Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2022-03-30

Hogyan szoktassuk a gyermeket a szemüveghez?

Hogyan szoktassuk a gyermeket a szemüveghez?

Ha egy kisgyermeknek látásproblémái vannak, amelyek megoldására szemüveget ír fel az orvos, új helyzet alakul ki. Amennyire jó, hogy a szemészeti nehézségek megoldódnak, annyira lehet stresszes is a szemüveghez szokás, illetve szoktatás időszaka. Hogyan tudjuk elérni, hogy a gyermek örömmel viselje és valóban hordja új szemüvegét?


A cél az, hogy a gyermek pontosan megértse, miért van szüksége a szemüvegre, és megszeresse, sőt büszkén viselje azt. Ehhez elsősorban az szükséges, hogy a szemüveg pontosan méretre igazított, a legapróbb részletekbe menően kényelmes legyen számára. Ne csak strapabíró és törésbiztos legyen ‒ ahogyan azt mi, szülők szeretnénk ‒, hanem kellemesen viselhető, könnyű és szerethetően divatos, menő is.
 
Legyünk türelmesek!

Nem csupán érdemes, de a gyermekkel szemben méltányos is türelmesnek lenni a szoktatás során, mert teljesen normális, hogy a gyereket körülvevő, addig másként látott világ hirtelen megváltozása kezdetben furcsa, vagy egyenesen zavaró a számára. Gondoljunk csak arra, hogy egy új cipő betörése is eltart egy darabig. Eleinte még az egyedi, méretre gyártott lábbeli is kényelmetlennek, szokatlannak tűnhet, pedig azt nem is hordjuk egész nap.
 
Szoktassuk hozzá fokozatosan!

Tegyük fokozatossá az átmenetet a gyerek számára. Kezdhetjük akár azzal is, hogy az első nap csak tizenöt percre hordja, mintegy kipróbálja, másnap fél órára és így tovább. Egy-két héten belül könnyedén el lehet jutni oda, hogy a csemeténk ne is akarjon megválni a szemüvegétől. 

Ha a gyermek még sohasem viselt szemüveget, az is furcsa lesz számára, hogy szemüvegkeretet hord az arcán, nem beszélve a látómezeje megváltozásáról, vagyis arról, hogy mostantól úgy látja a világot, ahogyan eddig még talán sohasem tapasztalta. De az új szemüveg akkor is szokatlan, és szoktatást igényel, ha előzőleg már volt szemüvege, és most újabb keretet vagy más dioptriájú lencsét kapott. A gyermek agya megszokta a régi szemüveget és a világnak azt a sajátos megjelenését, amelyet ez a már bejáratott eszköz határozott meg, most pedig időre van szüksége az alkalmazkodáshoz.
 
Vonjuk be a döntésbe a gyereket!

Amikor kiderül, hogy gyermekünknek szemüveget kell hordania, az megrázó lehet a számára. Ha viszont kiválaszthatja, hogy milyen szemüveget visel mostantól, jó érzéssel töltheti el. Az első szemüveg megvásárlása így nem olyasmi lesz, ami akaratától függetlenül csupán megtörténik vele, hanem egy izgalmas kaland, amelynek maga is aktív alakítója és részese lehet. Saját ízlése szerint választhatja meg a szemüveg színét, a keret formáját, ami nem is baj, hiszen ő viseli majd egész nap, tehát elsősorban neki kell hogy tetsszen.
 
Igazíttassuk tökéletesre a szemüveget az optikussal!

Az optikusnak mindent meg kell tennie annak érdekében ‒ az orrtámasztó papucs és a szemüvegszárak beállításával ‒, hogy a gyerek szemüvege ne csússzon lejjebb az orrán. A receptre felírt szemüvegek lencséinek ugyanis egy olyan optikai középpontjuk van, amelynek a pupillával pontosan egy vonalban kell lennie ahhoz, hogy a szemüveg tökéletesen ellássa a szerepét. Ha folyton lejjebb csúszkál, akkor nem is csoda, hogy nehéz megszokni a viselését, mert valóban nem megfelelő képet közvetít a világról a gyermek számára. A Hegyvidék kártyát elfogadó optikákban hozzáértő szakemberek segítenek a szemüveg személyre szabásával, hogy viselőjük teljesen elégedett lehessen. 
 
Ne feledkezzünk meg a szemüveg tisztításáról!

Szülőként azzal is segíthetünk a gyermekünknek megszokni és megszeretni az új szemüveget, hogy rendszeresen tisztítjuk számára, vagy – nagyobb gyerek esetén ‒ megtanítjuk a tisztítására. A lencsékre lerakódó por, az elkerülhetetlenül rátapadó ujjnyomok, zsíros foltok szintén nehezítik a megszokást, egyszerűen azért, mert zavarók. Kiváltképpen reggel, mielőtt ráadnánk a gyerekre a szemüveget, fontos a lencsék alapos áttörlése, hogy tiszta látással, jól induljon a nap. A későbbiekben fokozatosan lerakódó, apróbb szennyeződésektől már könnyebb eltekinteni, mert apránként keletkeznek, habár a szemüveget lehetőleg napközben is tisztítani kell.

Ajánló
Ajánló
Mentsük meg a fogainkat!

Mentsük meg a fogainkat!

Amikor fáj a fogunk, mindent megtennénk, hogy megszabadítsanak minket ettől a kíntól, még a...

Hatékony immunválasz – Mindent a lázról

Hatékony immunválasz – Mindent a lázról

Az őszi-téli időszakban gyakoribbá válnak a különböző fertőzéses megbetegedések. Ha tudni...

Szüleink, nagyszüleink – rajtunk is múlik jóllétük

Szüleink, nagyszüleink – rajtunk is múlik jóllétük

Ez a cikk a Hegyvidéken élő szépkorú lakosok számára íródott, és mégis az ő gyermekeikhez,...