Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2021-09-16

Életmentő mammográf – Használjuk ki az orvostudomány vívmányait!

Életmentő mammográf – Használjuk ki az orvostudomány vívmányait!

Bár sokszor elhangzik, mennyire fontosak a rendszeres szűrővizsgálatok, talán még mindig nem élünk elégszer ezek lehetőségével. Pedig érdemes kihasználnunk az orvostudomány fejlődését és azokat a modern eszközöket, amelyek segítségével a betegség olyan stádiumban kiszűrhető és gyógyítható, amelyet anyáink, nagyanyáink idejében csak későn észleltek volna.


Világszerte több mint egymillió nőt diagnosztizálnak emlőrákkal egy évben, annak ellenére, hogy a 40 év felettieknek kétévente javasolt mammográfiás vizsgálatot végeztetniük. Nyolc nőből egy élete során biztosan megszenvedi ezt a betegséget, és a klinikai kutatások azt mutatják, hogy a rosszindulatú elváltozások kb. 22 százalékát nem veszik észre időben. Ennek egyik oka, hogy az anatómiai felépítés, például a felvételen egymásra vetülő mirigyek, korlátozhatják a láthatóságot, és így elrejthetik az elváltozásokat.
 
Mindkét vizsgálat fontos!

Erre a problémára jelent megoldást a digitális tomoszintézises mammográf, amely egy háromdimenziós képalkotó technológia. A képek nagyon részletesen mutatják az emlőt, így ritkább esetben szükséges kiegészítő felvétel. Az ultrahang csupán 60 százalékban képes kiszűrni a mellrákot, a mammográfiai vizsgálat kb. 80 százalékos pontosságú. A kettő együtt 92-93 százalékos biztonsággal ad helyes diagnózist. A Budai Radiológia Centrum orvosai minden esetben mindkét típusú vizsgálatot elvégzik, fizikális, tapintásos vizsgálattal kiegészítve. Az egész szűrés mindössze félórát vesz igénybe.

A tomoszintézises mammográf előnyei

A hagyományos mammográfok egy irányból csak egyetlen felvételt készítenek. A tomoszintézises készülék az emlő körül ívben elfordul, és így kb. 50, egyenként 1 mm-es vékony rétegre választja szét a bonyolult képet. 

A daganat már akkor kimutatható mammográffal, amikor még nem tapintható.

29–41 százalékkal több rosszindulatú elváltozás szűrhető ki, mint a hagyományos mammográffal.

Nagyon részletes képet ad, így sokkal ritkábban van szükség kiegészítő felvételekre.

A vizsgálat alatt átlagos röntgensugár-terhelés ér minket.

Amit még fontos tudnunk

Rosszindulatú elváltozás gyanúja esetén egy héten belül mintavételre kerül sor, és az ezt követő első konzultáció ingyenes.

A közhiedelemmel ellentétben a vizsgálat nem fáj, csupán kicsit kellemetlen. A pár percig tartó nyomó érzést azonban érdemes elviselni azért cserébe, hogy megtudjuk, van-e kóros eltérés a mellünkben.

Az emlőrák egy nagyon alattomos rákfajta, mert sokáig képes észrevétlenül növekedni. A betegség egy bizonyos szakaszában azonban akkor is kimutatható mammográffal, amikor még nem tapintható. Ezért fontos a kétévenkénti szűrés, mert ha rendszeresen ellenőriztetjük magunkat, akkor minden valószínűség szerint időben kiderül az elváltozás. 

Ma Magyarországon az időben felfedezett emlőrák 70 százalék felett gyógyítható. A legjobb eséllyel az 1 cm alatti, még nem tapintható rák gyógyítható.

Kiknek ajánlott?

40 év feletti hölgyeknek.

Terhelő családi anamnézis esetén fiatalabb korban is.
 
Mikor nem végezhető?

35 év alatt csak nagyon indokolt esetben, szakorvosi indikációra.

Szoptatás és terhesség alatt.

Éves gyakorisággal (csak indokolt esetben).
 
Tévhitek, amelyeknek ne dőljünk be

A szoptatás megvéd a mellráktól.
A minimum 10 hónapnyi szoptatás valóban csökkenti az emlőrák kockázatát, de azt nem mondhatjuk, hogy védettséget biztosít.

A mammográfia nagyon fáj.
A vizsgálat valóban kissé kellemetlen, hiszen össze kell nyomni hozzá az emlőt, de a fájdalmastól messze áll. Apró kellemetlenség azzal szemben, hogy az időben fel nem fedezett rák milyen problémákat okoz.

A mammográfiás vizsgálat nagy sugárterhelést jelent a szervezetre.
Az a GE típusú tomoszintézises mammográf, amivel a vizsgálatot végzik, a legmodernebb elérhető eszköz a piacon, amelynek a sugárterhelése a lehető legkevesebb. Nem jelent nagyobb terhelést, mint egy szokványos négyirányú felvétel.

Elég egy ultrahangvizsgálat is, ha mellrákszűrést szeretnénk.
Az ultrahangvizsgálat az emlőben előforduló rosszindulatú elváltozások kiszűrésére nem alkalmas. Az UH-vizsgálat a szakma szabálya szerint csak a mammográfia kiegészítéseként jöhet szóba.

A mammográfiai vizsgálat nem javasolt, ha implantátum van a mellben, mert az sérülhet.
Az ép implantátum nem repedhet meg a mammográfiás vizsgálat során. Amennyiben lehetséges, ilyenkor az implantátum elé húzzák a mirigyállományt és csak arról készítenek felvételt. Ha az implantátum izom alatt van, csak az emlőről készül felvétel.

Ajánló
Ajánló
Ha folyton fáradtak vagyunk – A pajzsmirigy megbetegedései

Ha folyton fáradtak vagyunk – A pajzsmirigy megbetegedései

A pajzsmirigybetegség egyik tipikus tünete, amikor akár tíz óra alvás után is fáradtnak,...

Család születik program

Család születik program

A Maternity Magánklinika a várandósság teljes ideje alatt, egészen a szülés pillanatáig mindenben...

Mentsük meg a fogainkat!

Mentsük meg a fogainkat!

Amikor fáj a fogunk, mindent megtennénk, hogy megszabadítsanak minket ettől a kíntól, még a...