Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2021-11-24

Karácsony biztonságban: így kerüljük el a baleseteket a háztartásban

Karácsony biztonságban: így kerüljük el a baleseteket a háztartásban

Csak az nem hibázik, aki nem dolgozik, tartja a mondás, és ez bizony az ünnepi készülődésre is igaz. Nem is csodálkozhatunk azon, hogy karácsony táján megszaporodnak a háztartási balesetek, hiszen a sokféle feladat végzése közben jó néhány veszélyforrás leselkedik ránk. 


Legtöbbünk úgy gondol az otthonára, mint a nyugalom és a biztonság szigetére, holott a legtöbb baleset a lakásainkban következik be. A KSH adatai alapján 2020-ban Magyarországon 1557 olyan otthoni baleset történt, amely halállal végződött. 

Gyakori esetek a kisebb égési sérülések, éles tárgyak okozta vágások, azonban leggyakrabban az esések idéznek elő komolyabb sebesüléseket. Az ünnepi hangulatra pedig a legapróbb, legkevésbé súlyos baleset is rányomhatja a bélyegét, hiszen hatalmas riadalmat képes kelteni, és alaposan megtépázhatja a bizonságérzetünket is. Nézzük, mire figyeljünk karácsony táján!
 
Óvatosan a konyhában!

Az ünnepi balesetek között előkelő helyen szerepelnek a konyhai sérülések, hiszen sokat sütünk-főzünk, míg a karácsonyi menüsort elkészítjük. A forró olaj, a zubogó víz és az éles kések a nagy kapkodásban sok balesetet okozhatnak, ezért nagyon fontos odafigyelve és előre tervezve készülni az ünnepre.
 
Hogyan kerüljük el?

Amit csak lehet, érdemes már az előző napokban előkészíteni, hogy ne minden december 24-én szakadjon a nyakunkba. Osszuk meg a feladatokat, ne tekintsük egyszemélyes küldetésnek az egész menüsor elkészítését. Megkönnyíthetjük az életünket úgy is, hogy például a bejglit, a süteményeket nem mi sütjük, hanem megrendeljük, házhoz szállíttatjuk. Végül pedig, ünnepi hangulat ide vagy oda, próbáljunk az alkohollal is csínján bánni, mert romantikus vígjátékokban jól mutat, amint a főszereplő teli borospohárral a kezében, remek hangulatban kavargatja az ételt, a valóságban azonban lássuk be, könnyebb úgy hibázni, ha már egy-két pohár bor vagy pezsgő lecsúszott a torkunkon.
 
Vigyázzunk a tűzzel!

A statisztikák szerint karácsonykor 50 százalékkal többen halnak meg lakástűzben, mint az év bármely szakaszában, ami a felelőtlen gyertyahasználat miatt fordulhat elő. Sokan még mindig felügyelet nélkül hagyják a lángokat, sőt az is előfordul, hogy a karácsonyfa közelébe, esetleg alá teszik a mécseseket, hogy még meghittebbé tegyék a hangulatot.
 
Hogyan kerüljük el?

Soha nem szabad éghető tárgy közelébe tenni a gyertyákat, és tilos azokat felügyelet nélkül hagyni! Különösen oda kell figyelni minden apró veszélyforrásra, ha kisgyerek is van a családban. Még a jobbik eset, ha valaki csak megégeti magát a kitett mécsesekkel, ám azok feldöntésével könnyen elharapóznak a lángok. Már csak ezért is nagyon fontos, hogy megfelelő eszközben tároljuk az égő gyertyákat, és soha ne feledkezzünk meg arról, hogy meggyújtottuk őket.
 
Ellenőrzött helyről vegyünk égősort!

Talán nem is gondolnánk, de rendkívül gyakori, hogy valakit gyengébb-erősebb áramütés ér az ünnep során, mert a használni kívánt égősor zárlatos. Nagyon sokszor és sok helyen elmondták már, hogy csak olyan égősort szabad vásárolni, ami ellenőrzött helyről származik, a piacokon, utcai árusoknál található izzók olcsók, de nagyon veszélyesek lehetnek.
 
Hogyan kerüljük el?

Amellett, hogy csak ellenőrzött helyről vegyünk új égőket, nem árt óvatosnak lenni akkor sem, ha a már meglévő égősort használjuk. Mielőtt bedugnánk, ellenőrizzük, hogy a vezeték nem károsodott-e egy év alatt, illetve arra is figyeljünk, hogy a fenyő ne legyen nedves, amikor bekapcsoljuk a szerkezetet, mert ez is zárlatot okozhat.
 
Ha megtörtént a baj, van segítség

Ha balesetet szenvedünk, a legfontosabb, hogy higgadtak maradjunk. Gyors orvosi ellátást igénylő, hirtelen felmerülő egészségügyi problémáinkkal felkereshetjük a hétfőtől péntekig működő Wáberer Medical Center Walk-IN rendelését. A háztartási balesetektől a sportsérüléseken át szakszerűen ellátják az akut sérüléssel érkezőket.
 
A Walk-IN Centerben a következőket kezelik:

friss balesetből származó sebek, fejsebek, végtagi sebek 
láb-, boka-, térdrándulás, -húzódás, szalagsérülések, törések 
kéz, ujjak, csukló rándulása zúzódásai, törései 
alkar, könyök, váll sérülései 
ízületi ficamok 
zárt végtagi sérülések 
izomhúzódás, izomszakadás 
otthoni, háztartási sérülések, iskolai sérülések, könnyű munkahelyi balesetek 
sportsérülések 
 
Nem kezelik a következőket:

eszméletvesztéssel járó fejsérülések 
súlyos nyak-, gerinc-, mellkasi, hasi sérülések 
csípőtáji törések, nagy csöves csontok (combcsont) törései 
nyílt törések 
sérültek 12 éves kor alatt 
szándékos önártalom-okozás 
fertőzött sebek 
 
Hogyan tudjuk megkülönböztetni, hogy milyen ellátásra van szükségünk?
 
Walk-IN ellátás

Nem életveszélyes, de gyors orvosi ellátást igénylő állapotok (pl. nem életveszélyes betegség vagy sérülés)
12 éves kortól gyermekeknek és felnőtteknek
 
Kórházi sürgősségi ellátás

Életveszélyes állapot vagy sérülés (pl. súlyos baleset, szívroham vagy stroke)
Felnőtteknek és gyermekeknek külön intézményben
Mentők: 112

Ajánló
Ajánló
Ha folyton fáradtak vagyunk – A pajzsmirigy megbetegedései

Ha folyton fáradtak vagyunk – A pajzsmirigy megbetegedései

A pajzsmirigybetegség egyik tipikus tünete, amikor akár tíz óra alvás után is fáradtnak,...

Család születik program

Család születik program

A Maternity Magánklinika a várandósság teljes ideje alatt, egészen a szülés pillanatáig mindenben...

Mentsük meg a fogainkat!

Mentsük meg a fogainkat!

Amikor fáj a fogunk, mindent megtennénk, hogy megszabadítsanak minket ettől a kíntól, még a...