Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2022-05-18

Hogyan kezeljük a stresszt a terhesség alatt?

Hogyan kezeljük a stresszt a terhesség alatt?

Miközben életünk természetes velejárójaként tekintünk a családalapításra és a terhességre, amikor várandósak leszünk, kismamaként túl nagy kihívásként, stresszként élhetjük meg ezt az időszakot. 


Manapság nemcsak a férfiakra, de a nőkre – gyermekek és várandósság nélkül – is nagy nyomás nehezedik a mindennapokban a munkájuk és a magánéletük során.
 
Amikor azonban egy új élet kezd fejlődni bennünk, érdemes elgondolkodni és minél előbb változtatni az életmódunkon, ugyanis a folytonos stressz nemcsak ránk lehet rossz hatással, hanem a fejlődő magzat számára is maradandó károsodást okozhat. 
 
Mit okoz a stressz a szervezetünkben?

Kutatások bebizonyították, hogy a koraszülés, valamint a csecsemő alacsony születési súlyának okai között elsődlegesen a kismama terhesség alatt folytatott egészségtelen életmódja állhat (pl. a dohányzás). 

Továbbá a stressz és a szorongás – akár a munkahely, a születendő gyermek egészsége vagy családi gondok miatt – is okozhat problémát a várandósok és magzataik számára. Ha egy kismama gyakran stresszel, gyorsabb lesz a szívverése, magasabb a vérnyomása, ezáltal nem jut elég vér, tápanyag és oxigén a magzathoz, amely terhességi toxémiához, görcsökhöz vagy a szülés korai megindulásához is vezethet. A koraszülött gyermekeknek fejlődési zavarai lehetnek, továbbá jellemző, hogy gyakrabban betegszenek meg, többet sírnak, valamint később magas vérnyomás és fiatalkori cukorbetegség is kialakulhat náluk.

A stressz a terhes kismamáknál a kortizolszintet is megemeli, amely a magzat fejlődésére is kedvezőtlenül hathat, továbbá a megszületett gyermekeknél előfordulhat autoimmun betegségek kialakulása vagy hiperaktivitás. 

Nem érdemes kockáztatni saját és születendő gyermekünk egészségét, ezért a stresszfaktorok számát a lehető legalacsonyabbra érdemes csökkenteni, hogy nyugodt és kiegyensúlyozott kismamaként egészséges gyermeket hozhassunk világra. 
 
Így tudjuk csökkenteni a mindennapos stresszt

Amennyiben stresszes a munkánk, érdemes még időben váltani, vagy a terhesség minél korábbi szakaszában CSED-re menni. 

A sportolást is fontos beépíteni mindennapjainkba, hogy kiegyensúlyozottak és szellemileg is frissek lehessünk, azonban a terhesség idején, a borúsabb napjainkon különösen lényeges, hogy a negatív gondolatainkat különböző programokkal elűzzük, hogy boldogan várhassuk gyermekünk világra jövetelét. Választhatjuk a kismamajógát, vagy egyéb, kismamáknak szóló tornát is felkereshetünk, de sok oktató tart online magánórákat is.

Ha szeretünk a természetben lenni, akkor ebben az időszakban is érdemes naponta sétálni a parkokban, erdőkben, hogy a friss levegő elüldözhesse szorongásainkat. 

Fontos, hogy várandósság alatt változatosan, egészségesen és rendszeresen táplálkozzunk, illetve a magzat egészséges fejlődése érdekében is megfelelő vitamin- és ásványianyag-mennyiséget vigyünk be szervezetünkbe. Stresszes helyzetekben sokszor az első gondolatunk, hogy elkezdünk enni, ezzel terelve el a rossz gondolatainkat. Ilyenkor válasszunk zöldséget vagy 1-1 kocka étcsokoládét a különböző felesleges szénhidrátok és édességek helyett. 

Törekedjünk arra, hogy várandósságunk alatt alacsony glikémiás indexű ételeket, lassabban felszívódó szénhidrátokat fogyasszunk, elkerülve a cukros ételeket, ugyanis így a vércukrunk és a hangulatunk sem fog ingadozni, továbbá terhességi cukorbetegség sem fenyeget majd. 

Várandósként – különösen, ha sok stresszes helyzetnek vagyunk kitéve – még nagyobb figyelmet kell fordítani a megfelelő mennyiségű vitamin- és ásványianyag-bevitelre (kalcium, magnézium, folsav, A-, B-, C-, E-vitamin, cink). Helyes táplálkozással, valamint megfelelő táplálékkiegészítők szedésével sokat tehetünk a saját és a születendő gyermekünk egészséges fejlődése érdekében.

Egészségünkre kedvező, valamint stresszcsökkentő hatásuk miatt ajánlottak a különböző aromák és illóolajok is (például a narancsvirág, a kamilla, a rózsa vagy a levendula) akár fürdővízbe csepegtetve, akár gyertya vagy mécses formájában. Bár alapvetően jótékony hatásúak a szervezetünkre ezek a gyógynövények és illóolajok, azonban kezelőorvosunk ajánlásával kezdjük használni őket. 

A terhességünk alatt előforduló szorongás miatt kipróbálhatjuk a Bach-virágterápiát is, ugyanis például a vörös vadgesztenye segít az ijesztő gondolatok elűzésében, a dió pedig hozzájárul, hogy könnyebben tudjunk megbirkózni a különböző kihívásokkal. A Bach-terápia helyes alkalmazása miatt érdemes felkeresnünk egy természetgyógyászt.

Ajánló
Ajánló
Ha folyton fáradtak vagyunk – A pajzsmirigy megbetegedései

Ha folyton fáradtak vagyunk – A pajzsmirigy megbetegedései

A pajzsmirigybetegség egyik tipikus tünete, amikor akár tíz óra alvás után is fáradtnak,...

Család születik program

Család születik program

A Maternity Magánklinika a várandósság teljes ideje alatt, egészen a szülés pillanatáig mindenben...

Mentsük meg a fogainkat!

Mentsük meg a fogainkat!

Amikor fáj a fogunk, mindent megtennénk, hogy megszabadítsanak minket ettől a kíntól, még a...