Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2021-11-02

Gyerekek az iskolapadban – Mozgassuk meg őket!

Gyerekek az iskolapadban – Mozgassuk meg őket!

A testünk arra lett teremtve, hogy folyamatosan mozogjunk, és ezt a csupa energia, fenekükön megülni nem tudó gyerekek óvodáskorban még tökéletesen érzik. Aztán az iskolában, a tanórákon sok ülésre kényszerítve mindez megváltozik, és ekkor kezdődnek a mozgásszervi problémák is. 


Sajnos sem a döntéshozók, sem a pedagógusok, sem pedig a bútorgyártók nem igazán foglalkoznak a helyes ülés forszírozásával és az ergonómiailag jó munkatér kialakításával. Teljesen a gyerekre van bízva, hogy üli le az általános iskolától érettségiig vezető 12 évet az iskolapadban. Ráadásul pont az életnek azon szakasza ez a tucatnyi esztendő, amikor a legnagyobb változáson megy keresztül a fiatalok mozgásrendszere, mondják a Katona Rehab szakemberei.
 
A rossz pozícióban ülés fájdalmakat okoz

Több olyan kutatást készítettek már, amely egyértelműen kimutatja, hogy milyen káros egy éppen növésben lévő szervezet számára a folyamatosan rossz pozícióban való ülés.  Ilyen kutatás a Journal of Research in Health Science által végzett tanulmány, amit 2017. október és 2018. február között végeztek. Tunéziában 1221 12–18 év közötti tanuló kapott egy kérdőívet, amiben nemcsak az ülés okozta fájdalomra tértek ki, hanem rákérdeztek a fizikai aktivitásukra és a szociális helyzetükre is. A tanulmány célja a nyak-, a váll- és a derékfájás gyakoriságának, kockázati tényezőinek és következményeinek azonosítása volt az iskoláskorúak körében.

A tanulmány egyértelműen kimutatta, hogy a napi nyolc óránál hosszabb ülés a hátfájás kockázati tényezője. Arról is beszámoltak, hogy a napi két óránál hosszabb tévénézés megduplázza a derékfájdalom kialakulásának kockázatát serdülőknél. A helytelen ülés és a nem megfelelő testtartásban való többórás tanulás hajlamosító tényező a kényelmetlenségre, a fájdalomra és a fáradtságra. A kényelmetlen testtartásban való ülés a porckorongra megnövekedett nyomást eredményez, ami a porckorong alultápláltságához vezet, és veszélyeztetheti az izom-, valamint a csontrendszer integritását.

Különösen érdekes megjegyezni, hogy az osztálytermi bútorok hatása egyértelmű a kialakult fájdalmakra. Az eredmény megerősítette, hogy az ülés háttámlájának magassága és az üléstől az asztallapig mért távolság összefüggésben áll a derékfájással, mindemellett, hogy a túl alacsony asztal a nyaki fájdalom kockázati tényezője. Ez a megállapítás rávilágított, hogy sokkal több figyelmet kéne szentelni az egészséges munkakörnyezetnek.
 
Mit tehetünk gyermekünk egészségéért?

A széknek vagy a padnak olyan magasnak kell lennie, hogy a kicsi talpa kényelmesen leérjen a földre. Ne lógjon a lába a levegőben, ha szükséges, használjon lábtartót, ami akár egy doboz is lehet. Ha úgy látjuk, hogy nem elég magas a szék, nyugodtan vigyünk párnát vagy valamilyen magasítót neki, hogy jobb testtartásban üljön. 

Segítség lehet az is, amennyiben a diák nem cipeli a táskájában az összes könyvét napról napra, hanem ha van erre lehetősége, bent hagyja azokat az iskolában. 

Sokszor nemcsak az ülés mennyiségével, hanem az egyhelyben maradással van baj. Ha a gyerek például a házi feladat írásánál, tanulásnál tud úgy a feladatra koncentrálni, hogy közben ösztönösen változtatgatja a testhelyzetét, ne akadályozzuk meg ebben. Ha akarja, olvasson a földön ülve, hason fekve, nem muszáj íróasztalhoz kényszerítenünk, hiszen fontos, hogy a mozgásszervrendszere egészséges maradjon, ebben pedig a gyakori pozícióváltás segíti.

Tanulás közben tartson a gyerek szünetet: óránként legalább tíz percre szüksége van, hogy átmozgassa elgémberedett tagjait, hiszen amikor ülés közben egy feladatra koncentrál, észre sem veszi, hogy meggörnyed, vagy zsibbadásig tartja egy pozícióban a végtagjait. Ilyenkor nincs plusz agyi kapacitása arra, hogy még a tartására is odafigyeljen, ezért tesz jót neki egy mozgással teli szünet. 

Ha a problémát a mozgáshiány váltotta ki, akkor mozgással kell kezelni. Természetes, harmonikus és változatos mozgásra van szüksége a gyermeknek, amiben van szívet-tüdőt terhelő kardió (fogócska, futkározás, biciklizés, úszás) és izomerősítés (például mászókázás) is. Ezek a mozgások, különösen szabad levegőn, nemcsak a mozgásrendszernek, hanem a mentális teljesítőképességnek és a léleknek is jót tesznek!

A túlságosan befogott, különórákra járó gyerek számára különösen fontos az olyan lehetőség, ahol le tud lazulni. Ne higgyük, hogy a számítógépezés, az okostelefonozás ilyen tevékenység. Ezektől a gyerek csak látszólag pihen, valójában még inkább befeszül. A természetben végzett aktív kikapcsolódáson kívül segíthet a relaxációs technikák elsajátítása is, jót tesz az autogén tréning és a gyermekjóga is. 

Ajánló
Ajánló
Mentsük meg a fogainkat!

Mentsük meg a fogainkat!

Amikor fáj a fogunk, mindent megtennénk, hogy megszabadítsanak minket ettől a kíntól, még a...

Hatékony immunválasz – Mindent a lázról

Hatékony immunválasz – Mindent a lázról

Az őszi-téli időszakban gyakoribbá válnak a különböző fertőzéses megbetegedések. Ha tudni...

Szüleink, nagyszüleink – rajtunk is múlik jóllétük

Szüleink, nagyszüleink – rajtunk is múlik jóllétük

Ez a cikk a Hegyvidéken élő szépkorú lakosok számára íródott, és mégis az ő gyermekeikhez,...