Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2021-12-02

Hogyan tehetjük könnyebbé a gyermekágyas időszakot?

Hogyan tehetjük könnyebbé a gyermekágyas időszakot?

A szülés és a kisbaba érkezése nemcsak az édesanyának, hanem az egész családnak hatalmas változást hoz az életébe. A gyermek világra jövetelét követő néhány hétben jó néhány újdonsággal és addig nem tapasztalt érzésekkel, feladatokkal kell megküzdenie a családnak, miközben az édesanyának ebben az időszakban saját magára is hangsúlyt kell fektetnie a szülést követő regeneráció érdekében. 


Gyermekágyas időszaknak a szülést követő első hat hetet nevezzük. Ez a hat hét alkalmas arra, hogy a szülők jobban megismerjék gyermeküket, rutinná váljanak a mindennapi teendők a kicsi tisztában tartásával, etetésével kapcsolatban, valamint hogy a kezdetben idegennek tűnő helyzet megszokottá válhasson. 

Mi történik a szülést követően?

Szülést követően az édesanyát, valamint a kisbabáját néhány napig megfigyelik és különböző vizsgálatok miatt bent tartják a kórházban. Amennyiben megtörténtek a vizsgálatok és mindketten jól vannak, pár nap elteltével hazaengedik mindkettőjüket. A kórházban töltött időszak alatt az egyik legfontosabb, hogy a kismamának beinduljon a tejtermelése.

Manapság egyre többen szoronganak attól, hogy nem tudják majd szoptatni a gyermeküket, és ez a szülést követő kimerültséggel együtt megnehezítheti a tejtermelés beindulását. Ilyenkor érdemes szakembert felkeresni, aki segít ellazulni a kismamának, megfelelő tápanyagok bevitelét javasolja, illetve különböző tejtermelő praktikákat ajánl.

A Villa Medicina szolgáltatása például a heti rendszerességgel induló szülésfelkészítő program, amelyet Vasvári Viktória szülésznő és szonográfus szakember tart. Emellett szombatonként a csoportos felkészítő mellett privát szülészeti konzultáción lehet részt venni Viktóriával, aki segít a várandósság és a szülés, illetve a szülés utáni időszakban felmerülő kérdések megválaszolásában. 

Tippek, hogy könnyebb legyen ez a hat hét

1. Ne aggódjunk a szoptatás miatt!
Ha az első néhány napban nem indul meg a tejtermelés, aggodalomra semmi ok, ugyanis a gyermekünknek az első néhány napban nincs szüksége élelemre, csak minél több folyadékra, amelynek a pótlása könnyedén megoldható. A tejtermelés megindulását követően érdemes a laktációs tanácsadó által ajánlott termékeket használni a kezdeti mellgyulladás megelőzésére, kezelésére. 

2. Bátran kérjünk segítséget!
Bár sok kismama gondolja azt, hogy egyedül is megbirkózik a baba körüli teendőkkel, ne felejtsük el, hogy a szülés fizikailag mindenkit megvisel. Ne szégyelljünk tehát segítséget kérni akkor sem, ha előtte ez eszünkbe sem jutott. Olyan embert hívjunk segíteni – főleg, ha úgy érezzük, hogy be is kell költöznie hozzánk erre a pár hétre –, akivel fesztelenül tudunk viselkedni, akinek megmondhatjuk, ha arra vágyunk éppen, hogy magunkra hagyjanak, vagy aludjunk egy jót.

3. Készüljünk fel a baba körüli első hetek teendőire!
Olvassunk a szoptatásról, altatásról, legyenek kéznél azok a könyvek vagy cikkek, amelyekben gyorsan utánanézhetünk, hány fokos vízben kell fürdetni a babát, vagy mikor vihetjük ki levegőztetni. Ha van rá lehetőség, menjünk el csecsemőgondozási tanfolyamra, jelentkezzünk be szoptatós baba-mama csoportba, ahol a sorstársainkkal is beszélhetünk ezekről a témákról.

4. Pihenjünk, amennyit tudunk!
Az első néhány napban nyugodtan az ágyban maradhatunk a babával, aludjunk, amikor ő alszik. Osszuk meg párunkkal az éjszakai teendőinket: amíg mi felkészülünk a szoptatásra, párunk tisztába teheti a babát. Ha jó alvó, vissza is feküdhet arra a félórára, amíg mi szoptatunk, és utána vállalhatja a baba büfiztetését, visszaaltatását, főleg hétvégeken, amikor másnap nem kell korán kelnie.

5. Alakítsuk ki a család új napirendjét!
A nagy változást mindenki megérzi a családban, természetes tehát, hogy nem megy egyik napról a másikra az új napirend kialakítása. Nyugodtan tologassuk például a fürdetés időpontját, amíg meg nem találjuk a mindannyiunk számára megfelelőt, vagy szervezzük át a reggeleket úgy, hogy legyen időnk reggelizni és tusolni, mielőtt a párunk elindul.

Tegyük be a babát a mózeskosarába vagy a pihenőszékébe, és vigyük magunkkal a lakásban oda, ahol dolgunk van. Nagy figyelemmel fogja követni, hogyan mosogatunk vagy vasalunk, és közben mi is haladunk a dolgunkkal. Hordozókendőben magunkra is köthetjük, amíg a házimunkát végezzük.

6. Ne fogadjunk látogatókat!
Ahogy az egészségügyi intézmények sem látogathatók most, úgy ha lehet, otthonunkba se nagyon érkezzenek vendégek. Nyugodtan megmondhatjuk a rokonoknak, barátoknak, hogy a gyermekorvos nem javasolta, hogy látogassák a babát az első négy-hat hétben. 

7. Ne ijedjünk meg saját érzelmi hullámzásunktól!
Időbe telik a szülés élményének a feldolgozása, a változások elfogadása, a múlt elengedése, és ezt a hormonális változások csak nehezítik. Ha úgy érezzük, nem bírjuk tovább a megterhelést, ha nem érezzük az anyaság felhőtlen örömét, ne essünk kétségbe, adjunk időt magunknak a testi-lelki lábadozásra. Végezetül pedig ne felejtsük el, hogy ez a fárasztó időszak nem tart örökké, sőt, visszanézve úgy érezzük majd, hogy nagyon hamar elrepült.

Ajánló
Ajánló
Ha folyton fáradtak vagyunk – A pajzsmirigy megbetegedései

Ha folyton fáradtak vagyunk – A pajzsmirigy megbetegedései

A pajzsmirigybetegség egyik tipikus tünete, amikor akár tíz óra alvás után is fáradtnak,...

Család születik program

Család születik program

A Maternity Magánklinika a várandósság teljes ideje alatt, egészen a szülés pillanatáig mindenben...

Mentsük meg a fogainkat!

Mentsük meg a fogainkat!

Amikor fáj a fogunk, mindent megtennénk, hogy megszabadítsanak minket ettől a kíntól, még a...