Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2021-10-06

Fogászati kezelési kisokos

Fogászati kezelési kisokos

A járvány ideje alatt, amikor nem voltak elérhetők a védőoltások, még azok is kénytelenek voltak elodázni a fogorvosi vizsgálatot, akik nem berzenkednek tőle különösebben. Most viszont nincs akadálya: használjuk ki a lehetőséget, és nézessük meg fogaink állapotát.


Senki sem szeret fogorvoshoz járni, pedig manapság már nem kell, hogy elriasszanak minket a fájdalmas beavatkozások. Az orvostudomány fejlődésével a fájdalomcsillapító anyagok is hatékonyabbak, a régebben sok kínt okozó kezelések tökéletesen fájdalommentessé váltak. Ráadásul a rendszeres ellenőrzéssel és kisebb beavatkozásokkal javítható a fogazati állapotunk, anélkül, hogy bármely fogunkat el kelljen távolítani. A nagyobb értékű pótlások így megelőzhetők. Nézzük, mit tehetünk annak érdekében, hogy csillogó, szépséges mosollyal kápráztassuk el környezetünket!
 
Gyakori fogászati kezelések:

1. Konzerváló fogászat

A konzerváló kezelés azt jelenti, hogy a szakember próbálja megtartani a fogat és ennek érdekében kezelni a fennálló problémát. A konzerváló fogászathoz tartoznak:

Különböző tömések – A leggyakoribb fogászati beavatkozás, amely a kisebb és a közepes méretű szuvasodások ellátására alkalmazható. Ha időben kezeltetjük, akkor megelőzhetők az olyan későbbi komplikációk, mint a gyökérkezelés vagy a fog eltávolítása. A töméseket minden esetben fémmentes tömőanyagból készítik a Swiss Prémium Egészségközpontban, így a fogakkal megegyező színű, természetes hatás és tartós eredmény érhető el.

Gyökérkezelés – A gyökérkezeléssel elkerülhető a fog eltávolítása. A kezelés indoka leggyakrabban a fogbélgyulladás, amit a mély szuvasodásból a fogbélbe jutó baktériumok okoznak. Első lépésben röntgent készítenek a fogról, hogy pontosan lássák a problémát. Ezt követően érzéstelenítik a fogat, és fájdalommentesen eltávolítják a gyökérből az ereket és az idegeket. Alapos fertőtlenítés után a csatornát gyökértömő anyaggal töltik fel. Végül a gyökértömés pontosságát újabb röntgennel ellenőrzik.
 
2. Foghiányok pótlása (protetika)

Betétek (inlay, onlay) – Az inlay vagy onlay betétek egyfajta „ragasztott tömések”, amelyek fogtechnikai laborokban készülnek, s végül szilárd állapotban beragasztással kerülnek a fogüregbe. Nagy előnyük, hogy segítségükkel a megmaradt fogszövet megmenthető, megtartható.

Az inlay fogtömés elsősorban őrlőfognál alkalmazott technológia, abban az esetben, ha a fog letört vagy a szuvasodás túlságosan nagy mértékű. Onlayt abban az esetben helyeznek fel, ha a fog károsodása túl nagy ahhoz, hogy inlay kerülhessen az adott felületre, mert nemcsak a rágófelszín, hanem a fogcsücsök is károsodott.
 
3. Esztétikai fogászat

Fogkő-eltávolítás – A fogak felszínén lerakódott, megtelepedett baktériumrétegeket nevezzük fogkőnek. Eltávolításuk az ún. depurátor segítségével történik, ami kicsi ultrahangos lökések segítségével választja le a fogkövet a fogak felszínéről. A folyamat közben a fogakat vízsugár hűti. Az ultrahangos fogkő-eltávolítás nem jelent veszélyt a fogak részére, mert csak a fogkőre hat. A fogzománc így tökéletesen sértetlen marad, a folyamat pedig nem jár fájdalommal.

Fogfehérítés – Egy hófehér mosoly magabiztosságot ad. Az elszíneződött fogak elsősorban esztétikai problémát jelentenek, ami hatással lehet az ember teljes életére. Számos tényező mellett a dohányzás és a színező hatású élelmiszerek (pl. kávé, bor, kóla) okozhatják a fogak elszíneződését. Amennyiben érzékenyebbek a fogaink, választhatjuk az otthoni fogfehérítési eljárásokat. Az azonnali eredmény érdekében pedig a rendelői fogfehérítést is igénybe vehetjük.
 
4. Fogszabályozás

Miben tud segíteni a fogszabályozás? Torlódó fogak, túlzottan nagy rések a fogak között, fájó állkapocs, ezekkel a problémákkal mindenképp érdemes fogszabályozásban jártas fogorvost felkeresni. A kezelés célja, hogy a fogazatot és az állcsontokat funkcionálisan és esztétikailag is helyreállítsa. Ma már senki sem csodálkozik a felnőtt fogszabályzókon, sőt. A fogazat korrekciója minden életkorban aktuális és elkezdhető. Természetesen az az ideális, ha már kisgyermekkorban a szülők figyelmet fordítanak a kicsi egészséges fogazatának kialakítására. A felnőtt- és a gyermekfogszabályzásnak technikai eszközei eltérők, de a céljuk azonos.

A fogszabályozás általános menete az alábbi:
 
panorámaröntgen,
lenyomatvétel,
fotódokumentáció-készítés,
részletes, írásos dokumentáció átadása, megbeszélése,
fogszabályzó kiválasztása,
fogszabályzó felhelyezése.
 
A Swiss Prémium Egészségközpontban elérhető fogszabályozó készülékek:

A Happy Smile a jelenleg elérhető egyik legesztétikusabb fogszabályozó rendszer. Kialakításának köszönhetően szinte észrevehetetlen. Az esztétikus megjelenés mellett komfortos viselést biztosít. A fogszabályozó kivehető, így az étkezések és a fogtisztítások is akadálytalanok. A síneket egy különleges szoftver segítségével tervezik. Az alsó és felső sínek külön vannak. Egy-egy sínt átlagosan 2 hétig kell viselni, napi 20-22 órában.

Önligírozó fogszabályozó: A készülék nagy előnye, hogy lágyabb, csontbarát erőkkel készteti a fogakat mozgásra. A készülék nagyobb komfortot biztosít több hagyományos fogszabályzóhoz képest. A lágy erővel működő fogszabályozó használata rövidebb kezelési időt és ritkább rendelői vizitet kíván. A foghúzás is gyakrabban elkerülhető a használatával, mert kiválóan alkalmas helyteremtésre a szájban. Ez a rendszer is elérhető a piacon esztétikus, fogszínű verzióban.
 
5. Parodontológia

A parodontológus a fogágybetegségek (ínygyulladás, fogágygyulladás, ínyvisszahúzódás) kezelésével foglalkozik.

A páciensek elsősorban fogak mobilissá válása miatt keresik fel a parodontológus szakorvost, emellett gyakori panasz a fogínyvérzés és –fájdalom, illetve az ínyvisszahúzódás is. A fogágybetegség nem más, mint a fogakat körülvevő szövetek megbetegedése. Kezdeti stádiumban az ínyt, előrehaladott esetekben a fogak gyökerét tartó csontot is érintheti. A fogágybetegségek kialakulásának legfőbb oka a fogakat borító lepedékben, illetve fogkövön megtelepedett és felhalmozódott baktériumok. Emellett súlyosbító tényezőként szerepelhet a dohányzás, a cukorbetegség, genetikai rendellenességek, valamint egyes gyógyszerek szedése, mint a fogamzásgátló és a vérnyomáscsökkentő.

Ajánló
Ajánló
Mentsük meg a fogainkat!

Mentsük meg a fogainkat!

Amikor fáj a fogunk, mindent megtennénk, hogy megszabadítsanak minket ettől a kíntól, még a...

Hatékony immunválasz – Mindent a lázról

Hatékony immunválasz – Mindent a lázról

Az őszi-téli időszakban gyakoribbá válnak a különböző fertőzéses megbetegedések. Ha tudni...

Szüleink, nagyszüleink – rajtunk is múlik jóllétük

Szüleink, nagyszüleink – rajtunk is múlik jóllétük

Ez a cikk a Hegyvidéken élő szépkorú lakosok számára íródott, és mégis az ő gyermekeikhez,...