Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2022-05-05

Állatterápia a mentális egészségért

Állatterápia a mentális egészségért

Aki tartott már otthon valamilyen házi kedvencet, tudja, mennyit segítenek az állatok abban, hogy kiegyensúlyozottabbakká váljunk. Kutyánk, macskánk, hörcsögünk vagy bármilyen, szívünknek kedves kisállat jelenléte és elfogadó szeretete jót tesz testi és lelki egészségünknek.


Házi kedvenceink mellett a terápiás állatok is segítséget nyújtanak, különösen beteg, traumán átesett vagy demenciával küzdő, idős emberek esetében. Mint ahogy sok más hasznos felfedezést, az állatasszisztált terápiát is a véletlennek köszönhetjük. 
 
Az 1960-as években Boris M. Levinson gyermek-pszichoterapeuta egy magatartászavaros gyermeket kezelt, akit nem tudott szóra bírni. Egy alkalommal bevitte a kutyáját a foglalkozásra, ahol az állat puszta jelenléte szóra bírta a kisfiút. Levinson írt először arról, hogy a kutya úgynevezett jégtörő funkciót tölthet be terapeuta és páciens között. Ezt követőn konkrét kísérletek és tanulmányok történtek az állat jelenlétével összefüggésbe hozható emberi reakciókra.

Az összefüggések láttán már szervezett formában is gyógyítottak állatokkal. Elsősorban gyászreakcióban, például a délszláv háború után pszichológusok kutyákkal együtt segítettek a pácienseknek. Magyarországon 2002 óta alkalmazzák alapítványok az állatterápiás módszert, amelynek jellemzője, hogy képzett kutya és képzett kutyavezető dolgozik együtt.
 
Az állatterápia a következő problémák esetén alkalmazható:
tanulási nehézségek,
lelki zavarok, szorongásos, depresszív tünetek,
fejlődési rendellenességek,
mozgáskorlátozottság,
állandó fájdalomérzet,
kommunikációs zavarok (dadogás, mutizmus stb.).
 
Elsősorban azok az állatok kapcsolódhatnak be a terápiás munkákba, amelyek jól viselik, sőt kifejezetten szeretik az emberek közelségét, könnyen tanulnak és egyszerűen fegyelmezhetők. A legnépszerűbb terápiás állatok csoportjába tartoznak a kutyák, a lovak, a macskák, a madarak, sőt egyes haszonállatok is. 
 
Gyógyulás terápiás kutyákkal

A terápiás kutyák elsősorban mentális úton igyekeznek a segítségünkre lenni egy tréner kíséretében egyéni vagy csoportos terápia során, míg a személyi segítőkutyák valamilyen fogyatékossággal élő mindennapi tevékenységében vesznek részt előzetes kiképzés után.

Saját tapasztalatból is tudhatjuk, hogy egy kutyával jobb színben látjuk a világot: elég vele játszani, nevelés során közös sikereket elérni, vagy csak hozzábújni puha, bundás testéhez, máris megváltozik a hangulatunk.

A Hegyvidéki Kulturális Szalonban az Időspiknik programjának keretén belül találkozhattak az érdeklődők Mázlival, a terápiás ebbel. A közös mozgás, szórakozás és feladatmegoldás jótékonyan hatott mindenki kedélyére, a kutyás foglalkozásról a résztvevők felszabadultan, mosollyal az arcukon távoztak.
 
Lovasterápia

A lovasterápia célja a ló és a lovaglás hatásainak felhasználása a minél gyorsabb gyógyulás, illetve képességfejlődés érdekében. A lovon való fejlesztés és a lovaglás az idegrendszerre sok más terápiás módszert felülmúlóan jótékony hatással lehet. Egy rövid kapcsolatteremtési folyamat után a résztvevők már lóháton, a ló mozgása által is fejlődnek, lelki és fizikai szempontból is jótékony körülmények között.

A gyógypedagógiai lovaglás pszichés problémák esetén jelent segítséget. Képzett gyógypedagógus-lovasterapeuta vezeti a foglalkozásokat, amely lehet egyéni vagy csoportos is. A terápia a lóval való foglalkozásból, annak gondozásából, lovaglásból, valamint lóháton való különböző tornagyakorlatok végrehajtásából áll. Így a felelősség és a bizalom érzése, az élmény, amit egy nagy állat irányítása és a vele való együttműködés jelent, az önbizalom növekedése és a viselkedésbeli problémák javulásának irányába hat.

A nyári szünetben a Vitahelp Egészségközpont jóvoltából, a Tábor a Farmon keretein belül a gyermekek biztonságos környezetben, játékos módon ismerhetnek meg erdőt-mezőt, fűt-fát-bogarat, megtanulhatják a felelős állatgondozást, simogathatnak kutyát, cicát, nyuszit és lovat, valamint az egészséges táplálkozásról is tájékoztatást kapnak.

Ajánló
Ajánló
Ha folyton fáradtak vagyunk – A pajzsmirigy megbetegedései

Ha folyton fáradtak vagyunk – A pajzsmirigy megbetegedései

A pajzsmirigybetegség egyik tipikus tünete, amikor akár tíz óra alvás után is fáradtnak,...

Család születik program

Család születik program

A Maternity Magánklinika a várandósság teljes ideje alatt, egészen a szülés pillanatáig mindenben...

Mentsük meg a fogainkat!

Mentsük meg a fogainkat!

Amikor fáj a fogunk, mindent megtennénk, hogy megszabadítsanak minket ettől a kíntól, még a...