Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2022-05-03

Jön a jó idő, támadnak a rovarok!

Jön a jó idő, támadnak a rovarok!

Tavasszal, amikor végre több időt töltünk a természetben, kirándulunk, sportolunk vagy a szabad levegőn sétálunk, elérkezik a rovarcsípések ideje. Jönnek a méhek, a darazsak és a szúnyogok, itt az ideje, hogy felkészüljünk a támadásukra.


A rovarok csípése kellemetlen, mert fájdalmas, ráadásul a csípés helyén duzzanat, erős viszketés vagy allergiás reakció is kialakulhat. Nem árt tudnunk, mit kell tennünk ilyen esetben, és mikor van vészhelyzet, amikor már komolyabb beavatkozásra is szükség lehet. 
 
Szúnyogok

A rajzó szúnyoghadak képesek teljesen elrontani a szabadtéri programok örömét. A csípésük közepe fehér, körülötte vörös udvar keletkezik. Az arra érzékenyeknél csalánkiütést vagy hólyagos gyulladást is okozhat. A szúnyogcsípés helye erősen viszket, amit hűtéssel, almaecetes vagy citromos borogatással enyhíthetünk. Vigyázzunk arra, hogy ne vakarjuk el a helyét, mert akkor elfertőződhet, és maradandó heggel gyógyul.
 
Darázs vagy méh

Ahhoz, hogy hatásosan csökkenthessük a méh- vagy darázscsípés okozta tüneteket, érdemes pontosan tudnunk, melyik faj volt a tettes. A barnás színű méh fullánkja rendszerint benne marad a bőrben, és a csípés következtében az állat elpusztul. A sárga-fekete potrohú darázs viszont a döfés után képes visszahúzni a fullánkját és újra támadni. 

Bármilyen rovarcsípés után hasznos a hűtés, a 10-15 percig tartó jeges borogatás, mert csillapítja a fájdalmat, a duzzanatot és a viszketést. A kétfajta csípést az különbözteti meg egymástól, hogy a méh mérge savas kémhatású, így lúgos kémhatású szerrel, például kevés vízzel pasztává kevert szódabikarbónával lehet enyhíteni. A darázscsípéssel viszont lúgos méreganyag jut a bőrbe, amit savas oldattal, például citromlével vagy almaecetes vízzel érdemes kezelni. 

Akkor van vészhelyzet, ha a darázs- vagy méhcsípés a szájban vagy az orrban történik, ilyenkor azonnal mentőt kell hívni a fulladásveszély miatt, illetve rovarcsípés okozta anafilaxiás sokk is bekövetkezhet, ami rosszulléttel, ájulással, nehézlégzéssel, ödémával járhat.
 
Hangya

Az apró rovar csípése igen kellemetlen, mert hangyasavat juttat a sebbe, ami viszketést, bőrirritációt, gyulladást okoz. A hangyacsípésre hatásos az enyhe lúg, vagyis a szódabikarbóna-paszta.

Ugyanakkor bármilyen ízeltlábú csíp meg minket, jó, ha van nálunk rovarcsípések ellen valamilyen gyógyhatású készítmény, amit a Király gyógynövénytár webshopjában vagy a Hegyvidék patikáinak egyikében is beszerezhetünk. Ezek a szerek csillapítják a viszketést és a fájdalmat, hűtik, nyugtatják az irritált bőrt, valamint védelmet nyújtanak a felülfertőződés ellen. 
 
Pók 
A pók ugyan nem rovar, hanem ízeltlábú, a csípése azonban legalább olyan kellemetlen, mint az előbb felsorolt rovaroké. A pókcsípés nyomán 1-2 centiméteres piros duzzanat keletkezik, ami viszket és ég. Ezeket a tüneteket enyhíti az aloe vera nedve, a hűtés vagy a porrá tört aktívszén-tabletta, vízzel elkeverve, pasztaként a sebre kenve. Ha a csípés helye kékes színűvé válik, és mozgászavar, végtagzsibbadás, heves szívdobogás jelentkezik, érdemes orvoshoz fordulni.
 
Kullancs

A csípése észrevétlen, nem fáj, ugyanakkor rendkívül veszélyes, hiszen agyvelőgyulladást, illetve Lyme-kórt okozhat. A leggondosabb fizikális védelem sem garantálja, hogy nem csíp meg minket kullancs, és bár a Lyme-kór ellen nincs lehetőségünk védőoltással védekezni, a legsúlyosabb – akár halálos – következményekkel járó kórképpel szemben rendelkezésünkre áll védőoltás. A kullancsencephalitis elleni oltóanyagnak hazánkban két típusa van forgalomban, de az oltási sort célszerű ugyanazzal az oltóanyaggal befejezni, amellyel az oltásokat megkezdték. Fontos, hogy megbízható védelem csak a teljes oltási sor esetén biztosított, nem éri meg kockáztatni.

Ajánló
Ajánló
Állatterápia a mentális egészségért

Állatterápia a mentális egészségért

Aki tartott már otthon valamilyen házi kedvencet, tudja, mennyit segítenek az állatok abban, hogy...

Mozogjunk szabadon, fájdalom nélkül!

Mozogjunk szabadon, fájdalom nélkül!

Magyarországon évente 20 ezer protézisműtétet végeznek, ezenfelül kétezer úgynevezett revíziós...

Tegyünk az egészségünkért! - Egyetlen nap, teljes körű szűrővizsgálat

Tegyünk az egészségünkért! - Egyetlen nap, teljes körű szűrővizsgálat

A legegészségesebb életmód mellett is előfordulhat, hogy komolyan megbetegszünk. A beteg-ségek...