Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2022-05-18

Ha egyedül nem megy… - Mikor forduljunk táplálkozási szakértőhöz?

Ha egyedül nem megy… - Mikor forduljunk táplálkozási szakértőhöz?

Az egészséges táplálkozással kapcsolatban manapság rengeteg információhoz hozzá lehet jutni. Néha azonban épp a túl sok infó miatt nehéz eldönteni, hogy kinek mi lenne a legjobb megoldás. Bizonyos esetekben kifejezetten javasolt szakember segítségét kérni. De tudjuk-e, hogy mit csinál egy lipidológus vagy egy diabetológus?


Az vagy, amit megeszel, mondták eleink, és tökéletesen igazuk volt. A mai tudományos tények egyre inkább alátámasztják azt a feltételezést, hogy a táplálkozásunk hatással van testünk egészségére, sőt, a legújabb kutatások szerint a mentális állapotunkra is. Nem csoda, ha fontosnak tartjuk a számunkra legjobb étrend kiválasztását, ám azt is láthatjuk, hogy életformánk miatt egyre többünknek van gondunk az ideális testsúly megtartásával is. 

Ha úgy érezzük, nem vagyunk képesek egyedül megbirkózni a problémáinkkal, jó néhány táplálkozási szakértő áll rendelkezésünkre. De vajon tudjuk-e, ki mivel foglalkozik pontosan, és melyik terület képviselőjéhez forduljunk, ha tanácsra és útmutatásra van szükségünk? 
 
Dietetikus

A dietetikusok szakértelmének és tudásának fontos szerepe van a betegségek megelőzésében, gyógyításában és kezelésében. Egy dietetikusi tanácsadás sokszor üléssorozatban valósul meg, és magában foglalja az életstílus vizsgálatát, a jelenlegi étrend, valamint az étkezési szokások számbavételét. Az életmódváltáshoz, az étkezési szokások átformálásához, a személyre szabott étrend megszokásához idő kell. A dietetikusok tisztában vannak azzal, hogy ez komoly elköteleződést, odafigyelést igénylő folyamat. A közös munka során segítenek megérteni, hogy a különböző ételek hogyan hatnak a testre és egy adott betegségére. 

Olyan élethelyzetben érdemes dietetikushoz fordulni, amely fokozott terhelést ró a szervezetünkre. Ez lehet a gyermekvállalás tervezése vagy éppen maga a várandósság. Akkor is jól jöhet a táplálkozási szakértő segítsége, amikor hosszabb ideje próbál valaki lefogyni, de nem sikerült elérnie a kívánt eredményt.
 
Diabetólogus

A diabetológia a szervezet szénhidrát-anyagcseréjével, a cukoranyagcsere betegségeivel foglalkozó orvosi szakág. A diabetológus szakorvos méri fel a cukorbetegség rizikófaktorait, végzi el az általános belgyógyászati és állapotfelmérő vizsgálatokat.

Cukorbetegség gyanúja, vagy az I-es és II-es típusú cukorbetegség diagnosztizálása esetén meghatározza a terápiát, és a rendszeres diabetológiai kontroll során nyomon követi a páciensek egészségi állapotát. A cukorbetegség ma már szinte népbetegségnek számít. A diagnosztizálására sokszor csak akkor kerül sor, amikor a betegség már valamilyen problémát okoz. Bár még nem gyógyítható, megfelelő diétával, fizikai aktivitással, gyógyszeres kezeléssel kordában tartható.
 
Lipidológus

A lipidológia szó a görög eredetű lipid szóból ered, amelynek jelentése zsír. A lipidológia a vérben keringő zsírok (koleszterin, védő koleszterin, káros koleszterin és triglicerid) szintjeinek eltéréseivel és azok kezelésével foglalkozik. Feladatköre a teljes érvédelem is.

A szív- és érrendszeri megbetegedések jelenleg az egyik legnagyobb problémát jelentik a magyar társadalomban. A legtöbb szív- és érrendszeri betegség hátterében érelmeszesedés áll, ami érszűkületet, -elzáródást, vérrögösödést okozhat. Ezek súlyos betegségekhez, például szív- és vesebetegséghez, szélütéshez, bélelhaláshoz vagy alsó végtagi ütőérbetegséghez vezethetnek. Mivel tudjuk, hogy koleszterin nélkül nincs érelmeszesedés, így a lipidológusok feladata igen fontos a betegségek időbeni felismerésében.

Gasztroenterológus

A gasztroenterológia speciális belgyógyászati szakterület, amely a gyomor-bélrendszer betegségeivel foglalkozik. Idetartoznak a nyelőcső, a gyomor, a vékony- és a vastagbél, a máj, az epeutak és a hasnyálmirigy betegségei.

Leggyakoribb gasztroenterológiai betegségek:

gyomorégés (refluxbetegség)
gyomorfekély
gyulladásos bélbetegségek
gyomorvérzés
gyomorhurut, hasnyálmirigy-gyulladás
diverticulitis
epekövesség
epeútgyulladás
irritábilis bélszindróma (IBS)
fehérjevesztő enteropathia
ételérzékenység
ételintolerancia
 
Obezitológus

Az elhízás vagy orvosi nyelven obezitás a fejlett országokban egyre több embert érint. Magyarország lakosságának csaknem kétharmada túlsúlyos vagy elhízott: 65 éves koruk felett a hasi elhízás a férfiak több mint 55, a nők majdnem 80 százalékát érinti.

A testsúly növekedésével egyre nagyobb mértékben emelkedik egyes betegségek kialakulásának kockázata:

magas vérnyomás
vérzsírszintek emelkedése
szívbetegség
zsírmáj
érrendszeri betegségek (pl. stroke)
2-es típusú diabétesz
epekövesség
alvási apnoe
egyes rosszindulatú daganatos megbetegedések (mell, méh, vastagbél, végbél és prosztata),
légző- és mozgásszervi betegségek.
 
Az obezitológia a túlsúlyos, elhízott betegek anyagcsere állapotának felmérésével, az elhízás okainak kivizsgálásával és ezek ismeretében a túlsúly korrekciójára irányuló kezeléssel segíti a túlsúlyos betegek testtömegindexének helyreállítását. 
 
Jó hír, hogy a felsorolt szakterületek felkészült képviselőt egy helyen, a Wáberer Medical Centerben megtalálhatjuk, és bejelentkezésünk után profi szakemberek segítenek nekünk problémáink megoldásában.

Ajánló
Ajánló
Ha folyton fáradtak vagyunk – A pajzsmirigy megbetegedései

Ha folyton fáradtak vagyunk – A pajzsmirigy megbetegedései

A pajzsmirigybetegség egyik tipikus tünete, amikor akár tíz óra alvás után is fáradtnak,...

Család születik program

Család születik program

A Maternity Magánklinika a várandósság teljes ideje alatt, egészen a szülés pillanatáig mindenben...

Mentsük meg a fogainkat!

Mentsük meg a fogainkat!

Amikor fáj a fogunk, mindent megtennénk, hogy megszabadítsanak minket ettől a kíntól, még a...