Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2022-03-22

Pontosabb diagnózis, hatékonyabb kezelés - új eszköz a szívbetegségek vizsgálatában

Pontosabb diagnózis, hatékonyabb kezelés - új eszköz a szívbetegségek vizsgálatában

Magyarországon több százezer embert érinthet a különböző eredetű szívritmuszavar. A hagyományos vizsgálatok alkalmazásával azonban nem mindig derült fény a problémára. Erre kínál megoldást egy új eszköz, amely a rejtett, ritkábban jelentkező panaszokat is hatékonyan kiszűri.


Sokan gondolják, hogy a szívfrekvenciájuk mérésére teljesen megfelelnek a divatos okosórák vagy fitneszkarkötők. Ezekről azonban tudni kell, hogy bár egyes darabok hirdetésében az áll, hogy EKG-pontossággal mérnek, jelenleg hivatalosan nem minősülnek elég megbízhatónak és bár tájékoztató információként hasznosak, semmiképp sem váltható ki velük a kardiológiai kivizsgálás.
 
A hagyományos vizsgálatok

A szívritmuszavarok kiszűrése, majd a diagnózis alapján felállított kezelése komoly problémákat előzhet meg, és nagyban befolyásolhatja az életminőséget. Amikor olyan panaszt szeretne kivizsgálni a kardiológus, amelyhez nem elég a néhány percig tartó EKG-vizsgálat, szükség lehet a szív munkájának 24 órás megfigyelésére. Ezeket a jelenségeket lehet megfigyelni a Holter monitorral, amely általában 24 órán keresztül rögzíti a szív elektromos tevékenységét. Ez a vizsgálat elengedhetetlen akkor is, ha a szív tevékenységét alvás vagy mozgás közben, a mindennapi tevékenység során szeretnék vizsgálni, vagy a már szedett gyógyszerek hatását szeretnék ellenőrizni. 
 
„A szívdiagnosztikában az EKG vagy a 24 órás Holter monitor alkalmazásával sokszor nem derült fény a beteg szívproblémájára, mert 24 óra alatt nem mindig jelentkeznek a tünetek” – magyarázza dr. Vértesaljai Márton, a Wáberer Kardiológiai Centrum belgyógyász és kardiológus szakorvosa az eddigi gyakorlatot. Ráadásul a régebbi eszköz kényelmetlenebb, a viselőjét sokszor zavarja, hogy látható, és zuhanyzás közben le is kell venni.
 
Új eszköz a diagnosztikában

Így a szakmai csapat egy olyan új megoldást keresett és talált, ami úttörő lehet a kardiológiai diagnózis még pontosabb felállításában. A hosszú távú Holter monitor egyetlen feltöltéssel akár hét napig is képes működni, így folyamatos EKG-felvételt tud rögzíteni. 

„Kipróbáltuk, és nagyon jó eredményeket kaptunk. Mivel az új eszköz akár egy hét felvételét is képes rögzíteni és tárolni, jóval nagyobb az esélye annak, hogy valóban látjuk, mi a páciens baja. Úgy gondolom, ez egy nagy áttörés lehet a szívbetegségek alaposabb feltárásában” – fogalmaz a szakember.
 
Mik az új monitor további előnyei? 

Folyamatosan viselhető, diszkrét, vezetékmentes, könnyű súlyú, észrevétlen kényelmet biztosít.

Könnyedén felhelyezhető, mert jól tapad a bőrre, érzékeny bőr esetén pedig úgynevezett nyakpántelektródával is használható.

Vízálló, így akár zuhanyozni is lehet vele.

Sportoláskor, akár kocogás, futás közben is viselhető.

Gyerekek és sportolók számára kifejlesztett változata is elérhető.
 
A különleges diagnosztikai szolgáltatást már alkalmazzák a Wáberer Kardiológiai Centrumban, az ott dolgozó szakmai csapat a legkorszerűbb eszközparkkal és egyedülálló prevenciós szemlélettel fogadja a pácienseket. Úgy gondolják, hogy a betegségek kezelése fontos, de még fontosabb megelőzni a bajt – személyre szabott gondoskodással.

Ajánló
Ajánló
Ha folyton fáradtak vagyunk – A pajzsmirigy megbetegedései

Ha folyton fáradtak vagyunk – A pajzsmirigy megbetegedései

A pajzsmirigybetegség egyik tipikus tünete, amikor akár tíz óra alvás után is fáradtnak,...

Család születik program

Család születik program

A Maternity Magánklinika a várandósság teljes ideje alatt, egészen a szülés pillanatáig mindenben...

Mentsük meg a fogainkat!

Mentsük meg a fogainkat!

Amikor fáj a fogunk, mindent megtennénk, hogy megszabadítsanak minket ettől a kíntól, még a...