-08-03

Mit tegyünk, ha allergiás kötőhártya-gyulladástól szenvedünk?

Mit tegyünk, ha allergiás kötőhártya-gyulladástól szenvedünk?

Viszket, könnyezik a szemünk, duzzadt, vörös a szemhéjunk, folyik az orrunk? Valószínűleg kötőhártya-gyulladásunk van, ami gyakori betegség, és amelynek a hátterében állhat többek közt vírusos vagy bakteriális fertőzés, de az is előfordulhat, hogy allergiás reakció okozza a panaszainkat.


Az allergiás kötőhártya-gyulladás hátterében bizonyos irritáló allergének állnak. A betegség megléte attól függ, hogy környezetünkben fellelhető-e az allergén vagy sem. A tüneteket, a szénanáthához hasonlóan, ez esetben is az allergén hatására a szervezetben gyulladást keltő anyagok – például hisztamin – felszabadulása okozza. Az értágító hatás az orrnyálkahártyán orrdugulást, orrfolyást idéz elő, a szemben pedig az allergiás kötőhártya-gyulladás tüneteinek megjelenéséhez vezet.

Állandók a tünetek vagy szezonálisak?

Érdemes megfigyelnünk, hogy mikor jelennek meg a tüneteink, egész évben jelen vannak, vagy valamiféle szezonalitást mutatnak. Utóbbi esetben azt is lejegyezhetjük, hogy melyik hónapban jelentkeznek a kellemetlenségek. Az allergiás eredetű kötőhártya-gyulladás esetén ugyanis megfigyelhető a szezonális ismétlődés: az adott allergén növény pollenszórásának idején jelentkeznek a tünetek.

A szemek viszketnek, vörösek, könnyeznek, jellemző a nem gennyes váladékozás, és szemhéjduzzanat is kialakulhat. Reggelre a szemrés összeragad. Ha a kellemetlen tünetek egész évben jelentkeznek, kiváltó okként felmerülhet a lakáson belüli allergének – például a háziállatok szőrének – szerepe.

A kiváltó okok

Az allergiás kötőhártya-gyulladást kiválthatják különböző allergének (por, pollen, állatszőr), de okozhatja a szem irritációját füst, bizonyos kozmetikumok vagy akár a klórtartalmú víz is az uszodában. Azok, akik március elejétől november végéig szenvednek a tünetektől, valószínűleg többféle pollenre is érzékenyek. Februártól márciusig a fák, májustól augusztusig a fűfélék, augusztustól novemberig pedig az üröm és a parlagfű okozhat gondot az arra allergiásoknak.
Akár házon kívül, akár házon belül vagyunk, a polleneken kívül nagy mennyiségben kerülhet a levegőbe a gombaspórákból is. Érdemes megemlíteni allergiát kiváltó tényezőként az állatszőrt, a madártollat és a házi port is.

A kötőhártya-gyulladás tünetei

Míg a kötőhártya-gyulladás érintheti csak az egyik vagy mind a két szemet, addig az allergiás kötőhártya-gyulladás az esetek többségében mind a két szemet érinti, de általában egyik oldal dominánsabban érintett.

Ha azt látjuk, hogy a szemből gennyes váladék ürül, akkor nagy valószínűséggel nem allergiás eredetű a szemgyulladás. Jellegzetes különbség még, hogy az allergia mindkét szemnél egyaránt tüneteket okoz, míg a fertőzés első tünetei rendszerint csak az egyik szemen jelentkeznek.

Az allergiás kötőhártya-gyulladás főbb tünetei:

a szem vörössége,
a szem viszketése,
idegentest-érzés (mintha idegen test lenne a szemünkben),
könnyezés,
a szemből ürülő váladék könnyszerűsége,
a szemhéjak, illetve a szem környékének ödémásodása.
 
Az allergiás kötőhártya-gyulladás kezelése

Az, hogy a tünetek meddig tartanak, függ az allergén fajtájától, de bizonyos pollenek esetén a tünetek hónapokon át jelen lehetnek.

Amennyiben biztos, hogy allergia okozza a kötőhártya-gyulladást, ajánlott az allergén fokozott kerülése.

A kezelés célja a kiváltó ok felderítése (inhalatív allergiavizsgálat), a diszkomfort megszüntetése. Annak eldöntése, hogy milyen kezelés szükséges (szemcsepp, szemkenőcs vagy tabletta), a szakorvos feladata. Érdemes felkeresni dr. Barta Ivettet, a Swiss Prémium Egészségközpont szemészszakorvosát.

Az orvos által felírt szemcsepp könnyebben a szembe juttatható, ha a csukott szem szemzugába csöppentünk, közvetlenül az orr mellett. Így a folyadék magától eloszlik a szem felszínén.

Az orvos által felírt kezelésen kívül alkalmazhatunk házi praktikákat is, amelyek enyhítik a nehezen viselhető tüneteket.

Tehetünk hideg vizes borogatást a duzzadt, viszkető szemekre. A hűvös borogatás nyugtatólag hat az égő, duzzadt bőrre.

Szemvidítófüvet vagy körömvirágot használjunk borogatás formájában: ehhez 1-1 teáskanál gyógyfüvet öntsünk fel kb. 50 ml forrásban lévő vízzel, várjuk meg, amíg kihűl, szűrjük le, itassunk át vele két vattapamacsot és naponta kétszer helyezzük néhány percre a lehunyt szemre. 

Az arcra lehetőleg csak természetes, allergén-, adalék- és tartósítószer-mentes kozmetikumokat használjunk.

Soha ne dörzsöljük a szemet! Ügyeljünk a gyakori pislogásra, a szemgolyó nedvesen tartására. Különösen számítógépes munka során felejtünk el gyakran pislogni.

A szemek bő, folyó, tiszta vízzel való mosása is segíti az allergének eliminálását.

Ajánló
Ajánló
Mit tehetünk a májunk egészségéért?

Mit tehetünk a májunk egészségéért?

A májbetegségek Magyarországon a harmadik leggyakoribb halálozási okot jelentik a szívbetegségek...

Hogyan kezelik a hegeket a fizioterápiában?

Hogyan kezelik a hegeket a fizioterápiában?

Sokáig sem esztétikai, sem egészségügyi szempontból sem foglalkoztak a műtétekből és különböző...

A bőrünkre megy – Hogyan mosakodjunk a kánikulában?

A bőrünkre megy – Hogyan mosakodjunk a kánikulában?

A tartós hőhullám, amelyből többször is bőven részesültünk az idén, mindannyiunkat próbára tesz....