Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2021-12-09

Miért fáj jobban a hátunk télen?

Miért fáj jobban a hátunk télen?

Sokan tapasztalják, hogy meglévő hátfájdalmaik erőssége fokozódik a téli időszakban. Tévhit, hogy a hideg időjárás mozgásszervi panaszokat váltana ki, de vajon miért éljük meg a fájdalmat intenzívebben ebben az évszakban?


Általánosságban véve elmondható, hogy a hideg nem okoz hátfájdalmat, de a már meglévő panaszokat felerősítheti az arra érzékenyeknél azáltal, hogy a hideg levegő többek között a gerincet támogató izmok, inak és szalagok megfeszülését, merevségét okozhatja, mondják a Budai Egészségközpont szakértői. 

Ezenkívül alacsony hőmérséklet esetén a vazokonstrikciónak nevezett folyamat indul be az emberi testben, ami azt jelenti, hogy a végtagok erei valamelyest beszűkülnek. Mindez nagy terhet ró a gerincre és az érzékeny ideggyökökre, ami fájdalmat okozhat. Ha pedig az ízületek már gyulladásban vannak, akkor a légnyomás és/vagy a hőmérséklet csökkenése, ingadozása szintén fájdalmat és duzzanatot eredményezhet. Ráadásul a feszes, hideg izmok, inak és ínszalagok sokkal érzékenyebbek a további megterhelésre és a sérülésekre.
 
Van összefüggés a hideg és a mozgásszervi panaszok között

Több tanulmány számolt be arról, hogy valódi összefüggés van az alacsony hőmérséklet és a mozgásszervi panaszok felerősödése között. Egy 2012-es svéd tanulmány közel 135 ezer építőmunkást vizsgált, akik naponta több órát töltöttek hidegben, és a kutatók arra jutottak, hogy a hidegben dolgozó férfiaknál többször alakult ki hát- és nyaki fájdalom azokhoz képest, akik a napjaik nagy részét beltéren, melegben töltötték.
 
Több tényező együttes fennállása

Kutatók megfigyelték, hogy az alábbi tényezők hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a téli hónapokban hajlamosabbak vagyunk a mozgásszervi fájdalmak, így a hátfájás intenzívebb megélésére:

a hideg miatt a vérkeringésünk megváltozhat,
a légköri nyomás duzzanatot és gyulladást okozhat,
a fájdalomreceptorok érzékenyebbé válnak a tél folyamán,
a sötét téli napok hozzájárulhatnak a D-vitamin hiányához és akár a depresszió kialakulásához is, amelyek szintén súlyosbíthatják a hátpanaszokat,
általában szeptembertől kezdünk radikálisan kevesebbet mozogni az év végéig, ami szintén nem tesz jót a mozgásszervrendszerünknek, hiszen az izmoknak folyamatos edzésre van szükségük ahhoz, hogy erősek maradjanak.
 
Így kerülhetjük el a hátfájást télen

Fektessünk nagy hangsúlyt a megelőzésre. Ha tudjuk, hogy a téli hónapokban hajlamosabbak vagyunk a hátfájdalom intenzívebb megélésére, akkor még a hideg idő beköszönte előtt kezdjük el az ellenintézkedések sorát elvégezni.

Nézzük át a ruhatárunkat. Van elég meleg és vízhatlan ruházatunk, cipőnk a hideg, nyirkos és szeles időre? Ha nincs, akkor szerezzünk be. Ne felejtsük el a sapkát és a kesztyűt se! A szervezetünk csak azt követően fordít energiát a végtagok, az orr és a fülek felmelegítésére, miután a létfontosságú szervek számára már biztosította a megfelelő hőmérsékletet (36-37 fok).

Otthonra is érdemes betárazni egy-két elektronikusan melegíthető párnából vagy takaróból.

Lehetőség szerint a régi, nem jól funkcionáló nyílászárók cseréjét se halogassuk tovább. 

Még tél elején gondoljuk át, hogy mit fogunk sportolni a következő hónapokban, és szánjuk rá magunkat, hogy nem fogjuk elbliccelni a testmozgást. Ha otthon tornázunk, jógázunk, ellenőrizzük, hogy minden eszköz adott-e ehhez, és ha nem, pótoljuk a hiányzókat. Nem árt az sem, ha előre összeállítunk magunknak egy edzéstervet, vagy ha online órákat veszünk, a megfelelő csoportokhoz kapcsolódunk. 

Télen a meleg fürdőzés jót tesz a testi és lelki egészségünknek, így ha szeretnénk eljárni gyógyfürdőbe, akkor váltsunk oda is bérletet, vagy legalább otthonra szerezzünk be néhány tasak fürdősót, illóolajat, amellyel felmelegíthetjük és ellazíthatjuk kihűlt tagjainkat.

Ajánló
Ajánló
Fájó fül nyáron –A strandolás utáni fülfájás okai

Fájó fül nyáron –A strandolás utáni fülfájás okai

A nyári szünetben a gyerekekkel szívesen megyünk strandra, uszodába. Bosszantó, ha ilyenkor...

Összefügghet az alvászavar és a depresszió

Összefügghet az alvászavar és a depresszió

Ahhoz, hogy a közérzetünk jó legyen és lelkileg kiegyensúlyozottak maradjunk, fontos, hogy eleget...

Hogyan kezeljük a stresszt a terhesség alatt?

Hogyan kezeljük a stresszt a terhesség alatt?

Miközben életünk természetes velejárójaként tekintünk a családalapításra és a terhességre, amikor...