Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2021-08-10

A bőrünkre megy – Hogyan mosakodjunk a kánikulában?

A bőrünkre megy – Hogyan mosakodjunk a kánikulában?

A tartós hőhullám, amelyből többször is bőven részesültünk az idén, mindannyiunkat próbára tesz. Hatással van az egészségünkre és a bőrünket sem kíméli. Nézzük, milyen szokásokkal tudjuk megóvni a bőrünket, és hogyan érdemes tisztálkodnunk kánikula idején.


A bőr, a test legnagyobb szerve az első és a legjobb védelmi rendszer a minket érő agresszív külső hatásokkal szemben. Amikor a bőr egészséges, jó néhány rétege összhangban működik a védelem érdekében, ám amikor károsodik és az állapota romlik, már nem képes hatékonyan ellátni barrier funkcióját, amellyel óv bennünket. Az egészséges bőr sejtjeinek állapota, a köztük lévő kapcsolatok minősége, a természetes hidratáló faktorok, a sejtközötti tér elemeinek együttese határozza meg bőrünk állapotát. Minden, ami megbontja – főleg erősen és tartósan – a hám integritását, az a bőr egészségét veszélyezteti. 
 
Mitől véd minket a bőr?

A hőmérséklet és a páratartalom változásai: segít a testhőmérséklet szabályozásában, korlátok között tartja a nedvességvesztést és fenntartja a nedvességegyensúlyt.

Betegség: semlegesíti az olyan agresszorokat, mint a baktériumok, a vírusok, valamint a környezet szennyező anyagai, és megakadályozza, hogy ezek bejussanak a testünkbe.

UV-fény: ha túl sok kártékony sugárzás éri a bőrt, szabadgyökök keletkeznek – ezek olyan agresszív molekulák, amelyek sejtkárosodást okoznak.

Nyomás, ütés, horzsolás: érzékeli a fájdalmat és figyelmeztet a veszélyre. Védőrétegként és energiaelnyelő közegként is működik.

Vegyi anyagok: a bőr képezi az első védelmi vonalat az agresszív összetételű anyagokkal szemben, amelyekkel a munkahelyen vagy otthon találkozhatunk, például ha durva tisztálkodószereket vagy nem megfelelő bőrápolókat használunk.
 
Hogyan zuhanyozzunk, fürödjünk hőségben?

Sokan úgy gondolják, felesleges a zuhanyozásról, fürdésről, mosdásról beszélni, hiszen ezt mindenki végzi, tehát valószínűleg jól is csinálja. Ez azonban koránt sincs így, ráadásul, ahogy fejlődik a tudomány, bővülnek az ismereteink, megváltozhatnak az eddig elfogadott alapelvek, új doktrínák alakulnak ki, amelyekhez az egészségünk érdekében fontos igazodnunk. 

Különösen most, amikor nagyon meleg van, így naponta akár többször zuhanyozunk, fürdünk, érdemes megfogadnunk az alábbi tanácsokat, amelyeket dr. Lieber Andrea orvos-természetgyógyász-kozmetikus, az Orvosi Kozmetika vezetője állított össze.
 
A víz hőmérséklete, amelyben zuhanyozunk, ne legyen túl forró, inkább kellemesen langyos.

A fürdés, zuhanyozás legfeljebb 5-10 percig tartson, hiszen minél tovább áztatjuk magunkat, annál nagyobb eséllyel szárad ki utána a bőrünk.

A mosakodáshoz használjunk bőrbarát, finoman tisztító szereket, melyek kiválasztásához kérhetünk szaktanácsot is.

Csak a szükséges területeken, a hajlatok lemosásánál használjunk a víz mellé tisztítószert. A szabad bőrfelszíneket, a mellkast, a hasat, a hátat és a végtagokat felesleges naponta zsíroldó hatású szerrel letisztítani.

Zuhanyozás után a bőr károsodásának megelőzésére használjunk testápolót, amelynek minőségét igazítsuk a szükségleteinkhez (bőrállapot, élethelyzet, időjárás stb.).

Ezek a tanácsok problémamentes, panaszmentes bőrállapotoknál érvényesek. Ekcémák, hámlások, viszketések, gyulladások esetén a bőrbarriert erősíteni kell, ennek megfelelően speciális anyagok használata szükséges.
 
A gyerekek bőre érzékenyebb

Kisgyermekeknél a fürdetés különösen fontos rituálé. A megnyugtató rutin, a kellemes érzet, a kötődés erősítése mind hozzájárul a baba ápolásához. Bár a friss kutatási eredmények szerint heti 2-3 fürdetés is elegendő lenne, az előbb felsoroltak miatt ez a szülőnek és a kisgyermeknek egyaránt kellemes közös program napi rutinná vált. A kicsik bőre sokkal sérülékenyebb, ezért a tisztítószerek mennyiségét érdemes csökkentenünk, és direkt nekik készült, magas minőségű tisztító és ápoló termékeket használni. 

Mit használjunk?

A Manubaba boltban is megtalálható Origi natúrkozmetikumok például tökéletesek erre a célra. 

Az Origi Baby Sensitive Fürdősó egyedülálló összetételű bőrbarát, hipoallergén babafürdető, amely organikus sheavaj- és kecsketejtartalmával puhává és hidratálttá varázsolja a baba finom, érzékeny bőrét, védi a kiszáradástól, megóvja annak természetes lágyságát. Sőt, a tengeri- és himalájasó-tartalmánál fogva a koszmó ellen is sikeresen veszi fel a harcot. 

Ha szeretnénk kisfiunk érzékeny vagy száraz, ekcémára hajlamos bőrét a legkíméletesebben tisztítani, használjuk az Origi It’s a Boy natúrszappanját, amely sok-sok kecsketejjel, tápláló olívaolajjal és organikus sheavajjal készült. Enyhe illattal és kék agyaggal mintázva olyan kisfiúknak készítették, akik nem vetik meg a fűben fetrengést, a pocsolyázást, így jól jön az esti pancsinál a hatékony és kíméletes bőrtisztítás. 

A kislányoknak pedig rózsaszín szappan dukál. Igazi királynői kényeztetés gyermekünk számára, ha Kleopátra kedvenc bőrápolóját, a kecsketejjel készült Origi It’s a Girl natúrszappanját választjuk az esti fürdésszertartáshoz. Enyhe illattal fűszerezték és rózsaszín agyaggal színezték, a tápláló olívaolaj, valamint az organikus sheavaj pedig gondoskodik arról, hogy kislányunk bőre puha és jól hidratált maradjon.

Ajánló
Ajánló
Ha folyton fáradtak vagyunk – A pajzsmirigy megbetegedései

Ha folyton fáradtak vagyunk – A pajzsmirigy megbetegedései

A pajzsmirigybetegség egyik tipikus tünete, amikor akár tíz óra alvás után is fáradtnak,...

Család születik program

Család születik program

A Maternity Magánklinika a várandósság teljes ideje alatt, egészen a szülés pillanatáig mindenben...

Mentsük meg a fogainkat!

Mentsük meg a fogainkat!

Amikor fáj a fogunk, mindent megtennénk, hogy megszabadítsanak minket ettől a kíntól, még a...