Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2022-05-03

Jön a jó idő, támadnak a rovarok!

Jön a jó idő, támadnak a rovarok!

Tavasszal, amikor végre több időt töltünk a természetben, kirándulunk, sportolunk vagy a szabad levegőn sétálunk, elérkezik a rovarcsípések ideje. Jönnek a méhek, a darazsak és a szúnyogok, itt az ideje, hogy felkészüljünk a támadásukra.


A rovarok csípése kellemetlen, mert fájdalmas, ráadásul a csípés helyén duzzanat, erős viszketés vagy allergiás reakció is kialakulhat. Nem árt tudnunk, mit kell tennünk ilyen esetben, és mikor van vészhelyzet, amikor már komolyabb beavatkozásra is szükség lehet. 
 
Szúnyogok

A rajzó szúnyoghadak képesek teljesen elrontani a szabadtéri programok örömét. A csípésük közepe fehér, körülötte vörös udvar keletkezik. Az arra érzékenyeknél csalánkiütést vagy hólyagos gyulladást is okozhat. A szúnyogcsípés helye erősen viszket, amit hűtéssel, almaecetes vagy citromos borogatással enyhíthetünk. Vigyázzunk arra, hogy ne vakarjuk el a helyét, mert akkor elfertőződhet, és maradandó heggel gyógyul.
 
Darázs vagy méh

Ahhoz, hogy hatásosan csökkenthessük a méh- vagy darázscsípés okozta tüneteket, érdemes pontosan tudnunk, melyik faj volt a tettes. A barnás színű méh fullánkja rendszerint benne marad a bőrben, és a csípés következtében az állat elpusztul. A sárga-fekete potrohú darázs viszont a döfés után képes visszahúzni a fullánkját és újra támadni. 

Bármilyen rovarcsípés után hasznos a hűtés, a 10-15 percig tartó jeges borogatás, mert csillapítja a fájdalmat, a duzzanatot és a viszketést. A kétfajta csípést az különbözteti meg egymástól, hogy a méh mérge savas kémhatású, így lúgos kémhatású szerrel, például kevés vízzel pasztává kevert szódabikarbónával lehet enyhíteni. A darázscsípéssel viszont lúgos méreganyag jut a bőrbe, amit savas oldattal, például citromlével vagy almaecetes vízzel érdemes kezelni. 

Akkor van vészhelyzet, ha a darázs- vagy méhcsípés a szájban vagy az orrban történik, ilyenkor azonnal mentőt kell hívni a fulladásveszély miatt, illetve rovarcsípés okozta anafilaxiás sokk is bekövetkezhet, ami rosszulléttel, ájulással, nehézlégzéssel, ödémával járhat.
 
Hangya

Az apró rovar csípése igen kellemetlen, mert hangyasavat juttat a sebbe, ami viszketést, bőrirritációt, gyulladást okoz. A hangyacsípésre hatásos az enyhe lúg, vagyis a szódabikarbóna-paszta.

Ugyanakkor bármilyen ízeltlábú csíp meg minket, jó, ha van nálunk rovarcsípések ellen valamilyen gyógyhatású készítmény, amit a Király gyógynövénytár webshopjában vagy a Hegyvidék patikáinak egyikében is beszerezhetünk. Ezek a szerek csillapítják a viszketést és a fájdalmat, hűtik, nyugtatják az irritált bőrt, valamint védelmet nyújtanak a felülfertőződés ellen. 
 
Pók 
A pók ugyan nem rovar, hanem ízeltlábú, a csípése azonban legalább olyan kellemetlen, mint az előbb felsorolt rovaroké. A pókcsípés nyomán 1-2 centiméteres piros duzzanat keletkezik, ami viszket és ég. Ezeket a tüneteket enyhíti az aloe vera nedve, a hűtés vagy a porrá tört aktívszén-tabletta, vízzel elkeverve, pasztaként a sebre kenve. Ha a csípés helye kékes színűvé válik, és mozgászavar, végtagzsibbadás, heves szívdobogás jelentkezik, érdemes orvoshoz fordulni.
 
Kullancs

A csípése észrevétlen, nem fáj, ugyanakkor rendkívül veszélyes, hiszen agyvelőgyulladást, illetve Lyme-kórt okozhat. A leggondosabb fizikális védelem sem garantálja, hogy nem csíp meg minket kullancs, és bár a Lyme-kór ellen nincs lehetőségünk védőoltással védekezni, a legsúlyosabb – akár halálos – következményekkel járó kórképpel szemben rendelkezésünkre áll védőoltás. A kullancsencephalitis elleni oltóanyagnak hazánkban két típusa van forgalomban, de az oltási sort célszerű ugyanazzal az oltóanyaggal befejezni, amellyel az oltásokat megkezdték. Fontos, hogy megbízható védelem csak a teljes oltási sor esetén biztosított, nem éri meg kockáztatni.

Ajánló
Ajánló
Mentsük meg a fogainkat!

Mentsük meg a fogainkat!

Amikor fáj a fogunk, mindent megtennénk, hogy megszabadítsanak minket ettől a kíntól, még a...

Hatékony immunválasz – Mindent a lázról

Hatékony immunválasz – Mindent a lázról

Az őszi-téli időszakban gyakoribbá válnak a különböző fertőzéses megbetegedések. Ha tudni...

Szüleink, nagyszüleink – rajtunk is múlik jóllétük

Szüleink, nagyszüleink – rajtunk is múlik jóllétük

Ez a cikk a Hegyvidéken élő szépkorú lakosok számára íródott, és mégis az ő gyermekeikhez,...