Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2021-11-04

Milyen komoly egészségügyi problémát jelezhet a lábzsibbadás?

Milyen komoly egészségügyi problémát jelezhet a lábzsibbadás?

Ha hosszabb ideig ülünk egyhelyben, gyakran érezzük úgy, hogy teljesen elzsibbadt a lábunk. Ez többnyire ártalmatlan jelenség, hiszen testhelyzetünk megváltoztatásával hamar elmúlik. Probléma akkor lehet, ha a zsibbadás rendszeressé válik, és napközben többször visszatér ez az érzés, esetleg fájdalom is társul hozzá.

Gyakorlatilag testünk bármely területe zsibbadhat, a lábujjunktól a nyelvünkig. Ha munka közben végig egyhelyben, például egy íróasztalnál ülünk, vagy alvás közben a karunk órákig egy pózban volt, esetleg a könyökünket beütjük valahová, akkor igen gyakran zsibbadást érzünk. Ez abból fakad, hogy valamilyen ideg hosszabb-rövidebb ideig, vagy egy hirtelen erős ütés következtében, nyomás alá kerül.

Természetesen ilyenkor nem kell komoly betegségre gondolnunk. A zsibbadásnak sok oka lehet, ezért fontos, hogy alaposan megfigyeljük a tüneteinket, mielőtt orvoshoz fordulnánk velük.

Milyen betegségek állhatnak a zsibbadás hátterében?

Egyes idegek gyulladásos vagy mechanikai sérülése,
keringési zavarok, szív- és érrendszeri betegségek,
vérszegénység (anémia), dehidratáltság,
gerincbetegségek, az ideg mechanikai térszűkülése vagy idegbecsípődés miatt kialakuló mozgásszervi betegség, így például porckorongsérv,
gyógyszerek mellékhatása,
neurológiai megbetegedések.
 
Az ülőmunkát végzők legnagyobb ellensége

Az „ülésbetegség” szerepet játszhat az elhízásban, a mozgásszervi rendellenességekben, a visszerességben, a depresszióban, a magas vérnyomásban, a cukorbetegségben, egyes daganatos betegségekben, vesebetegségekben, szív- és érrendszeri problémákban, valamint a porckorongsérvben. Ez utóbbi minden harmadik magyar embert érint, kor szerinti megoszlásban leginkább a 30–50 éveseket.

Milyen panaszok esetén gyanakodjunk porckorongsérvre?

A porckorongsérv kialakulásakor a panaszok forrása elsősorban a mechanikai térszűkítés. Az érintett ideg ödémásodik, megvastagodik, begyullad. Ez funkciózavarral jár, amely fájdalom érzészavar, zsibbadás, illetve az ideg által működtetett izmok gyengülése vagy komplett bénulása is lehet. A porckorongsérv klasszikus tünetei a heves, éles fájdalom, amely a derékból a fartájék, a forgó felé, gyakran az alsó végtagba térdig, sőt bokáig sugárzik. E panaszokhoz az alsó végtag zsibbadása is társulhat. A tünetek néha alattomosan, lassan alakulnak ki.

Ritka esetben a fájdalomhoz a láb mozgásainak gyengesége, még ritkábban a széklet és a vizeletürítés kontrolljának a zavara is társulhat. A pontos diagnózis és terápia felállításhoz mindenképpen szükséges ortopédus szakember véleményét kikérnünk. A hétszeres Superbrands Díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését kereshetjük fel mintegy 45 szakterületen, így az ortopédián is.

Hogyan előzzük meg a porckorongsérvet?

A porckorongsérv kialakulásában genetikai okok is szerepet játszhatnak, megelőzéséért azonban sokat tehetünk. A porckorongok állapotát károsíthatja az elhízás – nem csupán a súlytöbblet okozta terhelés, de a biokémiai változások miatt is.

A rendszeres dohányzás rontja a vaszkuláris keringést, ezáltal a porckorong állapotát, így a cigaretta sok más betegség mellett ez esetben is rizikófaktor.

Rendszeres testmozgással, bőséges folyadékbevitellel és porcvédő készítmények fogyasztásával sokat tehetünk gerincünk egészségéért.

Ülés közben figyeljünk a helyes tartásra, naponta többször vegyük fel a helyes ülő pozíciót, húzzuk ki magunkat.

Rendszeresen váltogassuk az ülőalkalmatosságot (szék, fotel, térdeplő szék, labda) lehetőség szerint fél-, egyóránként szakítsuk meg az ülést, változtassunk a testhelyzetünkön, álljunk fel, mozogjunk.

A lehető legtöbb munkafolyamatot (telefonálás, tárgyalás) végezzük álló helyzetben vagy sétálva.

Munka közben naponta többször, lehetőleg félóránként iktassunk be keringést fokozó, nyújtó, lazító gyakorlatokat, akár ülő helyzetben is (például lábfej mozgatása, vállak nyújtása, farizmok megfeszítése, medence billentése).

Szükség esetén használjunk a helyes ülést elősegítő külső támaszt (hengerpárna, ékpárna).

Ajánló
Ajánló
Ha folyton fáradtak vagyunk – A pajzsmirigy megbetegedései

Ha folyton fáradtak vagyunk – A pajzsmirigy megbetegedései

A pajzsmirigybetegség egyik tipikus tünete, amikor akár tíz óra alvás után is fáradtnak,...

Család születik program

Család születik program

A Maternity Magánklinika a várandósság teljes ideje alatt, egészen a szülés pillanatáig mindenben...

Mentsük meg a fogainkat!

Mentsük meg a fogainkat!

Amikor fáj a fogunk, mindent megtennénk, hogy megszabadítsanak minket ettől a kíntól, még a...