Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2021-12-16

Használjunk illóolajokat! – Mire jó az aromaterápia?

Használjunk illóolajokat! – Mire jó az aromaterápia?

Miközben a modern élet elválaszt bennünket a természettől, a növényekből kinyert illatos illóolajok és az aromaterápiában való felhasználásuk összekapcsol minket vele. Az illóolajokat terápiás, gyógyító céllal is alkalmazzák: az ellazulás, regenerálódás mellett egyes panaszok kezelésére, fájdalmas tünetek enyhítésére is használják.


Annak ellenére, hogy a modern aromaterápiáról nem túl régóta beszélhetünk, mégis az alternatív gyógyászat egyik legősibb módszere. Az aromaterápia felfedezőinek az ókori egyiptomiakat tartják, akik időszámításunk előtt 4500 évvel bizonyíthatóan alkalmazták ezt a gyógyító terápiát. A gyantából, fakéregből és virágszirmokból kivont értékes illóolajokat kellemes illatuk és hatásuk miatt használták, részben gyógyszerként, részben vallási célokra. 

Egyre nő a népszerűsége

Az aromaterápia kifejezést először a francia vegyész, René-Maurice Gattefossé használta azonos című könyvében, amely 1937-ben jelent meg. Miután egy parfümgyári robbanás során súlyosan megsérült a karja, Gattefossé az éppen kéznél lévő levendulaolajjal kenegette a sebet. Az égés helye nem fertőződött el, és a seb hegek nélkül begyógyult. Ennek hatására fordult a vegyész figyelme az illóolajok felé. Őt tartják a modern aromaterápia megalkotójának, amely később meghódította Franciaországot és Nagy-Britanniát, manapság pedig népszerűsége egyre nő szerte a világon.

Sokrétűen használható

Aromaterápiáról akkor beszélünk, ha illóolajok és növényi olajok segítségével harmonizáljuk, erősítjük vagy gyógyítjuk a szervezetet. Az aromaterápia az élet jó néhány helyzetében nyújthat segítséget, enyhülést és gyógyulást. Önálló és kiegészítő gyógymódként egyaránt eredményes, teljes mértékben összeegyeztethető mind az alternatív gyógymódokkal, mind a hagyományos orvoslással.

Az aromaterápia kiváló egészségmegőrző terápia, nem elhanyagolható az immunrendszerre gyakorolt erősítő hatása sem, segítséget nyújt szív- és érrendszeri, idegrendszeri, légzőrendszeri, emésztőrendszeri, nőgyógyászati, mozgásszervi és lelki eredetű panaszok esetén.

A leggyakrabban használt illóolajok és hatásuk

Az ánizs meleg, fűszeres, édeskés illat, amely jókedvre derít és egyensúlyban tart. 

A babér erős, fűszeres illat, amely serkentő hatású. A babérolajos bedörzsölést ajánlják ízületi gyulladások kezelésére is. 

A borsmenta mentolos illat, amely felfrissít. Izomfájdalmak, hörghurut, arcüreggyulladás és utazás közbeni rosszullét esetén is hatásos.

A cédrusfa balzsamos illat, amely nyugtató hatású. 

A citrom citrusos illat, amely felfrissít. 

Az erdei fenyő édeskés, lágy illat, amely segíti az összpontosítást. 

Az eukaliptusz erős, mentolos illat, amely tisztít és megnyugtat. Csillapítja a lázat, segít a megfázás, az influenza, a hörghurut és az arcüreggyulladás tüneteinek enyhítésében.

A fenyő friss, erőteljes illat, amely egyszerre nyugtat és felfrissít. 

A fodormenta fűszeres illat, amelynek hűsítő, élénkítő hatása van. 

A kakukkfű intenzív illat, amely élénkít. 

A kamilla népszerű és sokoldalú illóolaj, segít emésztési panaszok, kellemetlen menstruációs és klimaxos tünetek, bőrsérülések, gyulladás, égés, pattanások és kelések esetén.

A kömény édeskés, fűszeres illat, amelynek melegítő hatása van. 

A levendula virágillat, pihentet, nyugtat és ellazít. Inhalálással vagy a levendulaolaj halántékba való bemasszírozásával csillapítható a fejfájás és a migrén. Belélegzése jótékony hatású köhögésre, valamint fertőzés okozta légúti megbetegedésekre. Az illóolaj mellkasba való bemasszírozása csillapítja a hörghurutos rohamokat. 

A rozmaring erős illat, amely erősítő, frissítő hatású. Emésztési problémák, felfúvódás és májproblémák esetén nyújt segítséget.

A szantálfa édes illat, amely megnyugtat, harmóniát teremt. 

A teafa friss, erőteljes illat, amely megtisztít, élénkít. Hatásos légúti megbetegedések esetén. Bőrproblémák, például a pattanások, tályogok, égési sérülések is jobban gyógyulnak tőle.

A zsálya erős, kemény illat, amely erőt ad.
 
Az aromaterápia alkalmazásának szabályai

Soha nem szabad az illóolajokat belsőleg alkalmazni, kivéve, ha azt képzett szakember irányításával és felügyelete mellett tesszük.

Bármely illóolaj használata előtt allergiatesztet kell végezni. Kis mennyiségű hígított olajat kell cseppenteni a bőrre, és figyelni, hogy a következő 24 órában nem jelentkeznek-e allergiás tünetek.

Az olajokat sose használjuk hígítatlanul a bőrön.

Ne használjuk ugyanazt az illóolajat heteken keresztül megszakítás nélkül. A folyamatos használat irritációt válthat ki, illetve bizonyos anyagok felhalmozódását okozhatja a szervezetben.

Asztma, epilepszia, magas vérnyomás esetén, valamint ha nagyon érzékeny bőrűek vagyunk, fokozott óvatosság szükséges, mindig kérjük ki szakember véleményét.

Ajánló
Ajánló
Mentsük meg a fogainkat!

Mentsük meg a fogainkat!

Amikor fáj a fogunk, mindent megtennénk, hogy megszabadítsanak minket ettől a kíntól, még a...

Hatékony immunválasz – Mindent a lázról

Hatékony immunválasz – Mindent a lázról

Az őszi-téli időszakban gyakoribbá válnak a különböző fertőzéses megbetegedések. Ha tudni...

Szüleink, nagyszüleink – rajtunk is múlik jóllétük

Szüleink, nagyszüleink – rajtunk is múlik jóllétük

Ez a cikk a Hegyvidéken élő szépkorú lakosok számára íródott, és mégis az ő gyermekeikhez,...