Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2022-02-10

Egészségmegőrzés télen: melegterápiás kezelések

Egészségmegőrzés télen: melegterápiás kezelések

A hűvös téli napokon mindannyian szeretünk forró fürdőt venni vagy bebújni a takaró alá pihenni, lazítani. A meleg nemcsak nyugtató hatású, hanem melegterápiás kezelésekkel a szervezetünkben lévő különböző fájdalmakat, izommerevséget is enyhíthetjük. 


A melegterápiát általában a tartós vagy krónikus fájdalom csökkentésére használják. Lehet nedves, ilyenek a különböző fürdőkezelések, az iszappakolás, a meleg vizes palack használata, előbbieket többnyire intézményben végzik. Lehet száraz is, ha fűtőpárnát, takarót használunk. Ez utóbbiakkal otthon élünk a legkönnyebben.

Hogyan hat a melegterápia?

A meleg hatására a kezelt terület véredényei kinyílnak és kitágulnak, ennek eredményeként nő a véráramlás, ami serkenti a gyógyulási folyamatokat. A melegítés hatására a merev izomzat ellazul és rugalmasabbá válik.

Mit idéz elő a testfelszín melegítése?

csökken a fájdalom
ellazulnak az izmok, oldódik az izommerevség – ez tovább csökkenti a fájdalmat
fokozódik a véráramlás a kezelt területen
az áramlás gyorsulása serkenti a gyógyulási folyamatokat
az áramlás gyorsulása serkenti a toxinok, méreganyagok, vagyis a fájdalmat kiváltó anyagok elszállítását
előkészíti az izmokat és ízületeket a gyógytornához, masszáshoz
 
Gyógyfürdőzzünk!

Különösen télen kerül nagy kihívás elé az immunrendszerünk, amikor jó néhány kórokozó támadja meg a szervezetünket, és a hideg időben legyengült védekezőrendszer feladhatja a harcot. A gyógyfürdők segítenek a betegségmegelőzésben és kimerült szervezetünk regenerálódásában. A fürdők szaunarészlege enyhülést ad az áthűlt testnek, hogy átvészelje a téli hideg okozta sokkot. Nem véletlen, hogy északon terjedt el leginkább a szaunázás, ami megoldást jelenthet a problémára.

A gyógyvizek jó néhány olyan ásványi anyagot tartalmaznak, amelyek bőrön át is felszívódnak, ezért a fürdőknek komoly szerepük van a szervezet ásványi anyagokkal való ellátásában. A gyógyfürdők sokféle baj, például olyan nőgyógyászati problémák esetén javasoltak, mint a mióma, az endometriózis, a krónikus kismedencei gyulladás, a változókori panaszok, a hormonegyensúlyi problémák kezelése, valamint nőgyógyászati műtéteket követő regeneráció. (Természetesen, ha felfázásra vagy egyéb nőgyógyászati betegségre utaló problémáink vannak, érdemes bejelentkeznünk a Villa Medicina szülész-nőgyógyász orvosaihoz egy kivizsgálásra.)

Gyógynövények otthoni használatra

Ha nem akarunk kimozdulni, de vágyunk a meleg ellazító erejére, a gyógyfürdők jótékony hatását gyógynövények és fürdősók segítségével otthonunkban egy kád meleg vizes fürdőben is élvezhetjük. Nézzük, melyik növénnyel hogyan maximalizálhatjuk fürdőnk gyógyító hatását.

Angelika: Angyalgyökérnek is hívják, enyhíti a görcsöket, a kólikát, a reumát és a hátfájást.

Citromfű: Ellazít, oldja a görcsöket, jót tesz a stressz és reuma ellen is.

Hársvirág: Segít a szervezetnek, hogy megnyugodjon. Utána jól fogunk aludni, és a fenyegető megfázás is elkerül.

Feketefenyő: Tűleveleinek kivonata a vízbe téve erősíti az egész szervezetet, elősegíti a mély légzést, élénkíti a vérkeringést.

Kakukkfű: Jó nyákoldó, köptető, hörgőgörcscsökkentő, antibakteriális tulajdonságú gyógynövény.

Kamilla: Nyugtató, görcsoldó, javítja a keringést, segít megfázáskor, valamint reuma és gyomorgörcs esetén. A fagyos testrészt, elhanyagolt sebet, keléses bőrt, aranyeret mind ezzel kezelhetjük.

Kankalin: Izzasztó hatású, segít influenza és hörghurut esetén.

Levendula: Gyógyereje erősíti a szívet és az idegeket, megszünteti a keringési zavarokat, nyugtat, segíti az alvást.

Lucfenyő: A fenyő tűlevelének készen kapható kivonata fürdővízbe öntve általános nyugtalanság és ideggyengeség ellen hat. Élénkíti az egész szervezetet.

Macskagyökér: Nyugtatja az idegeket és a túlérzékeny gyomrot, ezenkívül felfúvódás, álmatlanság és alhasi görcsök is kezelhetők vele.

Mezei zsurló: Reuma, ekcéma, aranyeres csomók kezelésére, köszvényes csomóknál, lábduzzanatoknál, fülbetegségeknél, a vese és a hólyag idült hurutjainál, epekőrohamnál használható.

Orbáncfű: Alkalmas a változókor panaszai, a fejfájás, a köszvény és az idegesség ellen.

Rozmaring: Visszér, rándulások, reumás betegségek esetén használható, emellett az epegörcs oldását, a szív vérellátásának javítását képes segíteni.

Szénavirág: Fokozza a vérellátást, ezáltal az oxigenizációt, jó terápiás módszernek bizonyul anyagcserezavarok, reumás betegségek esetén és a lokális izomgörcsök oldására.

Tölgyfakéreg: Gyulladásos bőrbetegségek, ekcéma, túlzott izzadás kezelésében nyújt segítséget.

Zsálya: Segít a megfázásos betegségeken, nyugtatja a gyomrot és az idegeket.
 
Tőzegfürdő otthon

Amennyiben otthon szeretnénk gyógyfürdőzni, kikapcsolódni, megtehetjük akár egy tőzegfürdőzés során. A tőzegben ugyanis olyan bioaktív vegyületek vannak, amelyek képesek megkötni a nehézfémeket és a szabadgyököket a szervezetünkben. Jótékony hatását ízületi panaszok, izomhúzódások, valamint nőgyógyászati és urológiai panaszok esetén is képes kifejteni. Az otthoni fürdőt szakboltokban kapható balneoterápiás tőzeggel érdemes elkészíteni. A fürdővizet melegítsük fel 37-39 Celsius-fokra, adjuk hozzá a tőzeget, és körülbelül 15 percet töltsünk el a gyógyvízben. Ezt követően lehetőleg még 20-25 percet pihenjünk fekve, alaposan betakarózva.

A meleg lábfürdő is hatásos

Ha nincs kéznél tőzeg a gyógyfürdőhöz, vagy nincs kedvünk egy kád vízben kikapcsolódni, akkor a meleg lábfürdő is kiváló alternatíva lehet a különböző nőgyógyászati panaszok, felfázások, menstruációs fájdalmak enyhítésére. Érdemes lefekvés előtt alkalmazni a lábfürdőt, 37-39 fokos vízben, körülbelül negyedórán át. Vérkeringésünk fokozása érdekében egy evőkanál mustármagot is tehetünk a vízbe. A lábáztatást követően is 20-25 percet pihenjünk, lehetőleg fekve.

Ajánló
Ajánló
Ha folyton fáradtak vagyunk – A pajzsmirigy megbetegedései

Ha folyton fáradtak vagyunk – A pajzsmirigy megbetegedései

A pajzsmirigybetegség egyik tipikus tünete, amikor akár tíz óra alvás után is fáradtnak,...

Család születik program

Család születik program

A Maternity Magánklinika a várandósság teljes ideje alatt, egészen a szülés pillanatáig mindenben...

Mentsük meg a fogainkat!

Mentsük meg a fogainkat!

Amikor fáj a fogunk, mindent megtennénk, hogy megszabadítsanak minket ettől a kíntól, még a...