Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2021-12-02

Hogyan tehetjük könnyebbé a gyermekágyas időszakot?

Hogyan tehetjük könnyebbé a gyermekágyas időszakot?

A szülés és a kisbaba érkezése nemcsak az édesanyának, hanem az egész családnak hatalmas változást hoz az életébe. A gyermek világra jövetelét követő néhány hétben jó néhány újdonsággal és addig nem tapasztalt érzésekkel, feladatokkal kell megküzdenie a családnak, miközben az édesanyának ebben az időszakban saját magára is hangsúlyt kell fektetnie a szülést követő regeneráció érdekében. 


Gyermekágyas időszaknak a szülést követő első hat hetet nevezzük. Ez a hat hét alkalmas arra, hogy a szülők jobban megismerjék gyermeküket, rutinná váljanak a mindennapi teendők a kicsi tisztában tartásával, etetésével kapcsolatban, valamint hogy a kezdetben idegennek tűnő helyzet megszokottá válhasson. 

Mi történik a szülést követően?

Szülést követően az édesanyát, valamint a kisbabáját néhány napig megfigyelik és különböző vizsgálatok miatt bent tartják a kórházban. Amennyiben megtörténtek a vizsgálatok és mindketten jól vannak, pár nap elteltével hazaengedik mindkettőjüket. A kórházban töltött időszak alatt az egyik legfontosabb, hogy a kismamának beinduljon a tejtermelése.

Manapság egyre többen szoronganak attól, hogy nem tudják majd szoptatni a gyermeküket, és ez a szülést követő kimerültséggel együtt megnehezítheti a tejtermelés beindulását. Ilyenkor érdemes szakembert felkeresni, aki segít ellazulni a kismamának, megfelelő tápanyagok bevitelét javasolja, illetve különböző tejtermelő praktikákat ajánl.

A Villa Medicina szolgáltatása például a heti rendszerességgel induló szülésfelkészítő program, amelyet Vasvári Viktória szülésznő és szonográfus szakember tart. Emellett szombatonként a csoportos felkészítő mellett privát szülészeti konzultáción lehet részt venni Viktóriával, aki segít a várandósság és a szülés, illetve a szülés utáni időszakban felmerülő kérdések megválaszolásában. 

Tippek, hogy könnyebb legyen ez a hat hét

1. Ne aggódjunk a szoptatás miatt!
Ha az első néhány napban nem indul meg a tejtermelés, aggodalomra semmi ok, ugyanis a gyermekünknek az első néhány napban nincs szüksége élelemre, csak minél több folyadékra, amelynek a pótlása könnyedén megoldható. A tejtermelés megindulását követően érdemes a laktációs tanácsadó által ajánlott termékeket használni a kezdeti mellgyulladás megelőzésére, kezelésére. 

2. Bátran kérjünk segítséget!
Bár sok kismama gondolja azt, hogy egyedül is megbirkózik a baba körüli teendőkkel, ne felejtsük el, hogy a szülés fizikailag mindenkit megvisel. Ne szégyelljünk tehát segítséget kérni akkor sem, ha előtte ez eszünkbe sem jutott. Olyan embert hívjunk segíteni – főleg, ha úgy érezzük, hogy be is kell költöznie hozzánk erre a pár hétre –, akivel fesztelenül tudunk viselkedni, akinek megmondhatjuk, ha arra vágyunk éppen, hogy magunkra hagyjanak, vagy aludjunk egy jót.

3. Készüljünk fel a baba körüli első hetek teendőire!
Olvassunk a szoptatásról, altatásról, legyenek kéznél azok a könyvek vagy cikkek, amelyekben gyorsan utánanézhetünk, hány fokos vízben kell fürdetni a babát, vagy mikor vihetjük ki levegőztetni. Ha van rá lehetőség, menjünk el csecsemőgondozási tanfolyamra, jelentkezzünk be szoptatós baba-mama csoportba, ahol a sorstársainkkal is beszélhetünk ezekről a témákról.

4. Pihenjünk, amennyit tudunk!
Az első néhány napban nyugodtan az ágyban maradhatunk a babával, aludjunk, amikor ő alszik. Osszuk meg párunkkal az éjszakai teendőinket: amíg mi felkészülünk a szoptatásra, párunk tisztába teheti a babát. Ha jó alvó, vissza is feküdhet arra a félórára, amíg mi szoptatunk, és utána vállalhatja a baba büfiztetését, visszaaltatását, főleg hétvégeken, amikor másnap nem kell korán kelnie.

5. Alakítsuk ki a család új napirendjét!
A nagy változást mindenki megérzi a családban, természetes tehát, hogy nem megy egyik napról a másikra az új napirend kialakítása. Nyugodtan tologassuk például a fürdetés időpontját, amíg meg nem találjuk a mindannyiunk számára megfelelőt, vagy szervezzük át a reggeleket úgy, hogy legyen időnk reggelizni és tusolni, mielőtt a párunk elindul.

Tegyük be a babát a mózeskosarába vagy a pihenőszékébe, és vigyük magunkkal a lakásban oda, ahol dolgunk van. Nagy figyelemmel fogja követni, hogyan mosogatunk vagy vasalunk, és közben mi is haladunk a dolgunkkal. Hordozókendőben magunkra is köthetjük, amíg a házimunkát végezzük.

6. Ne fogadjunk látogatókat!
Ahogy az egészségügyi intézmények sem látogathatók most, úgy ha lehet, otthonunkba se nagyon érkezzenek vendégek. Nyugodtan megmondhatjuk a rokonoknak, barátoknak, hogy a gyermekorvos nem javasolta, hogy látogassák a babát az első négy-hat hétben. 

7. Ne ijedjünk meg saját érzelmi hullámzásunktól!
Időbe telik a szülés élményének a feldolgozása, a változások elfogadása, a múlt elengedése, és ezt a hormonális változások csak nehezítik. Ha úgy érezzük, nem bírjuk tovább a megterhelést, ha nem érezzük az anyaság felhőtlen örömét, ne essünk kétségbe, adjunk időt magunknak a testi-lelki lábadozásra. Végezetül pedig ne felejtsük el, hogy ez a fárasztó időszak nem tart örökké, sőt, visszanézve úgy érezzük majd, hogy nagyon hamar elrepült.

Ajánló
Ajánló
Fájó fül nyáron –A strandolás utáni fülfájás okai

Fájó fül nyáron –A strandolás utáni fülfájás okai

A nyári szünetben a gyerekekkel szívesen megyünk strandra, uszodába. Bosszantó, ha ilyenkor...

Összefügghet az alvászavar és a depresszió

Összefügghet az alvászavar és a depresszió

Ahhoz, hogy a közérzetünk jó legyen és lelkileg kiegyensúlyozottak maradjunk, fontos, hogy eleget...

Hogyan kezeljük a stresszt a terhesség alatt?

Hogyan kezeljük a stresszt a terhesség alatt?

Miközben életünk természetes velejárójaként tekintünk a családalapításra és a terhességre, amikor...