Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2021-09-01

Mit tehetünk a májunk egészségéért?

Mit tehetünk a májunk egészségéért?

A májbetegségek Magyarországon a harmadik leggyakoribb halálozási okot jelentik a szívbetegségek és a daganatos elváltozások után. Mit követünk el májunk egészsége ellen, és hogyan vigyázhatnánk jobban rá?


A máj a has jobb oldalán, a bordaív alatt helyezkedik el, és az egyik legnagyobb belső szervünk – a két lebenye együtt egy felnőtt embernél mintegy 1,4-1,6 kg. Részt vesz a szervezet szénhidrát- és zsíranyagcseréjében, az ehhez szükséges epe képzésében, a fehérjék lebontásában, a hormonháztartásban, az energiaellátásban és -raktározásban. Egyik fontos funkciója a szervezetbe a légutakon vagy a táplálékkal bejutó mérgek, vegyi anyagok (például alkohol, drogok, szerves oldószerek, gyógyszerek, tartósítószerek, egyéb kemikáliák) lebontása, kiválasztása. 
 
Kevesebb alkoholt!

Magyarországon a májkárosodások leggyakoribb oka a túlzott alkoholfogyasztás. A májzsugorodás és a májrák előfordulása, halálozási adatai Európa többi országáéhoz képest kirívóan rosszak. Az alkohol májkárosító hatásánál nemcsak a mennyiség számít – akad olyan ország, ahol az átlagos alkoholfogyasztás magasabb, mint nálunk, még sincs annyi májbeteg –, hanem a minőség is, hiszen a gyümölcsöt sosem látott, pancsolt szeszes italok fokozottan veszélyesek a májra. Fontos az is, hogy az egyéb májkárosító anyagok, körülmények vagy a fertőzöttség milyen mértékben fordulnak elő, hiszen ezek egymás hatását erősíthetik. 
 
Májbetegségek

Májkárosodást okozhatnak a nagy mennyiségben a szervezetbe kerülő mérgek, vegyi anyagok vagy az alkohol. Veszélyes a májra a trópusi körülmények között előforduló aflatoxin nevű penészgomba is, amely szennyezett élelmiszerekkel kerülhet a szervezetbe. Kialakulhat májbetegség-anyagcserezavar (pl. kóros elhízás, kezeletlen cukorbetegség) következtében, és nem ritka a vírus-, valamint a bakteriális fertőzés miatti akut és krónikus májgyulladás, hepatitis sem. A májgyulladás és a májkárosodás megnöveli a májrák rizikóját is, amely csak 2-4 százalékot tesz ki a daganatos betegségek között, de a halálozási aránya igen magas.
 
Fáj-e a máj?

A májnak igen jó a regenerálódó képessége, de nem korlátlan, így ezzel nem szabad visszaélni. Előfordul, hogy daganat, sérülés vagy egyéb ok miatt a máj egy részét el kell távolítani, de képes néhány hónap alatt visszanyerni az eredeti méretét. A májat károsító hatások hosszabb távon azonban összeadódhatnak, és egyre fokozódik a gyulladás utáni sejtelhalás, hegesedés, hegszövetképződés, és az ép májszövet folyamatosan csökken. Az anyagcsere- és a méregtelenítő funkciók csökkenése sokáig nem észlelhető. Az akut májbetegség, például az akut májgyulladás azonban kiválthat a jobb bordaív alatt jelentkező tompa vagy éles, intenzív fájdalmat is, amit a máj tokjának feszülése okoz.
 
Mi utal rá, hogy májproblémánk van?

A májbetegségek jellemzően hosszú ideig tünetszegények, a májproblémákra utaló jelek (például gyakori puffadás, étvágytalanság, rossz közérzet, fejfájás, gyengeség, zsibbadás, hányinger, hasmenés, bőrkiütés) nem specifikusak, mivel más emésztőrendszeri gondok is jelentkezhetnek hasonló panaszokkal. Ezenkívül tompa hasi fájdalom, hirtelen fogyás, hajhullás, a felszaporodó bilirubin miatt a szem ínhártyája és a bőr sárgás elszíneződése, valamint a has megnagyobbodása, a végtagok ödémája is jelezheti a bajt. Előrehaladottabb állapotban izomsorvadás, koncentrálási nehézségek, a bőrfelületen kis ütés nyomán kék foltok jelenhetnek meg, és megváltozhat, sötétre válhat a vizelet színe is. 
 
Hogyan vigyázhatunk jobban a májunkra?

A máj egészségének megőrzéséhez a megfelelő, kiegyensúlyozott táplálkozással, illetve az alábbi életmódi tényezők kerülésével járulhatunk hozzá: 
a májat terhelő kemikáliák, a tartósítószerek, az adalékanyagok, 
a túlzott gyógyszerszedés, 
a túlzott zsírbevitel, 
az alkoholfogyasztás  
 
Az alkohol – különösen a rossz minőségű, kétes összetételű szeszes italok – fogyasztása Magyarországon különösen gyakran áll a májkárosodások hátterében!

A hepatitis A- és B-fertőzés ellen egyrészt védőoltással, másrészt a fertőzésveszélyes helyzetek kerülésével lehet védekezni. A hepatitis A ellen megfelelő testi és konyhai higiéniával tehetünk, mivel ennek kórokozója a rosszul kezelt, fertőzött széklettel szennyezett élelmiszerrel kerülhet a szervezetbe.

A hepatitis B-fertőzés vérrel és testváladékokkal, a hepatitis C szintén vérkészítményekkel, véres eszközökkel terjed, ezért tanácsos kerülni a fertőzés rizikójával járó helyzeteket: a gyakori partnerváltást és az esetleg vérrel, szövetnedvvel szennyezett eszközökkel végzett orvosi vagy egyéb (tetoválás, akupunktúra, injekciós kábítószer-adagolás) beavatkozásokat. 

A máj védelméhez hozzátartozik, hogy ajánlatos évente egy-egy háziorvosi és laborvizsgálatot kérni, gyanú esetén pedig szakorvosnál, például a Budai Egészségközpont hepatológiai szakvizsgálatán részt venni.

Ajánló
Ajánló
Mentsük meg a fogainkat!

Mentsük meg a fogainkat!

Amikor fáj a fogunk, mindent megtennénk, hogy megszabadítsanak minket ettől a kíntól, még a...

Hatékony immunválasz – Mindent a lázról

Hatékony immunválasz – Mindent a lázról

Az őszi-téli időszakban gyakoribbá válnak a különböző fertőzéses megbetegedések. Ha tudni...

Szüleink, nagyszüleink – rajtunk is múlik jóllétük

Szüleink, nagyszüleink – rajtunk is múlik jóllétük

Ez a cikk a Hegyvidéken élő szépkorú lakosok számára íródott, és mégis az ő gyermekeikhez,...