Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2022-03-02

Ha a hangunk a munkaeszközünk – Miért fontos a foniátriai vizsgálat?

Ha a hangunk a munkaeszközünk – Miért fontos a foniátriai vizsgálat?

Valószínűleg mindannyian szenvedtünk már rekedtségtől vagy torokfájástól, ami miatt a hangképzésünk is megnehezedett vagy fájdalmassá vált. Bizonyos szakmákban ez különösen kellemetlen, ezért nagyobb odafigyelést érdemel a hangképző szerv, és ajánlott a rendszeres foniátriai szűrővizsgálat. De mi is az a foniátria?

Azokat, akik hivatásuk miatt különösen sokat használják a hangjukat, professzionális hanghasználóknak nevezzük. A műsorvezetők, a tanárok, az óvónők, az énekesek, az értékesítők, a politikusok, a telemarketingesek, a recepciósok, a közvélemény-kutatók, a színészek, az előadóművészek, a lelkipásztorok, a vezetők és bárki, aki sokat tárgyal vagy gyakran előadást tart, professzionális hanghasználónak tekinthető.

Számukra a rekedtség, a hangkifáradás vagy a nem kellően terhelhető hang a megélhetésüket fenyegeti. Ha valaki olyan pályára készül, ahol sokat kell a hangját használnia, annak mindenképpen érdemes egy előzetes foniátriai alkalmassági vizsgálatra elmennie, illetve annak is ajánlott a rendszeres szűrővizsgálat, aki már professzionális hanghasználó.
 
A foniátriai vizsgálat

A foniátria a fül-orr-gégészet egyik szakterülete, amely a hangképzési zavarok mellett a nyelési problémákkal is foglalkozik. A foniátriai vizsgálat során a szájüreg, a garat, az algarat, a gége és a nyak alapos vizsgálatára számíthatunk. Ilyenkor megnézik a hangunk minőségét (jellegét, a hangtartást, adott esetben a spektrumát, az erejét, a hangterjedelmet, a terhelhetőséget) és a légzést. Szükség esetén a vizsgálatot kiegészítik hallás- vagy tüdőgyógyászati vizsgálattal.

A foniátereknek a különleges szaktudáson túl speciális eszközeik is vannak. Ezek részben megegyeznek a hagyományos fül-orr-gégészeti vizsgálat eszközeivel, a műszerpark azonban kiegészül a merev vagy flexibilis endoszkóppal, amely részletes képet ad a gégéről, a hangszalagokról. A foniáter egy speciális fényforrást is használ, az úgynevezett stroboszkópot, amellyel a hangszalagok mozgását vizualizálja. 

A nyelési rendellenességek vizsgálata során ételfestékkel színezett, különböző sűrűségű próbaételek nyelését követi nyomon fiberoszkóp segítségével. Az Narrow Band Imaging fényforrás használatával az esetleges rosszindulatú elváltozások korai stádiumban is felfedezhetők.

A professzionális hanghasználók számára ezért is különösen fontos, hogy olyan fül-orr-gégésszel vizsgáltassák meg magukat, aki foniáter szakvizsgát szerzett, vagy nagy gyakorlata van a hangvizsgálatban. A Budai Egészségközpontba online is foglalhatunk időpontot, vagy telefonon is bejelentkezhetünk vizsgálatra.

A legfontosabb tünetek, amelyek hangképzési és nyelési zavarokra utalnak:

rekedtség
hangkifáradás
erőtlen hang
nem kellően terhelhető hang
nem megfelelő minőségű hang
megváltozott hang
félrenyelés
nehezített nyelés
nyelési fájdalom
extrém esetben nyelési képtelenség
 
Mi jelenthet veszélyt a hangunkra?

Az olyan általános problémák mellett, mint a garatgyulladás, a mandulagyulladás, az allergia vagy a reflux, a professzionális hanghasználóknak más, a hangjukra veszélyt jelentő körülményekkel is számolni kell. Az ő esetükben gyakoribbak a gége apró ereinek sérülései és ezek következményei, valamint a gégegyulladás. Ennek leggyakoribb oka a hang túlerőltetése vagy nem megfelelő használata. Ezért fontos, hogy akiknek sokat kell beszélniük, sajátítsák el a megfelelő légzéstechnikát, mindig melegítsék be a hangjukat, kerüljék a dohányzást, illetve lehetőség szerint próbálják nem erőltetni a hangjukat zajos környezetben. Ez az úgynevezett hanghigiéné. 

Kezelési lehetőségek

A különböző problémákra elég lehet a sokat beszélők vagy az énekesek esetén az énekterápia, de bizonyos esetekben gyógyszeres kezelésre vagy műtéti beavatkozásra van szükség. Például helytelen hangképzés esetén logopédus végzettségű hangterapeuta segítségével elérhető, hogy kevésbé fáradjon el a hangunk. Ha refluxot, allergiát vagy fertőzést diagnosztizálnak a hangprobléma hátterében, akkor általában életmódbeli tanácsadás vagy gyógyszeres kezelés kerül előtérbe.

A megfelelő diagnózis felállításához és a kezelés kiválasztásához mindenképpen javasolt felkeresnie egy foniáter szakorvost annak, akinél tartós rekedtség vagy hangváltozás áll fenn. Ilyen esetben rendkívül lényeges az esetleges daganatos elváltozás kiszűrése. Ha nem vagyunk professzionális hanghasználók, akkor is jó tudni, hogy három hétnél tovább fennálló tartós rekedtség vagy hangpanasz esetén adott esetben az életünket mentheti meg a fül-orr-gégész felkeresése.

Ajánló
Ajánló
Mentsük meg a fogainkat!

Mentsük meg a fogainkat!

Amikor fáj a fogunk, mindent megtennénk, hogy megszabadítsanak minket ettől a kíntól, még a...

Hatékony immunválasz – Mindent a lázról

Hatékony immunválasz – Mindent a lázról

Az őszi-téli időszakban gyakoribbá válnak a különböző fertőzéses megbetegedések. Ha tudni...

Szüleink, nagyszüleink – rajtunk is múlik jóllétük

Szüleink, nagyszüleink – rajtunk is múlik jóllétük

Ez a cikk a Hegyvidéken élő szépkorú lakosok számára íródott, és mégis az ő gyermekeikhez,...