Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2022-02-09

Hogyan mozogjunk a várandósság alatt?

Hogyan mozogjunk a várandósság alatt?

Életünk legszebb időszaka, amikor babát várunk. Természetes, főleg az első gyermek esetében, hogy az öröm mellett tele vagyunk bizonytalansággal, kérdésekkel is. Az egyik ilyen dilemma például, hogy sportoljunk, mozogjunk-e a várandósság ideje alatt. 


Mivel a mindennapjainkban nagyon fontos szerepet játszik a fizikai aktivitás, hiszen kedvező hatással van az egészségi állapotunkra, ezért nem hanyagolhatjuk el a babavárás kilenc hónapja alatt sem. A kérdés inkább az, hogyan és mennyit mozogjunk, ha gyermeket várunk.

Mozogjunk, mert egészséges

Az Amerikai Sporttudományi Kollégium rámutat arra, hogy a várandósság alatt a rendszeres testmozgás jó néhány előnnyel jár a kismama fizikai és mentális egészsége szempontjából. Mielőtt azonban belekezdünk a rendszeres testmozgásba, fontos konzultálnunk a kezelőorvosunkkal. Amennyiben az orvos mindent rendben talál, bátran belevághatunk a rendszeres testmozgásba.

Miért fontos a testmozgás?

A terhesség során jó néhány fiziológiai változás következik be a testben, amelyek hatással vannak a kismama szervezetére. 

Az egyre növekvő has és mell problémákat okozhat a derék- és a háti tájékon, nagyon gyakori ezért a derék- és a hátfájdalom. 

Ahogy a magzat növekszik a testben, úgy egyre jobban nyomja a gátizmokat és vizelettartási problémát is okozhat, ezért fontos ezeket a területeket megerősíteni. Érdemes megtanulni a helyes testtartást, megérezni azon izmok működését is, amelyeket tudatosan nem sűrűn használunk. 

Gyakori a végtagödéma kialakulása is ebben az időszakban, ezért fontos, hogy ennek a megelőzésére is figyelmet fordítsunk. 

A várandósság alatt fellépő hangulatingadozásokat relaxációs technikákkal lehet csökkenteni, és a különböző gyakorlatok a szülés során is hasznosak lehetnek.

A testmozgás nemcsak az édesanyára, hanem a babára is kedvező hatással van, csökkenti az alacsony születési testsúly kockázatát, illetve a mozgás a magzati szívre is jótékonyan hat, ugyanakkor a mozgásnak semmilyen káros következménye nincsen.

Egyéni kismamatorna biztonságos körülmények között

Az Amerikai Szülészeti és Nőgyógyászati Társaság azt ajánlja, hogy a babavárás ideje alatt heti 150 percet mozogjunk, abban az esetben, ha a terhességnek nincs semmilyen szövődménye és nincs kontraindikáció.
 
A Balance Mozgás és Sport Innovációs Központ lendületes zenékkel várja a tornázni vágyó kismamákat minden héten. A torna során kisebb pulzusnövelő, erősítő és nyújtó gyakorlatokat, illetve relaxációt is végezhetünk. A szülés során alkalmazandó légzéstechnikákat is megtanulhatjuk.

A foglalkozásokat tartja: Horn Mairin gyógytornász

Helyszín: Budapest V., Irányi utca 27., 18-as kapucsengő, III. emelet.

Időpont: minden szerdán 10 órakor.
 
Ezért hasznos a kismamatorna

A gyermekvárás alatt minden kismama picit fél, izgul, ha a szülésre gondol. A kismamatorna során elsajátíthatjuk a szülés során alkalmazandó légzéstechnikákat. Fontos tudni, milyen légzéstechnikát alkalmazhatunk az összehúzódások alatt, milyet, mikor azt kérik, hogy még ne nyomjunk és milyet akkor, amikor tolhatunk. Ha a tolás időszakban ezt a technikát alkalmazzuk, az megkönnyíti a szülési folyamatot.

A szülés utáni állapotra is felkészíti a testet a mozgás. Nem csak a természetes szülés után alakulhat ki méhsüllyedés, akkor is létrejöhet, ha a császármetszés során megvárják a tágulási időszakot. Tehát fontos, hogy megerősítsük a gátizmokat, és ezt a szülés után se hanyagoljuk el. 

A derékfájdalom fokozottabb lehet a gyermekágyi időszakban, hisz az anyukának rengetegszer kell kiemelnie gyermekét az ágyból. Ha előre megerősítjük a hátizmokat, és az edzettséget ebben az időszakban szinten tartjuk, akkor nagyon kicsi a valószínűsége, hogy ilyen probléma lép fel, és emiatt nehezen tudjuk ellátni a babát.

Ajánló
Ajánló
Ha folyton fáradtak vagyunk – A pajzsmirigy megbetegedései

Ha folyton fáradtak vagyunk – A pajzsmirigy megbetegedései

A pajzsmirigybetegség egyik tipikus tünete, amikor akár tíz óra alvás után is fáradtnak,...

Család születik program

Család születik program

A Maternity Magánklinika a várandósság teljes ideje alatt, egészen a szülés pillanatáig mindenben...

Mentsük meg a fogainkat!

Mentsük meg a fogainkat!

Amikor fáj a fogunk, mindent megtennénk, hogy megszabadítsanak minket ettől a kíntól, még a...