Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2022-02-23

Búg, susog, ciripel? – A fülzúgás okai és kezelése

Búg, susog, ciripel? – A fülzúgás okai és kezelése

A fülzúgás nem önálló betegség, hanem tünetegyüttes, amelynek során búgó, morajló, ciripelő, susogó vagy zakatoló, kattogó hangot hallunk, de külső hangforrás hiányában.

A fülzúgás gyakori panasz: az emberek egyharmada tapasztal átmeneti fülzúgást az élete során, a tartós fülzúgással küzdők aránya pedig kb. 10 százalék. Ez a probléma bármelyik korosztályt érintheti: gyakoribb azoknál, akik valamilyen fülproblémával küzdenek, de egészséges hallás mellett is előfordulhat. 60–69 éves kor között a legmagasabb az előfordulási aránya.

A szakemberek még nem jutottak egységes álláspontra, hogy mi okozhatja a hirtelen jelentkező, tartós fülzúgást, abban azonban egyetértenek, hogy ez egyfajta tünet, amely testi-lelki leterheltségünkről vagy egy betegségünkről is árulkodhat.
 
A fülzúgás okai

A fülzúgásnak két formáját különítik el.

Objektív fülzúgás:
ezt nemcsak a páciens, hanem a vizsgáló orvos ill. terapeuta is érzékeli, például fonendoszkóppal. Kialakulásának oka többnyire az izmok ritmusos összehúzódása a lágyszájpad vagy a középfül területén, vagy a turbulens véráramlás valamilyen szív-, esetleg éreredetű rendellenesség, illetve a rágóízület eltérései miatt.

Szubjektív fülzúgás: mások számára nem érzékelhető, ezt csak a beteg hallja, és gyakran jár együtt halláscsökkenéssel. Fizikai eszközökkel nem mérhető.

A fülzúgás kialakulásának jó néhány oka lehet:

a hallójáratban idegen anyag található, pl. fülzsír vagy víz
az agy vérellátási zavara az időskori fülzúgás gyakori oka
egyszeri zajkárosodás (pl. koncert, petárda) vagy rendszeres zajterhelés miatt (pl. munkahelyi ártalomként az építőiparban, a zenészeknél, a katonaságnál)
fertőzések miatt, leggyakrabban közép- vagy belsőfülgyulladás esetén
vírusfertőzések
autoimmun betegségek
daganatos betegségek
idegrendszeri betegségek
Meniére-betegség
vérszegénység
hormonális betegségek
fejsérülés után is jelentkezhet, társulhat hirtelen halláscsökkenéssel, az arc izmainak gyengeségével vagy forgó típusú szédüléssel
hátterében állhatnak a nyaki csigolyák elváltozásai vagy az állkapocsízület rendellenességei
poszttraumatikus stressz szindróma kapcsán is megjelenhet
magas vérnyomás, vérszegénység, pajzsmirigy-alulműködés, szifilisz, valamint nehézfémmérgezés és túlzott alkoholfogyasztás is okozhatja
egyes gyógyszerek mellékhatása is lehet (pl. Aspirin)
túlzott koffeinfogyasztás
nyomelemhiány (pl. cink)
stressz is állhat a háttérben

A fülzúgás mint tünet

A zavaró hang lehet folyamatos vagy ritmusos, pulzáló és szakadozott is, lehet enyhe, de idegesítően hangos, jelentkezhet egyik oldalon, mindkét fülben, a fej közepén, illetve sokszor olyan, mintha belülről szólna. Bárhol, bármikor észlelhető, ám rendszerint estefelé intenzívebb, mert az esti csendben a külső hangok maszkoló hatása kevésbé érvényesül. 

A fülzúgás miatt kialakulhatnak másodlagos problémák is, egyrészt a tartós fülzúgás csökkenti az azonos magasságú hangok érzékelését, ezáltal megnehezítheti a beszéd értését, másrészt annyira megterhelő lehet, hogy zavarja a munkavégzést, a tanulást, az alvást, a kikapcsolódást, tehát nagyban ronthatja az életminőséget. Ráadásul a stressz csak felerősíti a tüneteket.

Hogyan kezelhetjük a fülzúgást?

A neurofeedback kezeléssel nagyszerű eredményeket lehet elérni a fülzúgással, a stresszel és a szorongással kapcsolatban. 

Chauvin N. Nerella ergoterapeuta nagy sikerrel alkalmazza a neurofeedbacket több területen, például gyerekek esetén, akik figyelmi-koncentrációs-viselkedési problémával vagy akár idegrendszeri éretlenséggel érkeztek hozzá.

Kiválóan alkalmazható depresszió, szorongás, tanulási nehézségek vagy akár alvászavarok esetén is. Felnőtteknél is alkalmazható ezeken a területeken, valamint stressz, migrén, agyi sérülések és stroke-rehabilitáció kiegészítő terápiája is lehet. Sokoldalúságának köszönhetően élsportolók és menedzserek csúcsteljesítmény növelésére is ideális.

A neurofeedback terápia napjaink egyik legmodernebb tanulási rendszerének számít. Az emberi agy jó néhány pszichés megbetegedés esetén egy elvárttól eltérő agyhullám mintázatot mutat. A neurofeedback tréning során az eltérő agyhullámok amplitúdójának csökkentését és növelését segítik, hogy a problémák megszűnjenek és az agy működése harmonikussá váljon.
 
Hogyan zajlik a kezelés?

A folyamat egy alapméréssel kezdődik. Az agy hullámait nyolc különböző ponton mérik be, a fej különböző részein felhelyezett szenzorokkal. Elektromosság nem éri a fejet, kizárólag jeleket, visszacsatolásokat kap a terapeuta az elektródákon keresztül. Az állapotfelmérés alapján kiértékelik az eredményeket, és egy kezelési tervet készítenek. 

A tréning során a páciens egy filmet vagy animációt néz egy monitoron, a szakember pedig egy szoftver segítségével visszacsatolást kap az agyhullám mintázatairól. Figyeli a páciens agyi EEG-működését és a fizikai reakcióit is. Beállítja azokat a határértékeket, amelyekben fókuszált, és egyből az agyműködést optimalizálja. Mindig a határértékeket mozgatja, ezzel is arra késztetve az agyat, hogy az idegrendszer áthuzalozásával az idegsejtek között új kapcsolatokat építsen. Ha a páciens figyelme elkalandozik, a monitorján a film leáll, szétesik. Ahogy visszaviszi figyelmének a fókuszát, és agyi hullámai helyes tartományba rendeződnek, a film tovább halad. Gyakorlatilag az agy jutalmat és büntetéseket kap. 

A páciens elsajátítja ezt a tanulási mechanizmust, meg kell tanulnia kialakítani a tudatos figyelmet, ezzel késztetve az idegrendszert a helyes működésre. Az agy plaszticitásából adódóan képes szerkezetileg és funkcionálisan is a normál állapotába visszarendeződni, ezzel együtt a fizikai és a pszichés tünetek is csökkennek, illetve megszűnnek.

Átlagosan 20-40 alkalomra van szükség, így tartós és maradandó eredmény érhető el.

Neurofeedback és biofeedback terápiás kezelést kizárólag egészségügyi szakember végezhet, mint például ergoterapeuta, pszichológus, pszichiáter.

Ajánló
Ajánló
Ha folyton fáradtak vagyunk – A pajzsmirigy megbetegedései

Ha folyton fáradtak vagyunk – A pajzsmirigy megbetegedései

A pajzsmirigybetegség egyik tipikus tünete, amikor akár tíz óra alvás után is fáradtnak,...

Család születik program

Család születik program

A Maternity Magánklinika a várandósság teljes ideje alatt, egészen a szülés pillanatáig mindenben...

Mentsük meg a fogainkat!

Mentsük meg a fogainkat!

Amikor fáj a fogunk, mindent megtennénk, hogy megszabadítsanak minket ettől a kíntól, még a...