Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2022-04-27

Mozogjunk szabadon, fájdalom nélkül!

Mozogjunk szabadon, fájdalom nélkül!

Magyarországon évente 20 ezer protézisműtétet végeznek, ezenfelül kétezer úgynevezett revíziós operációt, amikor a kopott vagy kilazult protéziseket cserélik újra. Ha a beültetett implantátum tökéletesen illeszkedik, a páciensek a műtétet követően ismét minőségi életet élhetnek. 


A térdünk meglepően összetett ízület, jó néhány porc és szalag alkotja, amelyek sérülése és kopása problémákat, fájdalmakat okozhat. Mégis a legtöbb térdbetegség esetén sokan úgy érzik, hogy együtt tudnak élni a fájdalomérzettel. Kezelés nélkül azonban ezek további, súlyosabb károsodáshoz vezethetnek, ami nemcsak bonyolultabb műtéti eljárásokat igényel, de jóval hosszabb felépüléssel is jár. A modern protézisek ma már teljes értékűen helyettesítik a teljes ízületet, emellett gyorsan visszaadják a mozgási szabadságot.

A csípőnk egészsége sem elhanyagolható a fájdalommentes mozgás szempontjából, hiszen az egyik legnagyobb terhelésnek kitett nagyízületünk, így nem csoda, ha az évtizedek során folyamatosan kopik. A csípőfájdalom leggyakoribb oka az ízület sérülése vagy kopása, amely a lágyékhajlatban észlelhető fájdalommal, később mozgásbeszűküléssel jár. Ez jelentősen ronthatja az életminőségünket és a mozgási szabadságunkat már a korai szakaszban is, amikor a „reggeli bejáratódás” szükségességét tapasztaljuk a csípőnkben. Az egyre gyakoribb fájdalmak azt is jelzik, hogy ideje szakorvoshoz fordulnunk. A csípő előrehaladott kopása esetén csípőprotézis-beültetés is szükséges lehet. 
 
A gondos tervezés fontos 

Ma már senki nem indul el navigáció nélkül, ugyanígy a protézist sem illendő gondos tervezés nélkül beültetni. Külföldön már nem új keletű, de Magyarországon még nem alkalmazzák rutinszerűen a protézistervező szoftvereket, miközben segítségükkel egyszerűen lehetővé válik a személyre szabott, pontos és biztonságos implantátum kiválasztása, beültetése. A Wáberer Medical Center egyedülálló orvoscsapata több csípő-, illetve térdprotézisműtét előkészítésénél használja a TraumaCad digitális szoftvert. 
 
Miért hasznos a szoftver használata? 

A TraumaCad protézistervező szoftver kiválóan alkalmazható csípő-, illetve térdműtétek megtervezéséhez, valamint minden olyan esetben, amikor a beteg számára valamilyen beültethető lemez, csavar megtervezése a cél.

A forradalmi újítás segítségével precízen előre meghatározható, hogy milyen méretű az ideális implantátum, és pontosan hová kell beültetni a műtét során.
 
Mi a lényege a módszernek?

A prémium magánegészségügyi szolgáltatásokat nyújtó WMC páciensei számára 2021 nyara óta elérhető ez a műtéti tervezési módszer. A lényege, hogy egy úgynevezett kalibrációs golyót helyeznek el a röntgenasztalon, oly módon, hogy azzal együtt készül el a röntgenfelvétel.

Tekintve, hogy a golyó mérete ismert, az alapján meghatározható a páciens csontjainak mérete, és arra vetíthető rá a TraumaCad képe. A képet olyan nagy méretűre nagyítják, amellyel precízen meghatározható, milyen és mekkora legyen az ideális protézis. A műtéti tervezés ezzel a módszerrel kiválóan bevált, a kórházban jelenleg napi 4-5 páciens operációját végzik, 6-8 tapasztalt sebész alkalmazza az új eljárást.
 
Gyors rehabilitáció, tökéletes gyógyulás

Tudományos eredmények bizonyítják, hogy a szoftveres tervezéssel a műtét rövidebb ideig tart és biztonságosabb. Így is csökkenthetik az esetleges műtéti hiba lehetőségét, mint a téves irányú implantátumbehelyezést vagy a csonttörést. A pontos méret és illeszkedés nagyban segíti a teljes testsúllyal való gyors rehabilitációt, a tökéletesebb gyógyulást. Alapjában egy precízen megtervezett operációval a műtéti szövődmények előfordulása csökkenthető, és ez tovább növeli a betegbiztonságot.

Ajánló
Ajánló
Ha folyton fáradtak vagyunk – A pajzsmirigy megbetegedései

Ha folyton fáradtak vagyunk – A pajzsmirigy megbetegedései

A pajzsmirigybetegség egyik tipikus tünete, amikor akár tíz óra alvás után is fáradtnak,...

Család születik program

Család születik program

A Maternity Magánklinika a várandósság teljes ideje alatt, egészen a szülés pillanatáig mindenben...

Mentsük meg a fogainkat!

Mentsük meg a fogainkat!

Amikor fáj a fogunk, mindent megtennénk, hogy megszabadítsanak minket ettől a kíntól, még a...